Víťazi najstaršieho českého odborného hudobného ocenenia tento rok o ikonické sošky Anděla od Jaroslava Rónu neprídu. Netradičné odovzdávanie výročných cien Českej hudobnej akadémie odvysiela Česká televízia 20. júna na programe ČT1 od 21:00. Hudobné čísla vznikajú na nečakaných miestach.

"Dvadsiaty deviaty ročník bude výnimočný trochu inak, než sme zamýšľali," priznávajú usporiadatelia. Pôjde totiž o historicky prvé vyhlasovanie Andělov bez slávnostného ceremoniálu, ktorý pôvodne chystali na 31. marca v hale O2 univerzum, ale kvôli opatreniam ohľadom pandémie koronavírusu sa nemohol konať.

"Nechceli sme sa uspokojiť s jednoduchým vyhlásením výsledkov v tlačovej správe, nieto so zrušením celého ročníka, zároveň však vzhľadom na okolnosti nie sme schopní celú akciu realizovať v pôvodne plánovanom rozsahu," vysvetľuje Lucka Hájková z usporiadateľskej agentúry Luff Production. Ceny Anděl Coca-Cola 2019 diváci uvidia na obrazovkách 20. júna vo vysielaní ČT1. Pôjde o plnohodnotný program, v ktorom zaznejú takmer všetky pôvodne oznámená hudobné čísla, vrátane nezvyčajných spoluprác, a budú v rámci neho odovzdané všetky sošky svojim novým majiteľom.

Hudobníci navyše vystúpia na netradičných miestach, ktoré v roku 2020, podobne ako celú hudobnú brandžu, zasiahli vládne opatrenia. "Rozhodli sme sa, že všetky hudobné čísla natočíme v podobe live session na miestach, kde budeme môcť zachytiť ich súčasnú estetiku a unikátnu atmosféru bez návštevníkov či divákov. Využívame vypustený plavecký bazén, kostol, futbalový štadión, letisko alebo ľudoprázdne O2 arény a spoločne so zaznamenávaním unikátnych hudobných vystúpení zároveň dokumentujeme dobu, v ktorej nebolo možné realizovať v podstate žiadne akcie, odovzdávanie Cien Anděl nevynímajúc," približuje Hájková nevšedné hudobné čísla, ktoré zachytia realitu posledných mesiacov. Vo všetkých prípadoch pôjde o autentické a jedinečné živé nahrávky, ktoré nebudú inde k vypočutiu.

Netradičné live session Chinaski, Lenny či Mirai

V relácii sa objavia Chinaski, Mirai, Lenny, Vypsaná fixa, Klára Vytisková, Ben Cristovao, Marcell, Paulie Garand, Calin, STEIN27, Lake Malawi či Renne Dang a ďalší. Tiež sprievodkyňou Andělov bude už skôr avizovaná Ewa Farna. "Pretože nie som moderátorka, chcela som sa inšpirovať zahraničnými odovzdávaniami cien, ale nenašla som žiadne také, ktoré by sa tomu nášmu tohtoročnému podobalo. Bude to rozhodne jedinečné, a aj keď mám trochu obavy, na tento úplne iný a nový koncept sa úprimne teším. A ako speváčka si neodpustím ani spievanie, pre Andělov sme napísali špeciálne úvodné číslo, ktoré vzniklo hneď v dvoch verziách - tá pôvodná totiž prestala byť aktuálna, a tak vznikla druhá verzia, reagujúce na súčasnú situáciu," dodáva Ewa Farna.

Favoritom tohtoročných Andělov je Vladimír Mišík, ktorý s albumom Jednou tě potkám získal od Českej hudobnej akadémie rekordných šesť nominácií. Medzi nominovanými sú napríklad aj Zvíře jménem podzim, Vypsaná fixa či posledná pieseň Karla Gotta Srdce nehasnou.

Ceny Anděl udeľuje každoročne od roku 1991 hudobná akadémia, ktorá je zložená z odborníkov - kritikov, producentov a ďalších osobností českej hudobnej scény a od roku 1995 je vyhlasovateľom Cien Anděl ČNS IFPI. Titulárnym partnerom ročníka je Coca-Cola, ktorá v súvislosti s Cenami Anďel vyhlásila multižánrovú cenu popularity nazvanú Coca-Cola cena fanúšikov, a o ktorej víťazovi rozhodovala verejnosť prostredníctvom online hlasovania. Víťaza, ktorý bude vyhlásený takisto 20. júna, podporí Coca-Cola pri tvorbe nového videoklipu. Interpret, ktorý sa tento rok stane Objavom, bude, rovnako ako v minulom roku, obdarovaný Európou 2, hlavným mediálnym partnerom Andělov, a to kampaňou v hodnote pol milióna korún.

V súlade s novým zákonom č. 247/2020 Zb. O niektorých opatreniach na zmiernenie dopadov epidémie koronavírusu označovaného ako SARS CoV-2 na oblasť kultúrnych podujatí, je teraz možné vymeniť už zakúpenú vstupenku za poukaz, ktorý bude poskytnutý minimálne v rovnakej hodnote, aká je hodnota pôvodne zakúpené vstupenky.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytli Eva Hromádková a Michaela Fialová Rozšafná.

Foto: František Ortmann / Ceny Anděl