Vznikajúci knižný projekt český rap dá čitateľovi možnosť preniknúť až ku koreňov českého rapu. Bude zachytávať vývoj od počiatkov po súčasnú scénu, a to formou rozhovorov so zásadnými postavami minulosti i súčasnosti. Celý projekt má na svedomí DJ Poeta a jeho tím, skúsený novinár a moderátor hiphopového rádia Spin, ktorý sa rozhodol vytvoriť knihu, ktorá mu chýba.

Česká rapová scéna zažíva posledných pár rokov svoj najväčší boom a rap samotný sa stal mainstreamom všade na svete. Českí rapperi ovládli hudobné rebríčky a na Youtube i Spotify lámu rekordy v počte vzhliadnutí. Napriek tomu však v Česku nie je kniha o jeho koreňoch a osobnostiach, ktoré ho formovali. Na platforme Donio.cz sa 1. júna rozbehla crowdfundingová kampaň s cieľom vybrať peniaze potrebné nielen na výrobu knihy, ale aj na rozhovory, fotenie a celkovú postprodukcii.

"Knihu o českom rape som si vždy chcel prečítať. Po 25 rokoch intenzívneho fanúšikovstva mi došlo, že si ju budem musieť napísať sám. A vesmír mi to naznačil tiež - keď mi zavrel kluby a pripravil ma o prácu DJa. Zároveň je to veľká radosť a dôvod stretávať sa so zásadnými postavami môjho obľúbeného žánru," hovorí DJ Poeta a všetkým potenciálnym darcom odkazuje: "Pomôžte nám naštartovať projekt český rap a dostanete nielen prvú knihu mapujúcu českú rapovú scénu. Máme pre vás tiež mnoho cien a zážitkov. Akákoľvek suma pomôže urobiť knihu ešte o kúsok lepšiu. Podpor český rap!"


Kniha český rap vychádza na jeseň 2021 a prinesie exkluzívne rozhovory so zásadnými menami jednotlivých dekád. Nebude chýbať napríklad Orion, čerstvý víťaz ceny Anděl Yzomandias, Paulie Garand, Nik Tendo, Rest, Vladimir 518, Hugo Toxxx, James Cole, Marpo, Renne Dang, Hasan, Dj Wich, Bass (Chaozz) a množstvo ďalších. Rozhovory doplnia fotky vytvorené iba pre túto knihu. Osobnosti českého rapu v knihe spomínajú na svoje začiatky, míľniky kariéry aj na situácie, ktoré často zostali ukryté aj pred najvernejšími fanúšikmi. Vďaka tomu, že knihu tvorí tím ľudí spojených s rapovou scénou, padlo mnoho nečakaných otázok a o to zaujímavejších odpovedí. A navyše - kniha bude originálnym spôsobom interaktívna, bez toho, aby interaktívne prvky narušovali samotné čítanie.

Jednotlivé časti a rozhovory prepoja príbeh a osobné spomienky DJa Poeta, ktorý bol pri mnohých zásadných okamihoch rapovej scény posledných 20 rokov a často sa stal aj zapisovateľom, ako autor publicistických výstupov v médiách. Mnohokrát sa objavil na obrazovke Českej televízie ako odborný hosť na tému rap a RnB. Naživo spovedal viacero zahraničných interpretov - 50 Cent, Ice Cube, Raekwon (Wu-Tang Clan), Dizzee Rascal, Guru (Gang Starr), Alchemist, EPMD, Onyx, De La Soul a iných.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Dominika Kučinská. Text správy sme upravili.