Už od 4. decembra môžete na starom železničnom moste v Trenčíne zažiť niečo špeciálne. Spúšťa sa umelecko-vzdelávací projekt Zvukový atlas mosta - Mestský sprievodca snívaním o jari, ktorý priblíži prirodzené prírodné prostredie trenčianskych brehov Váhu.


Zvukovú intervenciu na moste otvorí v nedeľu 4. decembra o 15:00 krátka popularizačná prednáška ornitológa Radovana Jambora. Zvuková intervencia, vďaka ktorej na moste zaznie vtáčí spev, bude trvať až do začiatku hniezdnej sezóny, teda približne do marca. Započúvať sa môžete denne v časoch od 7:00 - 9:00, 12:00 - 14:00 a 16:00 - 18:00.

Autori projektu, Eva Vozárová a Fero Király z umeleckého kolektívu ooo, známi napríklad projektom JAMA.ooo, pre Trenčín 2026 pripravili jednoduchý koncept v snahe priviesť ľudí k spoznávaniu sveta prostredníctvom jeho zvukov. Zamýšľajú nad tým, ako človek zvukovo mení krajinu: "Staviame mestá, cesty, železnice, mosty. Vnímame pri tom, ako meníme zvuk krajiny? Čomu tým vystavujeme iné živé tvory, s ktorými tieto miesta zdieľame? Ako by znelo územie Trenčína, keby tu nikdy nežil človek? Myslíte si, že by tu bolo ticho?" pýtajú sa.

"Podľa ornitológov sa v období rokov 2009 až 2019 na území Trenčína vyskytovalo 187 vtáčích druhov. Hoci to znie ako veľké číslo, je to o 21 druhov menej ako 10 rokov predtým", vysvetľuje Fero Király a dodáva: "My ľudia však máme jednu pozoruhodnú vlastnosť. Ak niečo bližšie spoznáme, meníme k tomu svoj postoj, a tak vzniká vzťah. To, čo je nám známe a blízke, začíname považovať za prirodzenú súčasť nášho života."

Prostredníctvom zvukovej intervencie nás autori pozývajú zoznámiť sa s vtáčími susedmi, ktorí sa začnú ozývať na začiatku jari. Môžeme bližšie spoznať žlnu zelenú, brhlíka obyčajného, pinku obyčajnú, sedmohláska hájového a mnoho ďalších. Každý deň totiž zaznie na moste spev jedného vtáčieho druhu, ktorý možno spoznáte – a možno nie.

Pri vytváraní Zvukového atlasu mosta autori čerpajú z práce dvoch osobností, ktoré prispeli k rozvoju poznávania a ochrany vtákov na Slovensku. Použili ilustrácie od Jindřicha Krejču, ktoré boli nedávno vystavené v Slovenskej národnej galérii. Ide o známeho ilustrátora populárno-vedeckých publikácií, ktorého tvorbu mnohí poznajú napríklad z kníh Z našej prírody I. a II.. Informácie o vtáctve trenčianskych brehov prináša ornitológ Radovan Jambor. V Trenčíne už takmer 25 rokov sleduje vtáctvo a približuje ho verejnosti prostredníctvom rôznych vzdelávacích aktivít. Je tiež autorom monografie Vtáctvo Trenčína.

Práve so zaujímavým rozprávaním ornitológa Radovana Jambora je spojené aj spustenie Zvukového atlasu mosta, na ktoré autori a Trenčín 2026 pozývajú v nedeľu 4. decembra o 15:00. Prebehne sa na ľavej strane starého železničného mosta (bližšie k centru mesta) a okrem nových poznatkov bude pre účastníkov prichystané aj malé občerstvenie.

Tu nájdete aj viac informácií o projekte a jeho autoroch - Trencin2026/most. Trenčín 2026 finančne podporujú Mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Partnerom Trenčín 2026 je Európska únia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Mirka Gúčiková, PR manažérka Trenčín 2026. Text správy sme upravili.