Český spevák a hudobník Radek Banga vydáva prvý singel z pripravovaného sólového debutu, ktorý by mal vyjsť na jeseň tohto roka. Neočakávajte však mix rómskej a modernej hudby s rapom, tentoraz sa vydáva úplne iným smerom. Môžete sa tiešiť na popové piesne s moderným zvukom a silné melódie v kombinácii s Radkovým nezameniteľným hlasom.

Singel s názvom Plán má jasné motto - "Ak chceš boha pobaviť, povedz mu svoj plán". "Myslím, že taký život je. Máme nejakú predstavu o tom, čo sa bude v blízkej budúcnosti diať, ale vy nikdy neviete, čím vás život prekvapí. Práve preto som to zvolil ako hlavné motto refrénu," vysvetľuje Radek Banga.

Kvôli aktuálnej situácii samozrejme musel aj on tento rok zmeniť plány. Plánované vvydanie nového albumu formácie Gipsy.cz sa muselo kvôli koronavírusu odložiť na budúci rok, rovnako ako chystané turné. To však bolo pre Radka inšpiráciou k tomu, aby zrealizoval to, čo sám sebe sľuboval dlhé roky - dať vzniknúť jeho sólovej tvorbe.

"Vždy záleží, ako človek na danú situáciu nazerá. Môžeme to brať ako prekážku, že nám niečo plány pokazilo alebo to naopak vziať ako príležitosť. Možno až časom pochopíme, že to pre nás jednoducho bolo v danej chvíli jednoducho to najlepšie, čo sa mohlo stať," dodáva.


Debutový album aj kniha

Videoklip k piesni Plán rozpráva príbeh rodiny, ktorá v 50. rokoch kvôli nástupu komunistov k moci emigrovala do USA. Dom, v ktorom sa videoklip nakrúcal, bol režimom znárodnený a rodine, ktorá ho postavila, bol vrátený až po Nežnej revolúcii.

"Všetko v klipe sa odohráva vo vile, ktorú sme pred šiestimi rokmi kúpili. Podkrovné priestory zostali v pôvodnom stave a všetky rekvizity sú dobové, čo dáva obrazu neuveriteľnú atmosféru," hovorí spevák. Podobný osud čakal veľa takýchto domov a presne to inšpirovalo Radka k natočeniu videoklipu. Pieseň je venovaná všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorým zlé okolnosti narušili plány a ktorých príbehy dávajú silu sa aj po páde zdvihnúť a ísť ďalej.

Na jeseň vyjde nielen nový album, ale aj kniha o Radkovom silnom životnom príbehu s názvom (Ne)pošli to dál. Tou nadväzuje na preventívne programy, ktoré robí po školách už deviatym rokom. Kniha však bude nielen pre deti, ale aj pre dospelých a môže byť pre veľa ľudí určite veľmi inšpirujúca.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Gipsy.cz