Kansas City Chiefs porazili San Francisco 49ers a Shakira s Jennifer Lopez predviedli choreografické výkony popierajúce vek každej z nich. Dve informácie, bez ktorých ste dokázali viesť plnohodnotný život alebo ste sa im na internete už nevyhli. Super Bowl si však vo svojom LIV. ročníku oprášil renomé po vlaňajšom polčasovom fiasku s Maroon 5.

Popoví pamätníci si ešte spomínajú, aké napätie a hystériu vyvolávalo čakanie na meno hlavnej hviezdy polčasovej prestávky americkej Národnej futbalovej ligy (NFL). Madonna, Beyoncé, Bruno Mars, Katy Perry, ale aj Lady Gaga či Justin Timberlake naplno využili potenciál, ktorý so sebou nesie vystúpenie na jednom z najsledovanejších športovo-hudobných podujatí.

Minulý ročník však nebol žiadna sláva a po tom, ako sa museli organizátori uspokojiť s priemernosťou Maroon 5, pretože Rihanna, Pink a ostatní protestovali, už málokoho v roku 2020 zaujímalo čo bude s prestávkou počas Super Bowlu ďalej. Ruku na srdce: vedeli by ste ešte v sobotu s nadšením povedať, že sa neviete dočkať extravaganzy v podaní Shakiry a Jennifer Lopez? Navyše, fraška z minulého roka budila dojem, že sa už organizátorom minuli veľkoformátové hviezdy, a tak siahajú po "tých ostatných". Latino pop je síce jedným z najpopulárnejších trendom posledných rokov, no oznam o vystúpení dvojice speváčok, ktoré majú najlepšie roky svojej kariéry už dávno za sebou, prišiel v septembri bez veľkej pompy.

Kdekoľvek, kedykoľvek, hlavne monotónne

Kolumbijčanka Shakira odštartovala svoju približne šesťminútovú šou skladbou She Wolf priamo zo stredu pódia bez okázalého megalomanského úvodu na štýl Katy Perry, ktorá prišla na gigantickej šelme či Lady Gaga, ktorá skočila z budovy medzi divákov. Maximum, čo rodáčka z Barrannquilly vyviedla, bolo predstieranie hry na elektrickej gitare a evidentný playback počas piesne Empire.

Nasledovalo brušno-tanečné intermezzo a bezdôvodná hra s lanom na motívy Ojos Así, čo vyústilo do speváčkinho prelomového hitu Whenever Wherever. Z neho potmehúdsky odcitovala úvod o tom, aké je dobré byť zo vzdialenej zeme. Pre prevažne latinsko-americké publikum vpašovala do dramaturgie aj prítomnosť rapera Bad Bunnyho. Zo spoločného laškovania do singla I Like It si interpretku hitu Chantaje vzali do opatery miestami až rušivo šťastní trubkári. Na záver vyzvala k "no fighting" (z angl. žiadne boje) z kúsku Hips Don't Lie, počas ktorého si strihla aj stage diving.

Shakira, Super Bowl 2020 Zdroj: AP Photo/Charlie RiedelShakira na Super Bowle 2020 (foto: AP Photo/Charlie Riedel)

Čože je to päťdesiatka

Na rad sa dostala Jennifer Lopez. Moment, v ktorom svojou náruživosťou ohrozovala svietiacu striptérsku tyč, vyzeral až king-kongovsky. Netrvalo však dlho a "zliezla" do neraz provokatívnej choreografie k známemu singlu Jenny from the Block alebo nasledujúcemu Murder remixu piesne Ain't It Funny. V oboch prípadoch sa viackrát držala za rozkrok, na čo pohoršení konzervatívni diváci Super Bowlu tradične reagujú do niekoľkých sekúnd záplavou telefonátov alebo mailov na adresu rodičovských organizácií.

Z hľadiska dynamiky mala v talóne pestrejšie čísla. Pokračovala totiž janetjacksonovskou produkciou pre Get Right, avšak pri klubovke Waiting for Tonight z roku 1999 predviedla dychberúci pole dance. Svalnatým a dokonalým tanečným pravedením zavrela ústa každému, kto tvrdí, že ženy po päťdesiatke nemajú na pódiu čo robiť. Prítomnosť ďalšieho latinsko-amerického rapera J Balvina po tomto čísle vyzerala veľmi zbytočne. Počas nej ponúkla aj samotná diva už len generické pohyby do melódie kúskov Que Calor, Mi Gente, Booty, El Anillo, Love Don't Cost a Thing, Lento či Get on the Floor.

