Mestská časť Ružinov a Cultus Ružinov organizujú prvý ročník festivalu big bandov. Uskutoční sa v nedeľu 9. júla v amfiteátri pri Štrkoveckom jazere. Hviezdou a špeciálnym hosťom večera bude americká diva soulu a vokalistka Michaela Jacksona, speváčka Deidra Jones.

Vstup na Big Band Fest bude zadarmo aj vďaka Fondu na podporu umenia. Hviezdou večera bude jednoznačne diva soulu, speváčka a vokalistka Michaela Jacksona, Deidra Jones. Bola finalistkou nemeckej súťaže Das Supertalent, vokalistka formácie Weather Girls a bola predskokankou na koncerte Eltona Johna. Deidra Jones sa podieľala na vystúpeniach množstva veľkých umelcov ako Michael Jackson, Randy Crawford, Lou Bega a pôvodných členov popového dua La Bouche.

Sedemčlenný Dixie Kings of Hungary z Maďarska nadväzuje na tradíciu slávneho Benkó Dixieland Band od smrti zakladateľa Šándora Benká, ktorý založil pôvodnú dixielandovú jazoovú kapelu už v roku 1957. Tá zažila najväčší úspech v 80. a začiatkom 90. rokov ale už v roku 1971 zvíťazila v kategórií tradičná jazzová skupina na Montreaux Jazz festivale vo Švajčiarsku. Skupina taktiež získala zvláštne uznanie od prezidenta Ronalda Reagana za ich príspevok pre tradičný americký štýl jazzu v roku 1987. Benkó Dixieland Band boli najpopulárnejšou dixielandovou kapelou v Maďarsku.

Ďalším účinkujúcim bude Rozhlasový Big Band Gustava Broma, ktorý zahájil profesionálnu kariéru už v roku 1940. Vtedy ešte nikto netušil, že táto kapela bude hrať pod Bromovým vedením až do roku 1995 a získa celosvetové renomé. Podľa amerických kritikov v 60. rokoch patril orchester medzi desať najlepších bigbandov sveta. S kapelou hosťovali aj svetové hviezdy ako Maynard Fergusson, Dizzy Gilespie, Dianna Ross, The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer, Bill Ramsey a mnoho ďalších. Smrťou Gustava Broma v roku 1995 existencia orchestra neskončila a pod vedením Vladimíra Valoviča dobre rozbehnutý rýchlik pokračuje ďalej.

Swingless Jazz Ensemble funguje pod hlavičkou Súkromnej ZUŠ Heleny Madariovej v Nitre. Spolu 16 hudobníkov a speváčka budú zárukou plného zvuku hudby prvej polovice minulého storočia. Mužstvo zoskupené okolo bandleadera Martina Štourača okrem tradičných žánrových klasík zahrá i aranžmány latinsko-americkej hudby, muzikálových piesní či rocku.

Zvolenský Big Band vznikol spojením žiačok tanečného odboru Súkromnej ZUŠ vo Zvolene a z toho aj vyplýva jeho prevažne dievčenské obsadenie. Zvolenský Big Band získal titul laureáta na niekoľkých celoslovenských súťažiach mládežníckych orchestrov. Vekový priemer hudobníkov je 16 rokov.

Zdroj: Cultus
Foto: deidrajones.com