Čo je najväčšou drogou Ega z Kontrafaktu? Dozviete sa v refréne novej skladby, ktorú predstavil spolu s videoklipom. O ďalšie novinky z domácej scény sa postarali Pra3x, Elpe aj Prezident Lourajder. Zo zámoria prišla tento týždeň aj smutná správa, keďže o život prišiel veterán The Jacka.

Ego momentálne pripravuje nový projekt s názvom Podzemgang, o ktorom však zatiaľ veľa neprezradil. Vypustil však už von skladbu Nezávislosť, ktorú síce produkoval DJ Wich, no vôbec to nepočuť, keďže ide o úplne iný zvuk, než na aký sme u tejto legendy česko-slovenskej scény zvyknutí. Videoklip vznikol cez Vianoce v Piešťanoch a režíroval ho Roland Wranik.

Ego - Nezávislosť

Beat od Wicha má aj Elpe, ktorý rovnako ako Ego predstavil svoju novú skladbu priamo s klipom. Ide o záležitosť so sebavedomým názvom Všetci nám môžu..., ktorá je tretím singlom z jeho pripravovaného albumu Kto to je?.

Elpe - Všetci nám môžu...

Tretí slovenský klip majú na svedomí Pra3x, ktorí sa rozhodli, že posledným kandidátom na vizuál z ich vlaňajšieho albumu Živá hudba sa stane práve rovnomenná skladba. Nízkorozpočtový klip vznikol v ich rodnom Fiľakove. Mimochodom, spomínaný album Živá hudba je stále v hre o Radio_Head Award v kategórii Nahrávka roka - Hip-Hop / Rap / R'n'B. Hlasovať zaň môžete TU.

Pra3x - Živá hudba

Prezident Lourajder má od nedele vonku album Úrad, ktorým nadviazal na debutové EP Inaugurácia. Na novinke nájdete trinásť skladieb s hosťami ako Idea, MC Gey, Tono S. či Eremen. Ako ukážku si teraz môžete vypočúť track Čierna duša, v ktorej hosťujú práve poslední dvaja menovaní. Celý album je k dispozícii TU.

Prezident Lourajder feat. Tono S. & Eremen - Čierna duša

Iba pred necelým mesiacom sme písali o úmrtí A$AP Yamsa, spoluzakladateľa A$AP Mob, a už tu máme ďalšiu smutnú správu. V pondelok 2. februára totiž zomrel rapper The Jacka, ktorého v Oaklande zastrelil zatiaľ neznámy páchateľ. Streľbu počuli hliadkujúci policajti, ktorí privolali záchranku, no 37-ročný člen skupiny Mob Figaz v nemocnici zraneniam podľahol. The Jacka, vlastným menom Dominic Newton, pôsobil na scéne od roku 1998 a na konte mal množstvo sóloviek aj kolaboratívnych projektov. Vlani napríklad vydal s Freewayom vynikajúci album Highway Robbery.

Freeway & The Jacka feat. Dubb 20 & Fam Syrk - On My Toes

Kanye West predstavil video ku skladbe Only One, ktorú nahral s Paulom McCartneym. Rapper napísal túto pieseň pre svoju dcéru North, pričom tá spolu s ním taktiež účinkuje v klipe. Vizuálu sa krátko na to dočkala aj druhá spolupráca vyššie menovaných interpretov, ktorou je track FourFiveSeconds od Rihanny. Ten je prvým singlom z jej pripravovanej ôsmej štúdiovky. Viac o tejto netradičnej spolupráci si prečítajte TU.

Kanye West feat. Paul McCartney - Only One

Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds

Teraz sa na chvíľu vrátime do roku 1993. Vtedy totiž KRS-One nahral skladbu Late Night, ktorá sa mala pôvodne objaviť na jeho debutovej sólovke Return Of The Boom Bap, no nakoniec sa tak nestalo. Skladba uzrela svetlo sveta až teraz, keď ju zverejnil rapperov mladší brat DJ Kenny Parker.

KRS-One - Late Night

Ďalšou doteraz nezverejnenou záležitosťou je video ku skladbe Ear Blister od Atmosphere, ktoré vzniklo v roku 1995. V tom čase sa skupina volala ešte Urban Atmosphere a tvorili ju Slug a D-Spawn. Spomínaný track Ear Blister nahrali na kompiláciu Eighteen Shots On A Bus In The Middle Of Nowhere kolektívu The Headshots, ktorá však nakoniec nevyšla. Von sa preto vtedy nedostalo ani sprievodné video.

Atmosphere - Ear Blister

Zostava žijúcich legiend v zložení DMC, PMD, MC Serch, Chuck D, Terminator X a DJ Eclipse zverejnila video k tracku Hell Raisers. Ten je prerábkou klasiky Raising Hell od Run–D.M.C.

DMC, PMD, MC Serch, Chuck D, Terminator X & DJ Eclipse - Hell Raisers

Cannibal Ox po dlhých štrnástich rokoch od debutu The Cold Vein oznámili vydanie jeho nasledovníka. Ten ponesie názov Blade Of The Ronin a prvou ochutnávkou z neho sa stala skladba Iron Rose s hosťujúcim MF DOOMom.

Cannibal Ox feat. MF DOOM - Iron Rose

Psycho Les z The Beatnuts vypustil von klip k tracku Thunder Bells, v ktorom mu asistujú Royal Flush, Tragedy Khadafi a Illa Ghee. Žiadne ďalšie informácie o tejto skladbe však jej autor nezverejnil.

Psycho Les feat. Royal Flush, Tragedy Khadafi & Illa Ghee - Thunder Bells

Nemecký producent Shuko má vonku nový album For The Love Of It. Tesne pred jeho vydaním vypustil ešte jednu ochutnávku v podobe tracku Change Gon Come, v ktorom sa o vokálnu stránku postarali Saigon, Vinnie Paz, R.A. The Rugged Man a Carolyn D'Elia.

Shuko feat. Saigon, Vinnie Paz, R.A. The Rugged Man & Carolyn D'Elia - Change Gon Come

Tech N9ne plánuje 5. mája vydať štúdiovku Special Effects, z ktorej už predstavil úvodnú skladbu Aw Yeah? (interVENTion). Teraz sme sa dočkali už aj druhého singla s názvom Dyin' Flyin'.

Tech N9ne - Dyin' Flyin'

The Alchemist zverejnil skladbu Big League Chew od Action Bronsona, ukážku ktorej ste mohli prvýkrát počuť v Bronsonovej kuchárskej videosérii s názvom Fuck, That's Delicious. O produkciu tracku sa, pochopiteľne, postaral práve Alchemist.

Action Bronson - Big League Chew

Apollo Brown je v ostatných rokoch jedným z najvychytenejších undergroundových producentov, čo najnovšie potvrdzuje aj Rapper Big Pooh. Ten  totiž už v marci vydá s detroitským beatmakerom spoločný projekt Words Paint Pictures. Prvou ukážkou z neho je skladba Stop.

Rapper Big Pooh & Apollo Brown feat. Steve Roxx - Stop

Autor: Miguel Mitchél
Foto: www.facebook.com/EgoKF

Súvisiaci interpreti: Kanye West, Kontrafakt