Jitka Zelenková dnes oslavuje svoje 70. narodeniny. K životnému jubileu speváčky vydal Supraphon v máji výberovku Best Of. Speváčka zároveň pripravuje tri mimoriadne narodeninové koncerty 22., 23. a 24. novembra v pražskej Lucerne. K narodeninám zároveň dostala od českých aj slovenských kolegov hudobný darček - špeciálnu verziu jej hitu Bez lásky láska není.

Jitka Zelenková sa narodila 5. júna 1950 v Brne. Pochádza z umeleckej rodiny, otec bol dirigentom symfonického orchestra, matka spievala vo filharmonickom zbore. Keďže rodičia striedali umelecké angažmán, Jitka vyrastala u starých rodičov v Rakovníku. Na ľudovej škole umenia sa učila hru na klavíri, spievať začala v Poděbradoch, kde jej otec viedol symfonický orchester. V roku 1967 sa zúčastnila na súťaži amatérskych spevákov Talent 67, ktorú vyhrala. Ešte v tom roku bola druhá na festivale amatérskych spevákov v Jihlave. Na dve vystúpenia do pražského hudobného divadla Apollo ju pozval vtedajší riaditeľ a textár Jiří Štaidl, starší brat Ladislava Štaidla. Prvé angažmán dostala v roku 1968 v hudobnom divadle Rokoko.


Významné hudobné spolupráce 

V roku 1973 sa stretla s bratmi Štaidlovcami a Karlom Gottom v agentúre Pragokoncert. Predstavili jej zámer vytvoriť kapelu s novým soundom, kde by spievali dve speváčky ako sólistky aj vokalistky. Na prvej skúške sa stretla s Janou Kocianovou. Tá odišla v roku 1975 na sólovú dráhu a tak vzniklo nové vokálne trio Jitky Zelenkovej s Janou Gerlovou a Vlastou Kahovcovou.
      
Spolupráca s Karlom Gottom trvala do roku 1987, po jej ukončení vystupovala Zelenková v komornom recitáli s klaviristom Rudolfom Roklom, spolupracovala s Orchestrom Gustava Broma a Big Bandom Felixa Slováčka. S ním nahrala aj swingový album Jen pár večerů. Od roku 2013 účinkovala päť sezón v Národním divadle moravskoslezském v muzikáli Fantom Londýna - stvárnila postavu kráľovnej Viktórie.


Diskografia Jitky Zelenkovej obsahuje skoro dve desiatky albumov a kompilácií. V roku 1979 vydala prvú LP platňu Zázemí, na nej bol aj jej prvý hit Ty mi smíš i lhát. V 80. rokoch vyšli albumy Kdo jsem vlastně já (1981), V tuto chvíli (1983), Máme si co říct (1985), Bez lásky láska není (1987). Už v roku 1993 získala Zlatú platňu Supraphonu za milión predaných platní. V roku 1998 vyšla kompilácia hitov 20x Jitka Zelenková.
      
V novom miléniu vyšli albumy Jitka (2000), Sametový hlas (2004) a Pod kůží (2006), Moje Vánoce (2007), trojkompilácia Zlatá kolekce (2010), Krásný důvod (2012), Já tě mám ráda (2014), Intimity (2018). Umeleckú a životnú dráhu priblížila speváčka v knihe Sem tam z roku 2015.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Lenka Hatašová

Súvisiaci interpreti: Jitka Zelenková