Jennifer Lopez, Super Bowl 2020 Zdroj: AP Photo/Patrick SemanskyJennifer Lopez a J Balvin (foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Sú v tom spolu

Kým sa J.Lo prezliekala, priestor dostali malé dievčatá v konštrukciách pripomínajúcich klietky. Nachádzali sa na pódiu ohraničenom svietiacim ženským symbolom a znázorňovali tisíce detských väzňov zachytených na hraniciach počas Trumpovej administratívy. Jednou z tých na pódiu bola aj speváčkina dcéra Emme Muñiz.

Sprvu zaspievala strofu z Let's Get Loud o tom, ako sa nebáť žiť naplno. Žezlo - mikrofón prevzala mama oblečená v operenom outfite. Farebné pierka tvorili z jednej strany americkú vlajku, z druhej portorikánsku, čím Lopez odkazovala na pôvod svojich rodičov a príslušnosť ich rodiska do Spojených štátov amerických. Tento fakt podčiarklo aj dcérino kontrovanie slovami Brucea Springsteena z rockovej hymny Born in the U.S.A. Oslavu feminizmu a vzájomnosti všetkých ľudí nakoniec zavŕšil návrat Shakiry so svetovou futbalovou hymnou Waka Waka (This Time for Africa).

Shakira a Jennifer Lopez, Super Bowl 2020 Zdroj: AP Photo/Seth WenigShakira a J.Lo na Super Bowle 2020 (foto: AP Photo/Seth Wenig)

Rastúce krivky

Hoci sa niekomu pretlak latino popu nemusí páčiť, čísla hovoria o triumfe. Diskotéku si pozrelo až 103 miliónov divákov po celom svete, čo je štvorpercentný nárast oproti vlaňajšej polčasovej šou. Spolupráca dvoch popových stálic dokonca prilákala o milión divákov viac ako samotný súboj medzi futbalovými mužstvami. Oficiálne údaje uvádza vo svojej tlačovej správe spoločnosť Fox Sports. Objednala si ich od štatistického úradu Nielsen.

Nárast zaznamenal aj predaj hudby, za lepší koniec pritom ťahá Shakira. Nielsen tvrdí, že za 24 hodín medzi 1. a 2. februárom narástol predaj jej odohratých skladieb zhruba desaťnásobne. Whenever, Wherever - Shakirin hit z roku 2001 - si stiahlo až o štyritisíc ľudí viac než zvyčajne. Singel Hips Don't Lie zase zaznamenal polovičný nárast. J.Lo zase Super Bowl pomohol na streamovacích službách trojnásobným nárastom počúvanosti. Treba podotknúť, že umelkyne za vystúpenie nezískajú žiadny honorár a americká Národná futbalová liga hradí len výdavky spojené s vystúpením.

O tohtoročnej štrnásťminútovke možno povedať, že svojou vysokou energiou a iným prístupom k zábave zdvihla latku, ktorú Maroon 5 v roku 2019 zakopali do zeme. Mala dostatok energie, známe hity a tanečné čísla, no dvojica prekvapila aj politickým odkazom, aký naposledy na Super Bowl priniesla Beyoncé v roku 2013. Súčasná spoločenská klíma v USA kvôli Trumpovi praje najmä bielym heterosexuálnym mužom, a tak si kombinácia dvoch žien s latinsko-americkými koreňmi priam pýtala "niečo vyviesť". V Miami tak počas polčasovej prestávky ostro sledovaného zápasu priniesli výrazný kontrast k športu, ktorý im podľa stereotypov nepatrí, v krajine, kde podľa nich nemajú čo robiť.


Setlist vystúpenia Shakiry:

1. She Wolf
2. Empire
3. Ojos Así / Whenever, Wherever
4. I Like It (ft. Bad Bunny)
5. Chantaje (ft. Bad Bunny)
6. Hips Don't Lie

Setlist vystúpenia Jennifer Lopez:

7. Jenny from the Block
8. Ain't Funny (Murder Remix)
9. Get Right
10. Waiting for Tonight
11. Que Calor / Mi Gente (feat. J Balvin, s prvkami Booty, El Anillo, Love Don't Cost a Thing a Lento)
12. On the Floor

Shakira a Jennifer Lopez spolu:

13. Let's Get Loud / Born in the U.S.A. (feat. Emme Muñiz)
14. Waka Waka (This Time for Africa)

Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo/Chris O'Meara