Najočakávanejšie vianočné, a možno i celkovo tohtoročné dueto je tu. Postarali sa oň zástupcovia dvoch vzdialených generácií, ktorých spája talent tvoriť chytľavé piesne a poctivý prístup k hudbe ako takej. Elton John a Ed Sheeran spolu nahrali vianočný singel s jednoduchým názvom Merry Christmas, ktorý zverejnili spolu s videoklipom.

Ako prvý zapálil prskavku Elton John, ktorý už má na konte vianočný singel Step into Christmas z roku 1973. Legendárny hitmaker vlani telefonoval kolegovi a spýtal sa ho, či by spolu nahrali vianočnú skladbu. "Povedal som mu, že dobre, možno v roku 2022. No v rovnaký deň som napísal refrén a skladba je už na svete," vyjadril sa Sheeran. Ďalším bonusom je fakt, že výťažok z predaja piesne pôjde na charitatívne organizácie oboch interpretov, teda Ed Sheeran Suffolk Music Foundation a The Elton John AIDS Foundation.

Merry Christmas otvára 30-ročný spevák v sprievode klavíra a všetkým bude ihneď jasné, že obaja autori piesne zvolili cestu veselej vianočnej nálady, ktorú sprevádzajú všetky neodmysliteľné prvky podobných piesní, akými sú rolničky, či pestrá paleta zvukov zvončekov. Samozrejme, nesmú chýbať ani spevácke zbory. O produkciu sa postaral Steve Mac, ktorý spolupracoval na hitoch Calvina Harrisa, Demi Lovato, One Direction či Leony Lewis.


Niekomu bude možno chýbať výrazný, silný refrén. No všetko zachraňuje nekompromisná pozitívna energia, veľkolepý záver i text plný lásky a nádeje. "Viem, že tento rok sme si zažili aj bolesť, no je čas nechať to odísť. Nikdy nevieš, čo bude o rok. Teraz vám však želáme veselé Vianoce," spievajú. "I keď oheň naďalej zúri, budeme si všetci spievať túto skladbu a jednoducho sa len zabávať," vyzývajú ďalej.

Videoklip, obsahujúci zrejme všetky dostupné klišé súvisiace s vianočnými skladbami, čo v tomto prípade vôbec neprekáža, režíroval Jason Koenig, ktorý pre Sheerana nakrútil klipy ku skladbám Shape of You, Galway Girl či Perfect. Jeho rukopis je vidieť na prvý pohľad aj v novinke, s ktorou sa skutočne vyhrali a stavili na vizuálnu kvalitu, zábavu, skvelé kamery, farby, kulisy, kostýmy, ale aj herecký výkon Sheerana. Držiteľ štyroch cien Grammy si nakrúcanie zjavne užíval a v niektorých pasážach pôsobí naozaj komicky, a to nie len vtedy, keď leží na červenom klavíri Eltona Johna a hrá na gitare.

Naopak, 74-ročný John pôsobí trocha stuhnuto, no bez problému zvláda jazdu na saniach v červenej mikulášskej čiapke alebo hru na pohybujúcom sa klavíri. V záberoch sa objaví aj niekoľko hostí, ako Mr Blobby, Jonathan Ross, Big Narstie, Michael McIntyre a zamaskovaná kapela The Darkness. V klipe nájdeme odkazy na scény z videí ku klasickým vianočným hitom ako Last Christmas od Wham, Merry Christmas od Shakin’ Stevensa či Stay Another Day od East 17. Tvorcovia môžu byť s dielom spokojní, pretože ani sekundu nenudí. Oplatí sa počkať si až do konca, kde sa všetci zúčastnení stretnú a spoločne spievajú v sprievode santových tanečníc na veľkej scéne s vianočnými dekoráciami.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/EdSheeranMusic

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran, Elton John