Momentálne najpopulárnejší slovenský raper vydal na konci marca svoj nový štúdiový album Y a na svojom oficiálnom Youtube kanáli už okrem známych singlov stihol zverejniť aj väčšinu ostatných skladieb. Spomedzi nich má asi najväčší potenciál osloviť širšie, aj nehip-hopové publikum intímna pieseň Kvety, ktorá celú nahrávku uzatvára.

Majk Spirit pred vydaním albumu Y vyhlásil, že pôjde o generačnú výpoveď, ktorá nebude len o jeho vlastnom pohľade na svet. Výnimkou mal byť len singel Boh jediný, ktorý raper zverejnil v decembri minulého roka. Možno sa koncept medzitým zmenil, no čerstvo vydaná nahrávka podľa mňa nie je o nič väčšou generačnou výpoveďou, než ktorýkoľvek iný slovenský rapový album. 

Dajme tomu, že generačnou výpoveďou je marcový singel dobYjeme svet, tiež sa však striktne zameriava na fanúšikov hip-hopu, ktorí samozrejme nie sú jedinými príslušníkmi Generácie Y. Niektorí Majkovi fanúšikovia preto špekulujú, či sa k "čiernemu albumu" nechystá ešte druhá časť, ktorá by bola tematicky pestrejšia a univerzálnejšia. Raper sa zatiaľ k týmto dohadom nevyjadril, no aj "polovičný" dizajn CD coveru naznačuje, že druhá tohtoročná albumová kolekcia by skutočne mohla byť na ceste.

Nech už je to akokoľvek, minimálne jedna skladba na novinke Y má potenciál osloviť aj tých, ktorí sa s citátmi typu hip-hop je nový Beatles nestotožňujú. Kvety sú totiž dôkazom, že osobný text, vyrozprávaný len na základe vlastných skúseností, spomienok a pocitov, má moc prekračovať žánrové i generačné hranice. Slová "daj tie kvety ľuďom, kým ich môžu voňať" a slohy venované štyrom ľuďom, na ktorých môže Majk Spirit už len s láskou spomínať, podporil sugestívnym beatom Billy Hollywood.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit