Z túžby vyrobiť jednoduchý a zábavný letný hit sa vykľul absolútny hudobný krok vedľa. Bývalá detská spevácka hviezdička Emily a jej americký kolega, raper Justice, vydali pred pár dňami pieseň s poetickým názvom Cítim vôňu lesa. Venovaná však nie je prírode ako takej, ale láske k borovičke.

Zatiaľ čo minulé leto si milovníci alkoholu mohli pospevovať východniarsku hymnu Vypic a žic z dielne Mafia Corner, ktorý svoju "kolotočárinu" vydal s istou dávkou humoru, Emily & Justice svoju novú pieseň evidentne myslia vážne. Na ich oficiálnej facebookovej stránke je novinka Cítim vôňu lesa (Borovička) opisovaná ako "letný crazy párty song", ktorý sa hodí na víkendové večery.

V tomto duchu sa nesie aj sprievodný videoklip. O čom inom by predsa mohol byť vizuál k "letnému hitu" než o tancovaní či párty pri vode, ktorý sa nakrúcal na súkromnej pláži v Senci pri jazere Guláška. Prekvapením pri ďalšom primitívnom hite je fakt, že za režisérskym kreslom sedel vyhľadávaný Michal Nemtuda a menšiu vtipnú rolu si v klipe zahral herec Marián Labuda mladší.

Dehonestácia hudby v mene zábavy

Na Slovensku nie je bežné vidieť, ako americký raper ospevuje borovičku a iné destilované nápoje, navyše so sympatickou speváckou polovičkou, ktorá podáva tie najvážnejšie spevácke výkony: "Cítim vôňu lesa, dnes zabavme sa, a nech všade znie na zdravie." Jednoduchším ľuďom s menšími nárokmi na kvalitu hudby však isto na piatkovú zábavu postačí aj opijášska hymna v tomto štýle. Otázka však znie - je nám toto vôbec treba?

Nad "dehonestáciou hudby" sa pozastavil aj jeden z užívateľov na Facebooku, ktorý song dvojice Emily a Justice označil za odpad a kladie si otázku, načo je to dobré. Emily argumentuje presne tak, ako autor, ktorý sám vie, že jeho výtvor neprijmú poslucháči jednoznačne, a preto ho potrebuje obraňovať a bagatelizovať jeho obsah: "Len sme sa odviazali a na rozdiel od minulosti ponúkli ľuďom niečo odviazané, srandovné a iné, a funguje to - ľudia sa na tom bavia, či sa im to páči reálne alebo sa na tom odbavujú. Cieľ sa tým pádom napĺňa."

Nuž, posúďte sami:



Text: Michaela Žureková
Foto: Youtube