Divokej Bill je zárukou kvalitnej koncertnej šou s originálnym, žánrovo ťažko zaraditeľným zvukom, ktorým si čoraz viac podmaňuje aj Slovensko. Kapela funguje vo vysokom tempe už takmer dve dekády a inak tomu nebude ani tento rok. Na nový album si síce fanúšikovia musia počkať, no tešiť sa môžu z nového DVD/live CD, ktoré predznamenáva videosingel Tsunami.

Tento rok je to presne 18 rokov, odkedy sa v mestečku Úvaly pri Prahe dala dohromady kapela, ktorá dnes patrí medzi stálice klubovej a festivalovej scény - Divokej Bill. Za tú dobu odohrala množstvo koncertov a precestovala ešte viac kilometrov za koncertmi nielen v Čechách a na Slovensku, ale i v zahraničí. Domov do rodných Úval sa ale pravidelne vracia, aby tam odohrala veľký open-air koncert pre domáce publikum.

Inak to nebolo ani vlani 15. augusta. Pred niekoľkotisícovým publikom zazneli okrem najväčších hitov skupiny i nové piesne z pripravovaného štúdiového albumu, ktorý vyjde na jar 2017 vo vydavateľstve Supraphon. Koncert bol zaznamenaný Českou televíziou, a tak si priaznivci kapely budú môcť v polovici mája pripomenúť a vychutnať jedinečnú atmosféru tohto koncertu na DVD/CD s názvom Divokej Bill - Doma.

"Sme radi, že sme sa dohodli s Českou televíziou a koncert zaznamenali. On sa totiž mimoriadne vydaril a je skvelé, že ho máme zachovaný v našej diskografii," hovorí frontman kapely Vašek Bláha. "Zároveň je to také malé predstavenie nášho pripravovaného albumu, na ktorom už pracujeme a dokončovať by sme ho mali na jeseň tohto roku. Napríklad pieseň Tsunami je jednou z tých, ktoré sa na albume už definitívne objavia, a tak sme ju ako predzvesť nahrali a zostrihali k nej live video práve z koncertu z Úval," dodáva Vašek o videoklipe, ktorý je zároveň upútavkou na DVD aj prvým singlom albumu. Ten sa však na trh dostane až na jar 2017.


Energiou nabitý vizuál s novou piesňou je jasným dôkazom toho, že kapele Divokej Bill sa v spojení nespútanej šou, skladateľskej vynaliezavosti a muzikantských kvalít vyrovná len málokto v našich končinách. Napokon, presvedčiť sa o tom môžete aj naživo - v od mája do septembra odohrá skupina 27 koncertov na českých a slovenských festivaloch. Prvým z nich je už tento týždeň festival v Pasohlávkách u Mikulova, v rámci Slovenska môžete Divokého Billa vidieť 12. augusta v Trebaticiach a 10. septembra na hrade Červený kameň. To však nie je všetko - ako dodáva frontman kapely Vašek Bláha, slovenskí fanúšikovia Divokého Billa sa môžu tento rok tešiť ešte na veľké prekvapenie. Viac informácií o svojich tohtoročných slovenských plánoch prezradí kapela už čoskoro.

Divokej Bill - koncerty leto 2016:

6. 5. - Pasohlávky u Mikulova, Zahájení turistické sezony
21. 5. - Jindřichův Hradec, Muzikum fest
28. 5. - Kroměříž, Pivní slavnosti
28. 5. - Praha, Bohnice Mezi Ploty (Central Stage)
09. 5. - Praha, Letenské sady, Běh pro Paraple 2016
4. 6. - Žamberk, Jam Rock
4. 6. - Konopiště, Rádio Blaník
11. 6. - Písek, Městské slavnosti
17. 6. - Ostrava, Pivní slavnosti (Beerfest Ostrava 2016)
25. 6. - Holčovice, Fest
15. 7. - Želeč u Tábora, Footfest
16. 7. -  Točník - České a Moravské hrady
22. 7. - Čeřínek, Čeřínekfest
23. 7.  - Kunětická Hora  České a Moravské hrady
29. 7. - Loket nad Ohří Fest (Divokej Bill a hosté)
30. 7. - Švihov - České a Moravské hrady
30. 7. - Liberec, Benátská noc
6. 8. - Rožmberk nad Vltavou, České a Moravské hrady
12. 8. - Trebatice (SK), Hody Trebatice
13. 8. - Veveří - České a Moravské hrady
20. 8. - Hradec nad Moravicí, České a Moravské hrady
20. 8. - Vizovice, Trnkobraní
27. 8. - Bouzov - České a Moravské hrady
3. 9. - Bezděz - České a Moravské hrady
3. 9. - Nošovice, Radegast den
10. 9. - Červeny Kameň (SK), Slovenské hrady
16. 9. - Znojmo, Znojemské historické vinobraní

Informácie pre Hudba.sk poskytla za vydavateľstvo Supraphon Adriana Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Marek Žídek

Súvisiaci interpreti: Divokej Bill