Vo štvrtok 4. februára zverejnila bratislavská indie kapela Queer Jane videoklip ku skladbe I Went To See My Face. Je to v poradí už siedmy videoklip z ostatného štúdiového albumu Amen Dolores, ktorý v marci minulého roka vydalo nezávislé vydavateľstvo Bruuder Records v podobe LP, CD a digitálne zverejnený vo všetkých dostupných streamovacích službách.

Videoklip nápaditým spôsob, len prostredníctvom jednoduchej kompozície prenáša význam textu na diváka. Hlavným a zároveň jediným účinkujúcim je frontman kapely Vlado Nosáľ, ktorý okrem spevu dáva aj tip, ako sa majú piesne správne spievať vo vani.

"Melódia k tejto pesničke ma prenasledovala niekoľko dní, až som raz zobral gitaru a pesnička bola v priebehu chvíle hotová. Nahrávka je zaujímavá tým, že je spoluprácou medzi mnou a Tomášom Slobodom, o všetky nástroje sme sa postarali my dvaja. Video sa nesie v minimalistickom duchu - je to jednozáberovka a prvý klip, ktorý som režíroval sám. Kameru má samozrejme na svedomí moja priateľka a naša dvorná fotografka Soňa Maletz. Zachytáva ma pri mojej obľúbenej činnosti - kúpaní sa vo vani, ktoré je podobne očistným rituálom ako pozorný pohľad do zrkadla, o ktorom je aj pesnička," hovorí Vlado Nosáľ.


"I Went To See My Face je podľa mňa najlepšia skladba z celého albumu. Je dokonalo jednoduchá s vynikajúcim textom a chytľavou melódiou, ktorá sa ihneď po vypočutí dostane do hlavy a len veľmi ťažko sa z nej dostáva von a taký je aj videoklip – presne ako má byť. Ak by skladby párkrát odznela v nejakom britskom rádiu, som presvedčený, že by si ju ľudia ihneď obľúbili. Sme nesmierne radi, že sa albumu Amen Dolores aj napriek zlej situácii s COVID 19 nadmieru darí. Za pár mesiacov od vydania ľudia doslova vykúpili kompletný náklad LP platní. Dokonca si časť nákladu Cédéčok u nás objednala britská distribučná spoločnosť. Uvidíme, či sa albumu bude rovnako dariť aj v nominácii album roka na tohtoročných Rádiohlavách, ktoré každoročne vyhlasuje Rádio_FM," prezradil Kalo z vydavateľstva Bruuder Records.

"Som si istý, že ak by ju zložil Meky Žbirka, tak by patrila k jeho najobľúbenejším a patrila by k pesničkám, na ktoré by bol naozaj veľmi hrdý, ale mohla by byť pokojne aj pilotným singlom McCartneyho posledného albumu, ktorého cover verziu by na Glastonbury odspieval Liam Gallagher a spolu s ním by ju odspievalo celé Glastonbury," doplnil Tomáš Sloboda.

Queer Jane je bratislavská indie kapela, ktorá začala ako sólový projekt speváka, gitaristu a skladateľa Vlada Nosáľa. V roku 2012 sa k nemu pridali basgitarista Lukáš Valter a bubeník Adam Jánoš. Hudbu Queer Jane inšpiruje rovnako folkové pesničkárstvo Boba Dylana, ako punková energia The Clash a skladateľské majstrovstvo The Beatles. Ich tvorba však má blízko aj k psychedélii, o čom svedčí aj hosťovanie Vlada Nosáľa na albume Mini Album Thingy Wingy (2015) legendárnej americkej kapely The Brian Jonestown Massacre.

Kapela má na konte EP Loveshy (2014) a albumy Flowerville (2015), Home (2016) a najnovšie Amen Dolores (2020), ktorý vyšiel vo vydavateľstve Bruuder Records. Medzi ich najúspešnejšie piesne patrí A Happy Drunk s viac ako 600 000 vypočutiami na Spotify. Kapela sa v roku 2020 rozrástla o Jerguša Vyskočila (gitara, klávesy) a v tejto zostave plánuje po skončení pandémie odohrať koncerty po celom Slovensku aj mimo neho. Album Amen Dolores je spolu s rovnomenným nominovaný na RadioHead Awards.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records.

Foto: Soňa Maletz