Táto zima a nadchádzajúca jar prajú skvelým koncertným zážitkom, ktoré neradno zmeškať. Určite sa mnohí tešíte na letnú festivalovú sezónu, ale klubová scéna ponúka jeden dlhotrvajúci festival počas celého roku. Stačí si len vybrať, ktorý subžáner je vášmu vkusu najbližše.

Magnet týždňa

Nič tak dobre nesprostredkuje tú radosť z autentického hluku, ako živé prevedenie - svätý grál neustále cvičiacich a zdokonaľujúcich sa hudobníkov, ktorí chcú prinášať neopakovateľný zážitok. Fanúšikovia, žijeme v skvelej dobe, v ktorej si môžeme vyberať. A naozaj je z čoho, tak neseďte doma a prídite podporiť kapely do klubov!

Koncom februára do Bratislavy zavíta deathmetalový gigant Nile spolu s grindermi Terrorizer a thrashermi Exarsis. Zaujímavosťou je že v Terrorizer bubnuje Pete Sandoval – bývalý bubeník Morbid Angel a otec blastbeatu.


Marec bude azda najsilnejší. Do hlavného mesta prídu Izraelci Orphaned Land s kvartetom zaujímavých hostí (vrátane bratislavských Mofokiller), spevák Neil Turbin, ktorý s Anthraxom nahral debutový album (a predskakovať mu budú Death Revival), či švédski megalomania Therion aj so svojou trojhodinovou symfometalovou operou Beloved Antichrist. A napokon Myrath, ktorí sú spolu s vyššie spomenutými Orphaned Land najvýraznejšími predstaviteľmi spájania orientálnych vplyvov a kovového žánru.


4. apríla sa Majestic Music Club zatrasie pod tlakom gitarových stien nórskych groovemetalistov Kvelertak a v rovnaký večer v Randali zahrajú moderné black metalové zoskupenia Furia, Uada  a Au-Dessus. Rozhodovanie to nebude jednoduché. Kanadskí metalcoreisti Silverstein cielia na tých neskôr narodených a mladšie publikum zaujmú aj moderní metalisti z Floridy Sleeping with Sirens. či ich arizonskí krajania - melodramatickí Blessthefall. Svätostánok tvrdej hudby na Karpatskej ulici bude v najbližších mesiacoch naozaj vyťažený. (ak)


Šrot týždňa

Devin Townsend sa tak trochu z čista-jasna rozhodol pozastaviť Devin Townsend Project na neurčito. Dôvodom je najmä to, že chce energiu venovať iným projektom, ale aj fakt, že to celé nevie utiahnuť finančne. Aj naďalej by však mal s DTP koncertovať a v budúcnosti sa chystá projekt oživiť. Celú úvahu nájdete (v angličtine) na jeho Twitteri (pm)

Novinky

Ale po dobré koncerty netreba chodiť len do Bratislavy. V Košiciach zahrajú 22. februára Napalm Death, 11. marca Carnifex spolu s Oceano, 27. marca anglickí experimentátori Rolo Tomassi a o deň neskôr východnú metropolu navštívia Venom Inc. v spoločnosti Suffocation či Nervosa. V apríli sa tam zastaví i folkmetalový tandem Moonsorrow s Primordial a s nimi bavorskí blekáči Der Weg einer Freiheit. (ak)


Do košického klubu Colosseum prídu aj austrálski prog metalisti Ne Obliviscaris, so svojím novým album Urn. Ako support si prinesú kapelky Virvum a Allegaeon. V rámci turné sa zastavia aj v Brne či Budapešti. (ak)


Nový rok sa nám rozbehol celkom intenzívne. Okrem množstva noviniek tu máme aj viaceré ohlásené albumy a kapely v štúdiách. Tak len v skratke. Do štúdia už zavítali black metaloví inovátori Deafheaven, death metalové hviezdy Bloodbath (členovia kapiel Opeth, Paradise Lost a Katatonia), po siedmych rokoch na novej doske pracujú aj Dredg a v Bergene na albumovej dvojke maká Abbath. Osobne mi ale najväčšiu radosť spôsobujú šialenci z Anaal Nathrakh, ktorí už očividne čosi nahrali. Najďalej sa dostali rockeri Clutch. Ich album už je nahratý, dočkáme sa ho ale až o pár mesiacov. (pm)

Judas Priest aj naďalej tešia svojich fanúšikov. Ich nový album Firepower vyjde už o mesiac a druhou zverejnenou skladbou je titulná Firepower. Rovnako ako prvá novinka je návratom do minulosti a na koncertoch bude určite veľmi obľúbeným momentom. (pm)


