Žilinská hudobná skupina Balkansambel so svojím novým albumom Šlamastika prelomila dvojročné čakanie slovenských interpretov na ďalšie umiestnenie v Top 20 rešpektovaného celoeurópskeho rozhlasového rebríčka World Music Charts Europe (WMCE). Naposledy sa to podarilo skupine Banda s albumom HraBanda (14. miesto v januári 2015).

Hudbou Balkánu silno inšpirované dychy formácie Balkansambel to v januárovom vydaní rebríčka WMCE dotiahli na 15. miesto. Neortodoxná balkánska dychovka zo Žiliny, známa svojimi energickými vystúpeniami, pôsobí na slovenskej scéne od roku 2010. Vedúcou osobnosťou desaťčlennej zostavy je vyhľadávaný slovenský multiinštrumentalista a skladateľ Marek Pastírik, známy napríklad z projektu Ornamenty.

Tvorba skupiny Balkansambel je inšpirovaná predovšetkým tradičnou balkánskou hudbou, studnicou ich inšpirácie sú slovenské ľudové piesne, jazz či vážna hudba. Ich, v poradí druhý album Šlamastika je sviežim spojením hudobného rozhľadu s energiou živelného prejavu a hudobným vtipom typickým pre túto skupinu. Na albume ako špeciálne hosťky účinkujú aj bulharské speváčky Evridika Trio. Výsledkom je nahrávka, ktorá je originálna nielen v kontexte slovenskej scény. Album pokrstil 22. decembra na koncerte v Mestskom divadle Žilina známy hudobník Marián Čekovský.

"Hneď od prvého tónu je Šlamastika explóziou kreativity a nákazlivej radosti. Je pozoruhodné, s akou ľahkosťou Balkansambel premosťuje tradičnú ľudovú hudbu a súčasný jazz, pričom výsledný tvar je hladký a kompaktný, takže aj Gillespieho skladba A Night In Tunisia sa stáva súčasťou ich hudby ako by to bola tá najprirodzenejšia vec na svete. Prirodzenosť je to kľúčové slovo! Napriek celkovej detailnej prepracovanosti skladby nepôsobia ťažkopádne, skôr naopak. Hra jednotlivých hudobníkov je tak precízna a zároveň plná energie, že počúvať ich je úplný pôžitok. Ak k tomu pridáte očarujúce hlasy hosťujúcich speváčok, dostanete dokonalý album, ktorý je nadupaný hudobnými nápadmi a vtipom. Klobúk dolu!" uviedol jeden z porotcov WMCE Johann Kneihs, hudobný redaktor rakúskeho Rádia ORF Ö1.


Doteraz sa v prvej dvadsiatke rebríčka World Music Charts Europe umiestnilo len sedem nahrávok zo Slovenska, Šlamastika je ôsmou.

Suí Vesan - Suí, 13. miesto (2002) 
Družina - Družina, 11. miesto (2005)
Družina - Tragare, 12. miesto (2006)
Mango Molas - Ultima Rumba, 17. miesto (2007)
Banda - Jedna, 8. miesto (2011)
Jana Kirschner - Moruša: Biela, 6. miesto (2014)
Banda - hraBanda, 14. miesto (2015)
Balkansambel - Šlamastika, 15. miesto (2017)

Hudba.sk informovala Jarmila Vlčková z platformy World Music From Slovakia. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa o kapele dozviete na oficiálnej stránke www.balkansambel.com.

Foto: Balkansambel.com