V bratislavskom klube Fuga otvorili v utorok večer výstavu fotografií z Radikálne ľudského turné, ktoré minulý rok v máji zrealizovala punková kapela Rozpor a bubenícky samba band Batucada Bomba v rómskych osadách v Chminianskych Jakubovanoch, Nižnom Tvarožci, Lenartove a Moldave na Bodvou na východe Slovenska.

Hudobníci z kapely RozpoR odohranými koncertmi podľa vlastných slov nehľadali a neponúkali riešenie problematiky rómskych osád, ich cieľom bolo len prispieť k zmenšeniu predsudkov voči inakosti a zotrieť stereotypné rozdiely.

Autormi 26 farebných aj čiernobielych fotografií, ktoré budú zdobiť priestory klubu do 18. júna, sú fotograf Matej Patka a filmár Dominik Jursa, ktorý je spolu s mladým dokumentaristom Edom Cichom aj autorom 26-minútového filmu z minuloročnej šnúry. Snímku počas večera i premietli, pričom jej autori v následnej diskusii prítomným vysvetlili svoj zámer.

Vizuálna esej o živote v osadách

"Môj prístup bol taký, že som problematiku rómskych osád vôbec nechcel otvárať. Nechcel som polemizovať ani hľadať riešenia a klásť otázky, pretože my v tomto filme riešenie neprinášame, ani nikam ďalej koncepčne neposúvame poznanie tejto problematiky. Maximálne na to vieme poukázať a znova túto tému obnoviť, to si myslím, že ten film určite spĺňa. Osobne som to teda koncipoval skôr ako takú vizuálnu esej, chcel som nechať ľudí sledovať to prostredie, aby mohli tých Rómov v osadách spoznať a mohli sa na nich pozrieť," povedal Edo Cicha.

"Dominikovi to naopak nedalo a pýtal sa veci, snažil sa dopátrať k tomu, čo s tým alebo o tom aspoň nejako zašpekulovať. Ja mám osobne trošku problém s tým, že my tú problematiku len otvoríme, položíme tú otázku, ale neposúvame to nikam ďalej. To si myslím, že môže prispieť k nakopeniu nejakej frustrácie a potenciálne by to mohlo byť aj kontraproduktívne. Otvoríme tú problematiku, necháme vytiecť ten jed a nijako to neupraceme... Ak to takto zostane, tak by tá užitočnosť tohto filmu mohla byť ohrozená," dodal Cicha počas diskusie v klube Fuga.

"Ja si uvedomujem, čo Edo hovorí, no na druhej strane som považoval za dôležité sa pýtať. Myslím, že ten diskurz, ktorý o rómskej problematike je, je bohužiaľ na takej úrovni, že ak aj nejaká debata začne, skončí to pri tom, že si za to môžu oni sami. Túto jednu vec som mal potrebu do toho filmu dostať. Zároveň si myslím, že my ani nemusíme dávať nejaké riešenie. Ak ten film má potenciál túto debatu aspoň trošku otvoriť, hoc aj na takej povrchnej úrovni, tak je to možno dobre. Asi sme, bohužiaľ, ako spoločnosť na tom teraz tak zle, že aj toto je dokonca nejaký posun, čo je smutné," myslí si Dominik Jursa.

Film zverejnia na výročie razie v osade Budulovská

Výstava sa o dva týždne, v stredu 19. júna, presunie do klubu Soul Art & Music Bar v Novom Meste nad Váhom, kde začne vernisážou s rovnakým programom. V ten istý deň by mal byť zároveň na Youtube zverejnený i spomínaný film. Dátum, ktorý si k zverejneniu snímky jej tvorcovia a hudobníci zvolili, nie je náhodný.

"Jednou zo zastávok Radikálne ľudského turné bola totiž aj osada v Moldave nad Bodvou, kde práve dňa 19. júna 2013 došlo k neslávne známej policajnej razii. Viac ako 60 policajtov z radov poriadkovej, dopravnej, kriminálnej polície, pohotovostnej motorizovanej jednotky a psovodov vtrhlo na 23 vozidlách v sprievode psov do osady Budulovská, kde hrubým spôsobom poškodili viaceré príbytky a fyzicky zaútočili na približne 30 ľudí vrátane žien a detí. Do príbytkov vstupovali bez povolenia, voči ľuďom používali obušky a podľa viacerých poškodených aj elektrické paralyzéry. Niektorých zo zbitých mužov odviedli následne na policajnú stanicu, kde ich podrobili ďalšiemu fyzickému a psychickému násiliu, pričom im mali odobrať osobné veci. Policajná razia bola uskutočnená ako Represívno pátracia akcia 100. Vernisáž výstavy v novomestskom Soul Art & Music Bare má byť teda pripomienkou tohto prešľapu zo strany štátu a jeho represívnych zložiek,“ vysvetlil gitarista kapely RozpoR Matej "Datra" Vít.

Výber z fotografií z Radikálne ľudského turné si budú môcť na špeciálnych zväčšených paneloch pozrieť následne aj návštevníci a návštevníčky festivalu Pohoda 2019 (11. - 13. 7.).

Zdroj: SITA
Foto: Dominik Jursa