V súvislosti so Super Bowlom sa Justin Timberlake pravdepodobne už nikdy nevyhne spomienke na rok 2004, kedy pred 90 miliónmi ničnetušiacich divákov odhalil bradavku Janet Jackson. Keď organizátori po 14 rokoch zverili rodákovi z Memphisu jedno z najsledovanejších pódií sveta znovu, visela vo vzduchu otázka, ako sa spevák z nešťastnej histórie vykúpi.

Na kauzu Nipplegate sa ani po toľkých rokoch nezabudlo a viac či menej sa na ňu spomína počas každého ročníka Super Bowlu. Teraz bola intenzita ešte vyššia, keďže sa na dejisko vracal jej hlavný spoluaktér Justin Timberlake. Vo finále 52. ročníka americkej Najvyššej futbalovej ligy (NFL), kde proti sebe o titul bojovali New England Patriots a Philadelphia Eagles (prekvapivo vyhral druhý menovaný tím), bol hlavnou hviezdou polčasovej prestávky. Hoci jej jedinou úlohou je na necelú štvrťhodinku zabaviť športové publikum, niekde v pomyselnej zátvorke sa tento rok písalo aj "neuraziť" a "vyžehliť".

Vybavenie účtov

Trinásť a pol minutové vystúpenie jednej z najväčších popových ikon súčasnosti na U.S. Bank Stadium v Minneapolise uviedol moderátor a zabávač Jimmy Fallon sediac na symbole Pepsi, sponzora programu, umiestnenom na budove športoviska. Žiadne veľké intro po vzore Katy Perry, príchodzej na gigantickej šelme, či Lady Gaga, skákajúcej z budovy, nenastalo. Timberlake odštartoval singlom Filthy zo svojej najnovšej nahrávky Man of the Woods v zákulisí futbalového ihriska za klubovej atmosféry v sprievode laserov a tanečníčok, s ktorými postupne kráčajúc dopredu flirtoval. Z nového a tak veľmi kritizovaného materiálu to bolo všetko.

Pri výstupe z "úkrytu" na svetlá reflektorov začala hrať neslávne slávna Rock Your Body. Interpret singla z roku 2004 mal po ruke piatich ďalších tanečníkov a spoločne sa pretancovali po svetelnom moste k menšiemu pódiu. Medzitým stihol do kamery zdôrazniť: "No disrespect, I don't mean no harm." (z angl. Žiadna neúcta, nechcem vám ublížiť), no tesne pred "prekliatou vetou" zakričal STOP! a prešiel radšej na Seňoritu. K téme Janet Jackson to bolo taktiež všetko.

Justin Timberlake, Super Bowl 2018 Zdroj: AP Photo/Charlie NeibergallAP Photo/Charlie Neibergall

Déjà vu

Nebude prekvapením, že číslo niekdajšieho člena chlapčenskej skupiny pozostávalo výlučne z tancovania do vlastnej hudby, ktorú naživo zahrala sprievodná kapela The Tennessee Kids. Dych všetkým divákom tak bral najmä synchronizáciou s množstvom ľudí na hlavnom pódiu do tónov SexyBackMy Love alebo Cry Me a River.

Pri trúchlení za Britney Spears z roku 2002 zostúpil na časť trávnika s logom NFL a bez spevu zatancoval krátke intermezzo, pričom sa neskôr nechal odprevadiť pochodovou kapelou, vyzerajúcou ako povinná jazda Super Bowlu, k vysvietenej kocke s mikrofónom. Tu pripomenul začiatok svojej predošlej kravatovej éry Suit & Tie, zatiaľ čo predviedol exhibičné pohyby okolo takmer padajúceho stojanu s mikrofónom. Napokon sám pri klavíri nadviazal baladou Until the End of Time.

Zrazu akosi začal visieť vo vzduchu pocit nudy. Najmä, ak divák predtým videl podobné vystúpenie počas MTV Video Music Awards 2013, keď Timberlake obdržal cenu Michael Jackson Video Vanguard Award za prínos v rámci hudobných videí. Rozdielom medzi "best of" vystúpeniami bolo, že pred piatimi rokmi sa na malý moment dal opäť dohromady s bývalými kolegami z 'N Sync a nehral posledné dva menované tracky.

