Skladba Voľný deň otvára slovenskú časť albumu Miro (2015), ktorý vznikol v londýnskom štúdiu Abbey Road. Miro Žbirka na ňom spolupracoval s mnohými hudobnými legendami, medzi ktorými je aj klávesák Manfred Mann. Práve jeho sólo na klávesy znie v pesničke, ktorú spevák predstavil ako svoj nový videosingel.

Manfred Mann je interpretom mnohých svetových hitov (Do Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo, Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn), Blinded By The Light a mnohých ďalších). S touto hudobnou legendou je spojená aj zaujímavá spomienka, ktorú slovenský hudobník opísal v knihe Miro Žbirka - Zblízka, o ktorej sme sa s ním rozprávali aj v našom poslednom rozhovore.

"Ako mladého chlapca ma mama nepustila na historický bratislavský koncert skupiny Manfred Mann, ktorý rozohnali policajti. A potom, po rokoch, prišiel producent Rob Cass a povedal mi, len tak medzi rečou, že Manfred Mann bude hrať na mojom albume. Najprv som si myslel, že je to jeden z jeho vtípkov, ale myslel to vážne. Veľmi ma tým prekvapil a potešil."

Kruh sa tak symbolicky uzavrel a Miro Žbirka so svojou obľúbenou legendou skutočne spolupracoval a na stretnutí po jeho pražskom koncerte vznikla aj ich spoločná fotka. Video k piesni Voľný deň režíroval Mirov syn David, ktorý študuje film na londýnskej filmovej fakulte. Inšpiroval sa v súčasnosti veľmi populárnou retro vlnou a do klipu zostrihal na dotvorenie atmosféry archívne zábery z BBC.

"Text k skladbe Voľný deň vznikal v čase, keď som toho mal hrozne veľa a túžil som vypnúť. Predstavoval som si chlapíka, ktorý je veľkom strese a túži pred tým všetkým uniknúť. Myslím, že tým prechádzame všetci a aj Davidovi sa to podarilo v klipe vystihnúť, " povedal Meky o skladbe a klipe.


64-ročný spevák, hudobník a skladateľ aktuálne pokračuje v prípravách na veľké Vianočné Symphonic Tour 2017. Na koncertoch ho bude okrem jeho kapely doprevádzať aj symfonický orchester pod vedením jeho "domovského" dirigenta Adriána Kokoša, s ktorým úspešne absolvovali aj všetky predchádzajúce symfonické koncerty. Spoločne zahrajú veľké hity Mira Žbirku v symfonickom spracovaní a zaspievajú aj miestne detské spevácke zbory.

Exkluzívnym hosťom turné bude medzinárodne uznávaný český husľový virtuóz Jaroslav Svěcený. Turné, ktoré je splnením prianí fanúšikov, ukončí špeciálny koncert na prestížnom Medzinárodnom hudobnom festivale České doteky hudby, 19. decembra v Kongresovom centre Paláca kultury v Prahe.

Prečítajte si: Miro Žbirka prežil rok splnených snov, stále má však ďalšie plány

9. 12. - Brno, DRFG Aréna
11. 12. - Plzeň, Home monitoring Aréna
13. 12. - Bratislava, Zimný štadión O. Nepelu
15. 12. - Pardubice, Tipsport Aréna
19. 12. - Praha, Kongresové centrum

Hudba.sk infomoval PR manažér speváka Rado Mešša. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.zbirka.cz a www.facebook.com/MiroZbirka.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka