Petr Lexa, spevák kapely Slza, sa čím ďalej tým viac profiluje ako autor a spolu s gitaristom Lukášom Bundilom predstavujú nový singel s názvom Žár. Ten je po úspešných hitoch Paravany a 4ráno ďalšou predzvesťou albumu 3, ktorého vydanie kapela potvrdila na 24. apríla. Milostná pieseň vznikla za pár hodín ako svadobná spoveď.

Minuloročnú jeseň kapela Slza dostala pozvanie na svadbu, aby hrala ako prekvapenie pre nevestu, ktorá ich rada počúva. "Pár dní pred vystúpením som premýšľal, akú pieseň neveste a ženíchovi venovať, ale uvedomil si, že síce máme niekoľko piesní o láske, ale všetky sú o tej podobe lásky, ktorá nie je úplne pozitívne a spievať na svadbe o hádkach a rozchodoch sa asi veľmi nehodí," komentuje s úsmevom Peter. Preto okamžite zobral ceruzku a papier a napísal text o "momente, kedy máte vedľa seba človeka, vážite si jeho prítomnosť a viete, že s ním tieto chvíle chcete tráviť už navždy," popisuje vznik piesne Žár frontman kapely.

Spolu s Ondrejom Ládkom potom vtlačili téme finálnu podobu. Hudba vznikala v kruhu stále zomknutejšej zostavy Lukáš Bundil, Petr Lexa a anglický skladateľ a producent Oliver Som. Finálnu produkciu singla opäť vynikajúco doplnil londýnsky producent Ed Holloway, ktorý sa preslávil spoluprácou napr. S L. Capaldim.



Influenceri, športovci, moderátori a herci sa natáčali sami 

Vzhľadom na tému lásky sa Slza rozhodla námet videoklipu uchopiť trochu netradične a oslovila skutočné páry z radov osobností, ktoré svojim vzťahom presne reprezentujú to, o čom pieseň je. Vo videoklipe sa tak objavia influenceri, športovci, moderátori, herci. Medzi nimi napr. Barbora Votíková s partnerkou, Zorka a Míra Hejdovi, Eva a Jakub Krausovi, herec Martin Dejdar s manželkou, Katka Králová (Svět podle Katky) s manželom mnoho ďalších. "Sú pre nás inšpiratívni a zároveň v niektorých prípadoch búrajú zažité predsudky o partnerskom vzťahu. Vznikol tak videoklip v poňatí, na ktoré sme doteraz neboli zvyknutí," vraví Petr Lexa.

Pôvodný scenár mal Lukáš s Petrom v hlave už od marca, ale kvôli dodržaniu karantény musela kapela a účinkujúce páry zaimprovizovať a vďaka tomu mohol vzniknúť o to viac osobnejší videoklip. "Každý z párov sa nakoniec natočil doma sám na svoj telefón alebo kameru. A ukázalo, že to pre všetkých bolo vo výsledku zábavnejšie a v kombinácii s prirodzeným prostredím dokonca aj hlbšie vystihlo myšlienku piesne," poodhaľuje zákulisie Lukáš.

Finálnu podobu videoklipu vtlačil Radim Věžník, ktorý s kapelou spolupracuje už po niekoľkýkrát. "Niekedy osud zasiahne tak, že z pôvodnej komplikácie vznikne niečo ďaleko lepšie. Mesiac sme pripravovali tento klip, pilovali scenár, všetky detaily, chceli sme všetko čo najviac autentické. Nakoniec osud a karanténa rozhodli za nás a v okamihu nebolo natáčania možné, ale my to nechceli vzdať. Došli sme k záveru, že čo môže byť pre túto skladbu autentickejšie, než keď to necháme úplne na každom páre, v ich domovoch, s ich pocity, nápady, kreativite a hlavne čo najviac sami za seba. Keď sme si pustili finálny strih, zhodli sme sa, že toto bolo to najlepšie, čo sa videoklipu mohlo stať," popisuje režisér Věžník.

Album 3 je už hotový a nový titul by po predchádzajúcich multiplatinových albumoch Katarze a Holomráz mal uzrieť svetlo sveta 24. apríla.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music.

Foto: Mischa Babel