Album Rieka od formácie Fallgrapp je jednou z najlepších nahrávok prvej polovice roka 2014 a zároveň jeden z najvýraznejších domácich debutov v poslednom období. O tom, že projekt Juraja Líšku (producenta a folkloristu v jednej osobe), svojou kvalitou presahuje šedý priemer, svedčí aj čerstvo zverejnený videoklip Vlasy.

Rieka nie je vhodná na povrchné jednorazové počúvanie, no práve pieseň Vlasy patrí (spolu so singlami Ľadový útes a I.N.A.) medzi tie, ktoré u poslucháčov inteligentnej elektroniky zafungujú hneď na prvé počutie. Mix tanečnej rytmiky, orchestrálnych sláčikových melódií a chytľavej vokálnej linky Nory Ibsenovej vytvára skladbu, ktorá je rovnako vhodná do klubov i do rádií. Ale nie do slovenských, ako sa Fallgrapp nedávno presvedčili na vlastnej koži...

videoklip Vlasy Zdroj: screenshot

Interpretácia je na divákovi

Dadaisticky nejednoznačný text piesne ("Nádej vkladám do tvojich rúk, strč vlas skrz prst a skús ma nezabiť") teraz tajomnou atmosférou dopĺňa aj pôsobivý surreálny videoklip, ktorý mal premiéru v pondelok na Redbull.sk. Podľa autora hudby vyjadruje obscénnu závislosť ženy na svojich vlasoch, v ktorej sa ona sama stráca. "Abstraktný a hlavne pocitový - tak by sa dalo najlepšie vyjadriť to, o čo nám išlo. Svojím vizuálnym poňatím sa skôr prikláňa k charakteru severskej hudby, necháva pochopenie hlavnej linky a deja príbehu na vlastnej divákovej interpretácii tak, ako pieseň samotná," hovorí o klipe Juraj Jureš Líška

Vizuál zveril do rúk českému režisérovi a dokumentaristovi Martinovi Smékalovi, ktorý má na konte viacero zaujímavých klipov pre nezávislé české kapely ako NIL alebo Květy. Vlasy sa nakrúcali na jednom z jazier v okolí mesta Česká Lípa a tiež v pražskom hoteli Praga 1885 s dobovým interiérom z 19. storočia. Vo videu si zahrali profesionáli - modelka Tereza Lašková, ktorá kvôli natáčaniu priletela z Barcelony, a Marek Suchánek. Výsledkom je klip na svetovej úrovni, posúďte sami (najlepšie na fullscreen).


Fallgrapp a Bonobo na jednom pódiu už o týždeň

Juraj Jureš Líška založil projekt Fallgrapp v roku 2012. O rok neskôr sa vyprofilovala šesťčlenná koncertná zostava, ktorá sa neskôr rozrástla o ďalších dvoch členov. Na koncertoch spájajú elektroniku s husľovým triom, perkusiami, elektronickými bicími, gitarou a vokálom. Tento rok sa už stihli predstaviť na Bažant Pohode, v pražskom kine Bio OKO v rámci Audioportu (spoločný projekt bratislavského Rádia_FM a českého Rádia Wave) či na festivale Beseda u Bigbítu, kde boli jedným z najväčších prekvapení.

Najbližšie si môžete domáci objav vychutnať naživo už v stredu 13. augusta na koncerte v bratislavskom NTC, ktorý bude pre kapelu výnimočným zážitkom. Hlavnou hviezdou večera bude totiž britský hudobník Simon Green alias Bonobo, ktorý je podľa Jurešových slov "prvotným impulzom" k tvorbe elektronickej hudby. "Počúval som všetko možné - klasiku, folklór, jazz, pop... Ale taký štýl, aký robil on, som dovtedy nepočul. Bol teda jedným z prvých, ktorí naštartovali môj vkus tým smerom, v ktorom teraz sám tvorím," prezradil pre Hudba.sk.

V jeden večer si tak budete môcť vypočuť dve kapely producentov s vlastnými hudobnými víziami, ktorí sa obklopili kvalitnými inštrumentalistami a hosťujúcimi speváčkami. Bonobo na doterajších piatich albumoch spolupracoval napríklad s Andreyou Trianou, ktorá neskôr rozbehla úspešnú sólovú dráhu, v Bratislave sa predstaví s talentovanou Szjerdene, ktorá s ním spievala aj minulý rok na Pohode. Fallgrapp vystúpi so speváčkou Norou Ibsenovou, ktorej hlas znie v singli Vlasy.

Novinky kapely Fallgrapp sledujte na Facebooku. Album Rieka, ktorý vyšiel na slovenskej nezávislej značke Gergaz, si môžete vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe, počúvať ho môžete aj na Deezeri.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Redbull.sk

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp