Skladateľ, hudobník a producent Stroon by rád vydal svoj najzávažnejší projekt Songs of Concealed Amplitude na vinyle. Skladba je napísaná pre šesťčlenný ansámbel a podieľa sa nej aj sopranistka Katarína Kurucová. Potrebuje však pomoc fanúšikov, preto sa rozhodol rozbehnúť crowdfundingovú kampaň na Hithit.com.

Skladba Songs of Concealed Amplitude vznikla už v roku 2016 a premiéru mala na festivale v Slovenskom rozhlase, ktorý bol do minulého roka sprievodným programom udeľovania hudobných cien Radio_Head Awards. Neskôr bola tiež odprezentovaná na festivale Pohoda.

"Je to unikátna 25-minútová skladba, ktorá je fúziou impozantného sopránu, živých nástrojov, elektroniky a vážnej hudby. Hudobne je inšpirovaná americkým minimalizmom, experimentálnou elektronikou a improvizovanou hudbou. Skladbe nechýbajú silné momenty ani sugestívne melódie a harmónie," približuje nahrávku Stroon.

Odchýlky ľudského správania v hudobnej kompozícii

"Hlavným motívom pre napísanie tejto skladby bolo zložiť zaujímavú kompozíciu s príbehom a hudobne sa vyjadriť prostredníctvom svojho prístupu k elektronickej hudbe. Zároveň som chcel zúžitkovať svoj background zo štúdia hudby na konzervatóriu v Bratislave, kde som študoval hru na bicie nástroje a kompozíciu," hovorí Stroon. Na nahrávaní sa podieľali Katarína Kurucová (spev), Martin "Majlo" Štefánik (klavír), Andrej Gál (violončelo) či Braňo Dugovič (klarinet).

"Text hovorí o piatich odchýlkach, skrytých amplitúdach ľudského správania. To, čo považujeme za normál a to, ako sa vedia ľudia od toho odlíšiť," prezrádza Stroon, ktorého pri tvorbe inšpirovali súčasníci ako Ben Frost, Tim Hecker, hudobníci z Erased Tapes, ale aj skladatelia ako Steve Reich alebo Arvo Pärt.


Cesta k fyzickému nosiču

Projekt Songs of Concealed Amplitude by sa teraz mal dočkať aj svojej fyzickej podoby, k čomu mu má pomôcť práve crowdfundingová kampaň na Hithit.com. "Potrebujem dofinancovať náklady na jeho produkciu - mastering, dizajn obalu, lisovanie, doručenie," vysvetľuje Stroon.

Nahrávku chce vydať na vinyle v limitovanom náklade 150 kusov. Podporovatelia si môžu za svoju štedrosť vybrať rôzne odmeny. Samotný vinyl Songs of Concealed Amplitude pritom môžu mať už za 20 eur, ale Stroon ponúka aj privátny akustický či elektronický koncert. "Verím, že dostanete pekný kus vinylu a ešte krajší kus hudby," dodáva hudobník.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Katarína Acél-Gáliková

Súvisiaci interpreti: stroon