Prezývaný tiež Párty Boh, Andrew WK je pomerne jedinečný zjav. Jeho hudba nie je nijak originálna, avšak dokáže strhnúť masy. To isté sa dá povedať aj o skladbe Ever Again, ktorá je ako tona pozitívnej energie v konzerve od sardiniek. Ak chcete niečo nenáročné, čo vás zaručene nakopne, dajte si ju. (pm)


At the Drive-In sa minulý rok vrátili na scénu s albumom In•ter a•li•a. Okrem toho ale stihli pre Record Store Day v novembri vydať trojskladbové EP Diamanté. Vtedy vyšlo len na 10-palcovej platni, teraz je už ale dostupné aj na streamovanie. Ak sa vám žiada, vypočujte si ho nižšie. (pm)



Neskôr v tomto roku vydajú Skindred nový album Big Tings. Prvá novinka znie nádejne. Machine je oproti minulým veciam trochu umiernenejšia, na festivaloch sa na ňu ale bude hopsať o stošesť! (pm)



Rocková superskupina Legend of the Seagullmen streamuje novú skladbu, pomenovanú po kapele. Tú tvoria skutočné osobnosti: gitarista Mastodon Brent Hinds, basgitarista Pete Griffin, známy z pôsobenia v kapele Giraffe Tongue Orchestra, či bubeník Tool Danny Carrey. Zostavu dopĺňa ešte Jimmy Hayward na druhej gitare a klávesista Chris Digiovanni. Rovnako ako kapela a pieseň, je pomenovaný aj debutový album projektu, ktorý vychádza už tento piatok. Hudobne ide o veľmi priamočiary rokec nie nepodobný takým Queens of the Stone Age. Je to príjemné, ale dych to nevyrazí. (ak)


Oveľa intenzívnejšiu riffovačku prináša kapelka Lightning Rules v skladbe Loud. Skvelý melodický nášup, ktorý treba mať naozaj nahlas. Trojica s trošku zameniteľným názvom svojim zvukom pripomína skvelých Mutoid Man, čo je veľmi potešujúce prirovnanie. Ich minialbum Fossil Fuels, ktorý obohatí I uvedená skladba, vychádza 9. marca. (ak)


Apropo Mastodon vyhrali ocenenie Grammy v kategórii “best metal performance”. Zlatý gramofón si odniesli vďaka piesni Sultan's Curse z poslednej radovky Emperor of Sand a uspeli v konkurencii nominovaných kapiel Meshuggah, August Burns Red, Body Count a Code Orange. (ak)


Novinka od Misery Index je vždy dôvodom na radosť. Platí to aj v prípade dvojsongového I Disavow. Okrem rovnomennej skladby obsahuje aj cover Wasting Away od Nailbomb. Ak sa vám máli, na jar zavítajú do štúdia, takže už teraz sa tešte na nový nárez. (pm)


Thrashoví velikáni Anthrax koncom apríla ponúknu živé DVD Kings Among Scotland. Kolekcia obsiahne koncert odohratý v Glasgowe vo februári 2017, na ktorom odznel celý album Among the Living, plus množstvo ďalších hitov. Pozrite si živé prevedenie klasiky Caught in a Mosh z uvedeného albumu, ktorý oslávil tridsaťročnicu. (ak)


Therion sa nevedia dočkať uvedenia svojej trojhodinovej opery a predstavili kreslený videoklip k skladbe Theme of  Antichrist. Jeho vizuálny štýl je prinajlepšom priemerný, čo Christopher vo facebookovom statuse aj trošku odôvodnil malým rozpočtom. Čo je ale horšie, je stránka hudobná – chlapci si požičali riff od Led Zeppelin a naň navrstvili množstvo symfometalového gýču. Nemám radosť. (ak)


Grécka kapela On Thorns I Lay sa prezentuje ako obstojná kopírka melo-deathových legiend z chladnej Škandinávie. Skladba Olethros pt. II má familiárny melancholický nástup nie nepodobný akustickým baladám od Opeth, ktorý sa rozvinie do emóciami nabitého záveru okoreneného surovým growlom. (ak)


Príjemne energické live video zverejnili taktiež grécki Rotting Christ, hrajúci heavymetalovú coververziu od kapely Thou Art Lord. Skladba Societas Satanas vyšla pôvodne v roku 1996 na ich druhej štúdiovke Apollyon. (ak)


Haluz týždňa

YouTuber Rob Scallon zorganizoval partiu známych a jedno naozaj vintage štúdio, aby moderný djent metal nahral na sto rokov staré vybavenie – Edisonov voskový cylindrický fonograf. Hudba sa zaznamenala ihlou na voskový valček a kvalita jej reprodukcie je naozaj ako z minulého storočia. Scallon ale nahrávku opatril vtipným vintage videoklipom a celok je naozaj zábavný. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/OrphanedLandOfficial

Súvisiaci interpreti: Devin Townsend, Nile