Anglický spevák Ed Sheeran zverejnil nový videoklip, v ktorom si užíva nočný život v írskom meste Galway, časť záberov však vznikla aj v Dubline. Zaujímavosťou videa je, že je natočené zo spevákovej perspektívy, práve on totiž drží, resp. má na sebe pripevnenú kameru.

Videoklip otvárajú zábery z aprílového koncertu v Dubline, ďalej je však jeho hlavnou hviezdou írsko-americká herečka Saoirse Ronan. Poznať ju môžete z filmov Brooklyn, Grand Hotel Budapešť či Pokánie, za ktorý bola nominovaná na Zlatý Glóbus a Oscara.

Ed Sheeran ju po príchode do klasického "Irish Pubu" z pohľadu prvej osoby nasleduje na rôzne miesta. Popritom stíha rozdávať autogramy, fotiť sa s fanúšikmi, či nechať sa tetovať. Pri návšteve jednej z krčiem sa dostane aj do potýčky s partiou chlapíkov, no nakoniec všetko dopadne. Napokon, inak to pri tak oddychovej a pozitívnej skladbe ani nemôže byť.

Saoirse Ronan, videoklip Galway Girl Zdroj: Youtube

Inšpirácia virálnym trendom alebo The Prodigy?

Za povšimnutie stoja zábery, v ktorých kráska populárneho Angličana ťahá za ruku. Režisér Jason Koenig, ktorý má na svedomí aj predchádzajúci spevákov klip Shape of You, či klipy pre hip-hopové duo Macklemore & Ryan Lewis, sa pravdepodobne inšpiroval virálnymi videami Follow me to.*

Ide o relatívne nový Youtube trend, ktorý práve pred pár dňami vďaka skvelému videu mladého filmára a fotografa Patrika Paulínyiho vo svete zviditeľnil aj Slovensko. Dokonca slečna, ktorú talentovaný Slovák vo videu sleduje, sa celkom podobá na tú zo Sheeranovho klipu. Okrem sympatickej blondínky sa v ňom objavili aj ďalší známi Íri - herec a komik Tommy Tiernan, moderátor Hector Ó hEochagáin, a tiež folková skupina Beoga, ktorá sa na pesničke Galway Girl priamo podieľala.

* Samotný nápad natočiť hudobný klip z tzv. POV perspektívy siaha dobrých 20 rokov dozadu ku kontroverznému videoklipu Jonasa Åkerlunda k skladbe Smack My Bitch Up od The Prodigy. Je však oveľa pravdepodobnejšie, že tvorcovia popového klipu v roku 2017 sa skôr inšpirujú aktuálnymi internetovými virálmi ako kultovou cenzurovanou klasikou od elektronickej legendy. Tak či tak, novinka Eda Sheerana síce neprináša nič nové a originálne, ale v rámci súčasného mainstreamu neurazí.


Singel, o ktorom rozhodli fanúšikovia

Skladba Galway Girl je spevákovou hudobnou, a teraz už aj vizuálnou poctou krajine, z ktorej pochádzajú rodičia jeho otca. Fanúšikov zaujala hneď po vydaní jeho nového albumu - patrila totiž medzi najstreamovanejšie piesne, hoci v tom čase ani nebola singlom. V UK Charte sa vďaka tomu už v marci dostala na druhé miesto a bolo jasné, že svoj tretí tohtoročný videoklip Ed Sheeran natočí práve k nej.

Album ÷ (Divide) vyšiel 3. marca a spevák s ním za extrémne krátky čas ovládol väčšinu tohtoročných štatistík predajnosti. Celosvetovo sa ho za dva mesiace predalo už cez sedem miliónov, v Anglicku sa drží už ôsmy týždeň za sebou na prvom mieste albumového UK Chartu a singel Shape Of You vrchol ostrovného rebríčka okupoval 14 týždňov. Nie je preto prekvapením, že aj Sheeranov nový klip má za necelé dva dni od zverejnenia na Youtube vyše 10 miliónov prehratí.

Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA - Nme.com + Warner Music)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran