Festival Topfest Slovakia otvorí svoje brány už 23. júna na letisku v obci Abrahám a počas troch dní ponúkne atraktívny lineup na európskej úrovni vďaka headlinerom zo Starého kontinentu aj zo zámoria. Tie najväčšie mená počas jednodlivých dní doplní špička domácej rockovej, punkovej a metalovej scény.

Vstupenky, či už na jeden deň alebo celofestivalové permanentky, sú stále dostupné v sieti Predpredaj.sk za zvýhodnenú cenu. Prípadne môžete skúsiť šťastie v našich súťažiach na Facebooku a Instagrame.

Poďme sa pozrieť, čo organizátori pripravili na prvý festivalový deň.

Domáci punk aj pop rock

Okrem zahraničných hviezd sa na festivale predstavia aj domáce kapely. V piatok dostane priestor začínajúca rocková skupina The Now zo Sniny, ktorá už má za sebou spoluprácu so špičkovým gitaristom a producentom Jimim Cimbalom alebo koncertné turné s kapelou The Paranoid.

Punkrockerov určite poteší vystúpenie kapely Beautiful Bastards z Topolčian, v ktorej pôsobia hudobníci z miestnej legendy Začiatok Konca a frontmanom je Pavol "Harwy" Mečár, ambasádor punku nielen v nitrianskom kraji, ktorý vo svojej Kavárni hostil a vyspovedal snáď všetkých, čo na domácej punkovej scéne niečo znamenajú.

Punk bude v prvý festivalový deň zastúpený naozaj dôsledne. Kapela Konflikt je stálicou festivalových a klubových pódií už dlhé roky a jej vystúpenia sa tešia veľkej obľube, o Inekafe ani nehovorím. Trojica muzikantov z Bratislavy na čele s nezameniteľným Vratkom Rohoňom je v rámci popovej odnože tohto žánru absolútnym a doteraz neprekonaným fenoménom v celom bývalom Československu. K úspechom Inekafe sa v rámci punkovej škatuľky nikto zatiaľ ani len nepriblížil a kapela vypredáva jeden klub za druhým už takmer 30 rokov.

PodcastVratko Rohoň z Inekafe o bitkách na koncertoch, honorároch, tradičnej rodine a detskom punku

Za akronymom D.A.R.S. sa skrýva už nepoužívaný názov skupiny Desmod a Robo Šimko, ktorý vznikol po odchode bývalých členov z pôvodného Desmodu. Okrem klasických hitov z čias, keď sme u nás mali len jeden Desmod, sa fanúšikovia môžu tešiť aj na úplne novú a pôvodnú tvorbu tohto projektu s novým spevákom.

Poriadne posily od susedov

Napriek tomu, že spoločný československý štát zanikol pred 30 rokmi, české kapely sa stále tešia veľkej popularite aj na Slovensku. Hudbu a jej fanúšikov naštastie politika nemôže zastaviť, a preto sa môžeme tešiť na vystúpenie deathcorovej šlehy Landscape Of Shadows alebo stále populárnejších Stellvris, ktorí sa pohybujú v rovnako brutálnych vodách.

Hardcorový Forrest Jump je na scéne viac ako 20 rokov a pôjde už o štvrté vystúpenie kapely na slovenskom festivale. Delegáciu z Čiech uzatvára hardrockový Traktor, a samozrejme nemôže chýbať ani legendárna thrash metalová kapela Arakain, na ktorých hudbe vyrastal nejeden metalový fanúšik na Slovensku.

Severská dominacia

Severské podnebie tvrdej hudbe prosieva, preto nie je žiadným prekvapením, že hlavné hviezdy piatkového večera pochádzajú práve odtiaľ. Three Days Grace z kanadského Norwoodu svojím originálnym mixom grungu, hard rocku a rôznych alternatívnych prvkov dokonale pripravia pôdu pre skutočné vikingské peklo.

Arch Enemy zo Švédska určite netreba domácim fanúšikom nijako špeciálne predstavovať. Kapela sa u nás už niekoľkokrát zastavila a vždy s veľkým úspechom. Tento "all stars" projekt, v ktorom nájdeme absolútne legendy smrtiaceho a ťažkého kovu, ako sú gitaristi Michael Amott (Carcass) a Jeff Loomis (Nevermore), bubeníka Daniel Erlandsson (At The Gates, Cradle Of Filth), basgitarista Sharlee D'Angelo (Mercyful Fate) a sympatická Alissa White-Gluz (The Agonist), bude jedným z dvoch hlavných hviezd prvého večera festivalu.

Brány Valhally doslova vykopne jeden z komerčne najúspešnejších deathmetalových projektov všetkých čias, Amon Amarth. Švédski vikingovia pod vedením charizmatického Johana Hegga sú po svojom poslednom turné za veľkou mlákou na vrchole a v životnej koncertnej forme, preto si ich vystúpenie rozhodne nenechajte ujsť. Ich originálne prevedenie melodického death metalu, tak typického pre škandinávske krajiny, spojené s vikingskými témami a tradíciami, si získalo množstvo fanúšikov po celom svete, o čom svedčí aj aktuálny obrovský komerčný úspech tohto, údajne stále menšinového žánru.

Prvý deň festivalu sľubuje naozaj ambiciózny a zaujímavý program pre všetkých milovníkov tvrdšej hudby a pokojne by obstál aj samostatne. A to nás ešte čakajú ďalšie dva podobne nabité dni, ale na tie sa bližšie pozrieme nabudúce.

Vstupenky na Topfest Slovakia 2023: Predpredaj.sk 

Autor: Tomáš Danišovič