Svetové alternatívne hudobné weby a rádiá zaujal slovenský projekt Alapastel, ktorému už o pár dní vyjde debutový album. Elektronické duchovné rozjímanie so slovenskými nápevmi, doplnené vizuálmi novej vlny slovenských maliarov, ktoré prekračuje horizonty bežného vnímania uponáhľaného sveta, sa tak stalo netrpezlivo očakávanou novinkou.

Ako sme už informovali, britské vydavateľstvo Slowcraft Records, zamerané najmä na ambientnú elektroniku, vydá v piatok 9. marca ako prvú lastovičku novej edície "výnimočnej a neklasifikovateľnej hudby" nahrávku slovenského umelca. Jeho meno je Lukáš Bulko, prezentuje sa však umeleckým pseodonymom Alapastel, pod ktorým prináša svoj prvý album Hidden For The Eyes (Očiam skryté).

Pracoval na ňom dlhých osem rokov a teraz začína zbierať zaslúžené ovocie úspechu. Už pred samotným vydaním nahrávky, ktorú si môžete oddnes predobjednať na Bandcampe, totiž nazbieral množstvo pozitívnych ohlasov od hudobných profesionálov, ku ktorým sa jeho hudba vďaka šéfovi vydavateľstva Slowcraft Jamesovi Murrayovi dostala v predstihu.

Na Bandcampe je zatiaľ možné počúvať dve skladby:



Spojenie hudby a výtvarného umenia

Vydanie albumu Hidden For The Eyes bolo vo vydavateľstve Slowcraft Records starostlivo pripravované posledných šesť mesiacov. Britské vydavateľstvo vyrába starostlivo a ručne zhotovované limitované CD edície pre ľudí, ktorí si cenia prekrásne zvukové artefakty.

Okrem samotnej hudby je totiž výnimočný aj vizuál albumu, na ktorom sa podieľali traja zástupcovia mladej vlny slovenských maliarov. Titulný obrázok pre obal a CD albumu vytvorila Silvia Bobeková, ktorá prispela aj ďalšími tromi samostatnými maľbami priamo k jednotlivým skladbám pre digitálny booklet. Ten obohatili aj ďalší talentovaní maliari Libuša Čtveráková a Ľuboš de Gerardo Suržin, ktorý momentálne žije v Londýne a tvorí hollywoodske filmové pozadia. "Mám obrovskú radosť, že jeden pár mojich malieb sa stal súčasťou tohto projektu. Hudba je nesmierne dôležitou časťou kreativity," uviedol Ľuboš Suržin, ktorý album podporil dvoma olejomaľbami.

Všetci traja spomenutí umelci na album svojimi dielami prispeli nezištne. "Lukášov záujem o moju tvorbu ma úprimne potešil. Veľmi si vážim, že som mohla album 'dotvoriť' ilustráciami aj ja. Hudba je určite jednou z najdôležitejších súčastí umeleckého sveta a toto nie sú žiadne prvolánové skladby. Každá jedna má svoj význam a je dokonale precítená," hovorí o spolupráci Silvia Bobeková. Jej tvorbu môžete obdivovať aj v oficiálnom teaseri albumu.


Za projektom Alapastel stojí 31-ročný skladateľ-samouk Lukáš Bulko. Narodil sa v roku 1986 v Trenčíne a momentálne žije v Bratislave. V profesijnom živote sa venuje problematike slovenských samospráv, je jedným zo spoluzakladateľov participatívneho rozpočtu na Slovensku.

Na albume s ním spolupracovali aj speváčka Alex Lukáčová, spevák Slovenského flharmonického zboru a súboru Danubius Octet Singers Marián Hrdina a zvukový dizajnér a producent Adam Dekan.

Vizitky vizuálnych umelcov:

Silvia Bobeková
sa narodila v roku 1991 v Nitre. Od detstva žila v malej dedinke blízko mesta, kde začínala rozvíjať svoju tvorbu. Momentálne už rok žije na strednom Slovensku, v Martine. Blízko hôr, prírody a pokoja, ktoré sú jej najväčšou inšpiráciou. Teraz sa naplno venuje umeniu a tvorbe rôznych foriem. Od maľby obrazov, cez grafiku, až po ručne maľovanú obuv. 


Libuša Čtveráková
sa narodila v roku 1984 v Malackách. Vyrastala v rodine výtvarníkov a tvorbe sa venuje od útleho detstva. Najviac však miluje farby a maľovanie. Rada maľuje snové, farebné svety, kde je ústredným motívom svetlo.


Ľuboš Suržin
sa narodil v roku 1981 v Košiciach. Jeho hlavnou prácou je tvorba pozadí a dizajnu a celkových záberov do filmov. Počas svojej kariéry pracoval na filmoch ako sú Avatar, Súboj Titanov, Hry o život, Godzilla, Alice in Wonderland, Alienist, Cloverfield a mnoho ďalších. Takisto sa aktívne venuje olejomaľbe a písaniu. 28. marca 2018 vychádza jeho prvá fantazijná novela Forest Nymphs: Joining of the Shadows (Lesné víly: Spojenie tieňov), ktorú vydáva Memoirs Mereo Publishing London. Maľba Nymph Study, ktorá bude súčasťou tejto knihy, otvára aj videoklip k Alapastelovej prvej zverejnenej skladbe Bride of the Mountains (Nevesta hôľ).


Redakciu Hudba.sk informoval Lukáš Bulko, tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac informácií o jeho hudobnom projekte Alapastel nájdete na jeho oficiálnej stránke www.alapastel.com, novinky môžete sledovať aj na www.facebook.com/Alapastel.

Foto: Jana Plevová