Napriek korona kríze Majk Spirit svojich fanúšikov v posledných mesiacoch doslova zasypal novými projektmi. Vo štvrtok prekvapil nečakanou správou, že ešte tento mesiac vydá nový album. Jasný je už jeho názov, obal i dátum, kedy sa začne predpredaj. Včera zároveň odpremiéroval pilotný singel - spoluprácu s Benom Cristovaom s názvom Kurt.

Zatiaľ čo svet sa na pár týždňov doslova zastavil, Majk Spirit sa zatvoril do štúdia a výsledkom je prekvapenie v podobe nového albumu. "Vždy som plánoval, že keď budem robiť svoj štvrtý sólový album, tak ho nazvem jednoducho 4, pretože je to celý život moje šťastné číslo," hovorí o názve, ktorý teraz odkrýva. "Nakoniec sme našli lepší názov, ale číslo 4 v ňom zostalo," dodal. Štvrtý štúdiový album Majka Spirita totiž dostal meno Artist (anglicky umelec), avšak prvé písmeno v ňom nahradil spomínaným číslom 4, teda 4rtist. Obal vznikol v spolupráci s grafikom Jurajom Antoňákom (The Social Hills).

Novinka sa do diskografie Majka Spirita zapíše veľkými písmenami - ide totiž o prvý spoločný projekt s jeho dlhoročným dvorným dídžejom a producentom Grimasom. "Konečne sme spravili projekt, kde sa mi Grimo kompletne postaral o hudobnú stránku a musím povedať, že ako producent zo mňa pri nahrávaní dostal to najlepšie, čo som ako artist v sebe mal," hodnotí Majk.


Singel inšpirovaný Kurtom Cobainom

Spolu s prvými podrobnosťami o albume prináša aj nový singel Kurt, pričom za inšpiráciou tohto názvu nie je nik iný ako hudobná legenda Kurt Cobain. "Kurt bol najprv iba pracovný názov. Refrén sme tvorili priamo v štúdiu spolu s Grimasom a najprv mal úplne iný text. Nebolo to úplne ono, a Grimo ma hecol, nech ho skúsim prepísať s tým, že "daj to viac jak Kurt Cobain". Nič viac mi nebolo treba, a v ďalších štyroch minútach vznikol refrén, ktorý v tracku počujete teraz. Bol to jeden z najlepších kreatívnych magických momentov tohto albumu. Preto Kurt," vysvetľuje Majk.

Keď bol Majkov part hotový, vznikol nápad prizvať na spoluprácu Bena Cristovaa. "Rozmýšľali sme, kto by to pekne doplnil a zároveň posunul na nový level," spomína Majk Spirit. "Hneď ako mi Majk poslal svoj part, vedel som, že message trafila bullseye našej situácie. Žijeme v krajinách, kde máme ten luxus vybrať si, aký život prežijeme, a napriek tomu sme schopní sa v ňom uväzniť," hovorí Ben Cristovao o posolstve singla, ktoré je alarmujúco aktuálne a nadčasové zároveň. "Som rád, že sme sa rozhodli pre Bena, je to skvelý umelec a tiež aj skvelý človek," dodáva Majk.

Réžiu videoklipu zveril českému filmárovi Adamovi Pavelkovi, s ktorým spolupracoval už pri klipoch Spirit Animal a Žiariš. "Na tomto klipe pracoval 15-členný tím, sú tam efekty, aké som vo videu ešte nikdy nemal. Adam je jeden veľký frajer, profesionál, a teraz už aj môj dobrý kamarát," pochvaľuje si Majk vydarenú spoluprácu, ktorý novinku považuje za jeden zo svojich najlepších klipov. Spolu s Pavelkom sa do kreditov videoklipu Kurt zapísal aj Američan Loren White, ktorý mal na starosti color grading. Je to filmár, ktorý "farbí" klipy najväčším svetovým hviezdam ako sú Cardi B, A$AP Rocky či Justin Bieber a robil aj na reklamách pre firmy Apple, Nike, Adidas či Beats by Dre.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit