Slovenský hudobník Radoslav Chrzan alias RCH zverejnil nový singel Mourning, ktorý je ďalšou ukážkou z jeho pripravovaného šiesteho albumu Resonate. Skladba, ktorá je naspievaná po arménsky, vznikla v spolupráci s dlhoročným spolupracovníkom z Arménska - Jivanom Gasparyanom.

Novinka Mourning bola medzi jednou z prvých skladieb, ktorú sa RCH rozhodol zaradiť na priravovaný šiesty album. "S Jivanom Gasparyanom sme sa zhodli, že kvôli jej atmosfére bude najlepšie, ak bude spievaná po arménsky. Jej pôvodný pracovný názov bol Morning, čiže Ráno,ale Mourning (smútok) je výstižnejší názov," povedal o vzniku skladby.


Postup nahrávania bol totožný ako na väčšine skladieb. "Základná forma skladby bola nahraná u mňa doma, ale už aj s perkusiami, gitarami a syntetizatormi. Následne do nej nahral Jivan spev a duduk," uviedol hudobník. Naspievaný pokdlad putoval do USA bubeníkovi Jasonovi Meekinsovi, ktorý nahral živé bicie podľa naprogramovaného dema. "Dosť dlho som pracoval na finálnych aranžmánoch, kedže som mal vymyslednú stredovú časť, kedy sa všetko zastaví a znejú iba sláky, poprosil som Oskara Rózsu, ktorý má veľké skúsenosti s orchestrálnou hudbou, aby túto časť zaranžoval. A na samotný záver do záverečnej časti nahral Marcel Comendant cimbál, ktorý pekne dofarbuje celkovú atmosféru piesne," dodal RCH.

Pracovný mix následne Radoslav poslal na vypočutie Steve Lyonovi, ktorý mu už v minulosti mixoval singel Louder Silence. "Veľmi sa mu pieseň Mourning páčila a výrazne prispel k finálnemu zvuku. Veľmi ma odbremenil, kedže ponúkol nový pohľad na finálnu podobu. Dohrával som teda ešte na úplný záver cez moju bezpražcovú basu Sub Basy, aby tá skladba chytila ešte väčšiu hĺbku. A peruánske charango, ktoré má výnimočnu farbu," dodal.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Radoslav Chrzan. Text správy sme upravili.