Britská kapela Radiohead sa v marci vráti do nahrávacieho štúdia, kde bude pokračovať v prípravách nového albumu. Pre internetový magazín Drowned In Sound to povedal bubeník skupiny Philip Selway.

47-ročný hudobník tiež prezradil, že hoci na novej nahrávke s kolegami pracoval počas jesene, teraz majú prestávku a venujú sa iným projektom. "V marci sa vrátime do štúdia a zhodnotíme, kde sa nachádzame. No boli sme nadšení z toho, čo sme zatiaľ urobili. V žiadnom prípade to nie je hotové, takže máme pred sebou ešte dlhú cestu. No bol to veľmi produktívny čas," uviedol Selway, ktorý však nechcel tipovať, kedy by novú štúdiovku mohli dokončiť. "Nechcem začať s predpoveďami, pretože to môže skončiť tak, že si budete šesť mesiacov hovoriť 'Kiež by som to nikdy nepovedal'," vyjadril sa Selway, ktorý v októbri vydal sólový album s názvom Weatherhouse.

Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju Thom Yorke (spev, gitara, klavír), Colin Greenwood (basgitara), Jonny Greenwood (gitara, klávesy), Ed O'Brien (gitara, vokály) a spomínaný Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali dnes už kultové nahrávky The Bends (1995) a OK Computer (1997). Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail to The Thief (2003) a In Rainbows (2007). Zatiaľ posledný album The King Of Limbs vydali v roku 2011.

Celosvetovo Radiohead predali viac ako 30 miliónov kópií albumov. V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu Radiohead vyhlásili za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Facebook.com/radiohead

Súvisiaci interpreti: Radiohead