Justin Timberlake, Super Bowl 2018 Zdroj: AP Photo/Eric GayFoto: AP Photo/Eric Gay

The Love Symbol

Dva dni pred celou športovo-hudobnou hystériou prišiel bulvárny portál TMZ.com s informáciou o tom, že Timberlake si chce uctiť Princea, a to hologramovým vystúpením. Legenda, ktorá náhle zosnula 21. apríla 2016, sa narodila práve v Minneapolise. Na túto informáciu promptne zareagovala hudobníkova častá spolupracovníčka Sheila E. Podľa nej mal hudobný génius výhrady voči takýmto veciam.

Potvrdil to sám v rozhovore pre magazín Guitar World. "Je to tá najviac démonická vec, akú si dokáže človek predstaviť. Všetko je tak, ako je a ako by malo byť. Keby som mal jamovať s Dukeom Eilingtonom, žijeme v tom istom období. Celá táto vec s virtuálnou realitou... je v skutku démonická. A ja nie som démon," povedal Prince ešte v roku 1998. 

Čerstvý "drevorubač" napokon aj na základe spomínanej výpovede od hologramu upustil. Hold svojej hudobnej inšpirácii vzdal premietaním videoklipu k skladbe I Would Die 4 U na obrovské plátno a spoločným spevom. Medzitým svetlá budov v okolí štadiónu vyformovali legendárny symbol známy ako The Love Symbol vo fialovej farbe.

Justin Timberlake, Super Bowl 2018 Zdroj: AP Photo/Matt SlocumAP Photo/Matt Slocum

Svetielka, zrkadlá a lentilky

Celá šou mala viac ako okázalý záver, keď 37-ročný spevák, hudobník, producent, herec a zabávač odpálil dva svoje najväčšie hity. Pri Mirrors sa zoskupil komparz držiaci veľké zrkadlové pláty, od ktorých sa odrážalo svetlo z mobilných telefónov v obecenstve. Žiadosť o takéto využitie smartfónov mal aj počas svojho The 20/20 Experience World Tour pred štyrmi rokmi, čiže pre skalného fanúšika nešlo o nič nové. Očakávateľný bol aj záver v podobe jedného z najväčších hitov roku 2016 Can't Stop the Feeling, kedy "zrkadlových ľudí" vystriedali farebne oblečení tanečníci pripomínajúci lentilky. Hlavná hviezda večera namierila priamo na tribúny, kde sa ešte pred poslednými slovami piesne odfotila s tínedžerom v dave. Šou ako neobvyklo začala, tak aj skončila - od roku 2012 prvýkrát bez ohňostroja.

Pravidelne sa na umelca odohrajúceho spektakulárnu šou pred očami vyše sto miliónov divákov v hľadisku aj pred televíznymi obrazovkami znesie vlna kritiky. Kým doposiaľ zlým jazykom prekážalo, že grandiozita a pompéznosť išli na úkor hudobného talentu, v prípade Justina Timberlakea je kritika viac politická. Podľa reportáže Washington Post spevák reprezentuje všetko to, čo je dnešná Amerika - bielemu/mužovi sa veci "prepečú", zatiaľ čo čierna/žena je rýchlo umlčaná. Los Angeles Times performerovi vyčítajú, že na vystúpení okrem dobre plánovanej choreografie nebolo vôbec nič, čo by ho spravilo zapamätateľným. Nastavené podmienky by sa aj bez Janet Jackson dali splniť, a zároveň prepísať nelichotivú minulosť - urobiť veci úplne ináč.

Pripomeňte si, ako tancuje Justin Timberlake:



Setlist vystúpenia Justina Timberlakea na 52. ročníku Super Bowlu:

1. Filthy
2. Rock Your Body
3. Seňorita
4. SexyBack
5. My Love
6. Cry Me a River
7. Suit & Tie
8. Until the End of Time
9. I Would Die 4 U (ft. Prince na plátne)
10. Mirrors
11. Can't Stop the Feeling

Autor: Marek Majzon
Titulná fotografia: AP Photo/Matt York

Súvisiaci interpreti: Justin Timberlake