Kapela Blikajúci dychový hudobný systém je známa pod skratkou BDHS, za ktorou sa môže skrývať aj čokoľvek iné, napríklad Bass-Drums-Horns-System, Bach-Debussy-Händel-Sibelius, Brutálne dobrá hudobná skupina alebo Braňo-Dušan-Honza-Svätopluk. Hlavne je však za ňou spolok muzikantov, ktorí sa na všetko pozerajú s poriadnou dávkou humoru a nadhľadu.

Skupinu BDHS založili v roku 2015 v Prešove Tomáš Paľo, Tomáš Urban a Lukáš Gulden a hrali v zložení trombón, bubon a barytónsaxofón. Ich zámerom bolo preniesť silu tzv. "lowbrass" nástrojov a agresívnosť tanečnej a rockovej hudby v štýle The Prodigy, Fatboy Slim či Rage Against the Machine do energickej neozvučenej pouličnej šou, čo sa im podarilo.

Zo zámeru interpretovať elektronickú tanečnú hudbu akusticky sa však postupne stávala skupina s elektronickým zvukom a ďalšími vplyvmi a zostavu doplnili ďalší traja členovia - Miroslav Szirmai (bicie), Jaroslav Janek (trúbka, klávesy, bicie), Martin Urban (gitara, basa, bicie). Prvým obrazom ich súčasnej podoby je skladba Nohy, ktorú v stredu odpremiérovali spolu s videoklipom.


"Pesnička Nohy vznikla ako jedna z mnohých dalších. Na začiatku bol len basový riff od Jara. Potom som k nemu doplnil harmóniu, dychovú vyhrávku a text, ktorý som napísal pri počúvaní toho basového riffu počas nočnej cesty po Požiarnickej ulici smerom ku Kauflandu. Od začiatku som vedel, že do stredu skladby chcem gitarové sólo, ktoré sa do takej disco pesničky vôbec nehodí. Neskôr tam Tomáš Urban dohral basu a gitaru a na nejakom skupinovom výlete na chatu sme prvýkrát naspievali spev do podmazu a mali sme prvú demoverziu pesničky Nohy," objasnil vznik skladby Tomáš Paľo.

Veselý a roztancovaný videoklip nakrúcali v štúdiu Room Of Creativity na Solivare v Prešove s kameramanom Adriánom Jenčom. "Scenár na klip sme nemali nejak masívne pripravený, boli pripravené len svetlá so svetelným technikom Lukášom Križanom. Hlavne sme chceli zachytiť živú skupinu pri hraní. A aby obraz pomohol textu vyniknúť od pozadia hudby. Tanečné sólo strihy som mal vymyslené, ale ako a či sa vôbec použijú, nebolo na začiatku jasné. Nakrúcali sme 13 hodín v kuse a tanec sa natáčal na konci, ciže všetci už toho mali dosť, ale podarilo sa," približuje vznik videoklipu hlavný tanečník BDHS Tomáš Paľo.

Kapela pre svojich fanúšikov chystá vydanie albumu s názvom Fluorescent Highlighter, ktorý hudobníci nahrávali postupne v štúdiu Martina Sejka v Prešove. "Album sme poskladali z pesničiek, ktoré sme hrali na vystúpeniach. A z ich elektronických verzií, ktoré sme síce na koncertoch nehrali, ale chceli sme sa k tomu dopracovať. Motívy si každý pripravil doma, aby sme nemuseli strácať veľa času pri skúšaní. Hudbu sme skladali väčšinou v trojici: Tomáš Paľo, Tomáš Urban a Jaroslav Janek. V dvoch pesničkách sú ako autori hudby aj Lukáš Gulden a Miroslav Szirmai. Všetky texty som doteraz napísal ja, ale nevylučujem, že niekedy napíše aj niekto iný. Zatiaľ to však nikto ani neskúšal," uzatvára Tomáš.

Zoznam skladieb na albume BDHS - Fluorescent Highlighter:

1. Smrteľná dávka (akustické techno)
2. Nohy (spievané moderné disco)
3. Láska Ťa prinúti Miro (80. roky, spievané disko, masívne syntetizátory)
4. Kurča (akustický techno jazz)
5. Medveďku (akustická techno ľudová pieseň)
6. Medveďku Časť II. elektrik (elektrický variant Medveďku s overdub masívnym orchestrom)
7. Môj pohľad na vec (skreslená gitarová blues/disko vec)
8. Tancuj (pokus o dancefloor)
9. Dochádzam (drum&bass)
10. Peniaze (akustické techno)
11. Smrteľná dávka - Dj $hap3 epilog mix (zmixovaný originál sampla Smrtelná dávka z dokumentárneho filmu Fera Feniča - DIADEM)

Nový album chce BDHS predstaviť spolu s novou zostavou na koncertoch. "Chceli by sme čo najviac hrať. Podľa možností profesionálne. Máme už pripravený materiál aj na ďalší album, takže by sme mali ho čím skôr začať nahrávať. V lete máme na mesiac naplánované hranie v Česku a na Slovensku. A máme aj veľké ciele. Chcel by som si zas po čase zahrať v Berlíne, Paríži, Budapešti, v Holandsku, Belgicku, či na Ibize alebo na veľkom tanečnom stagei Tomorowlandu," prezradil líder BDHS o ambicióznych plánoch a snoch skupiny.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili.