Slovenská speváčka a hudobníčka Mista, ktorá žije a pôsobí v Českej republike, nedávno vydala novú EP nahrávku Back 2 Roots. S novinkou, na ktorej spolupracovala aj s Henrym Tóthom, by rada oslovila nové publikum. Ako prezradila v rozhovore pre TASR, spoznali sa počas turné skupiny Elán.

"Je to moje prvé EP, ktoré vyšlo po albume Show Me, sú na ňom tri skladby, ktoré sú poprockové. Na dvoch z nich som spolupracovala s Henrym Tóthom. Bolo hlavne kvôli tomu, že som už cítila, že by som sa chcela hudobne posunúť. V Čechách som robila tanečnú muziku, a ako každý muzikant, chcem ísť stále ďalej a ďalej. S Henrym sme sa už poznali z turné, ktoré sme robili spolu s Elánom, ja som spievala vokály a hrala na husliach, on hral v kapele. Stretli sme sa v trojke s producentom Stanom Šimorom a vzišlo z toho toto EP,“ povedala Mista, ktorá novinku uviedla na trh v júni.

"Inšpiráciu na tvorbu hľadám úplne všade, dokonca aj v snoch. Som človek, ktorý má veľmi živé sny. Niekedy aj päť za noc, v noci žijem druhý život. Našťastie si všetky svoje sny väčšinou pamätám a neskôr z nich čerpám inšpiráciu. K singlu Take Me Home mám už aj videoklip, ktorý má jednoduchý príbeh. Od začiatku do konca je však plný symbolov a skutočných emócií," hovorí speváčka, vlastným menom Soňa Šimorová.


Na slovenských textoch spolupracuje s Vladom Krauszom

Ako naznačuje názov EP Back 2 Roots, ide o návrat k jej hudobným koreňom. "Na konzervatóriu a vysokej škole som študovala husle, klavír a vždy som hrávala v kapelách živú hudbu a v orchestroch aj klasiku. Pre mňa je to teda návrat k tomu, čo som robila. Tanečná hudba bola skôr odbočením, teraz som sa vrátila k tomu, čo som bola zvyknutá robiť so živými muzikantmi. Čo sa týka skladbyTake Me Home, teda zober ma domov, je to preto, že som sa ako 21-ročná odsťahovala do Čiech a veľa som cestovala. Téma domova je pre mňa celkom aktuálna, lebo dlho trvalo, kým som sa niekde začala cítiť ako doma," objasnila tému nového singla.

Piesne z nového EP sú spievané anglicky, Mista však plánuje "návrat domov" aj v tomto smere. "Priznám sa, že mojím najbližším krokom je urobiť pesničky so slovenským textom a už na tom aj pracujem. Veľkou výzvou pre mňa je vydať celý album v slovenčine. Texty pre mňa píše Vlado Krausz (IMT Smile, Katka Knechtová, Adam Ďurica... pozn. red.). Rada by som ho vydala do konca roka," doplnila.

Nové piesne mladej hudobníčky si môžu fanúšikovia užiť aj na letných festivaloch. Mista je jednou z účinkujúcich na festivalovej šnúre Fun rádio Dohoda, kde najbližšie vystúpi 13. augusta v Bojniciach a potom 27. augusta v Poprade.

Vypočujte si EP Back 2 Roots:



Biografia

Mista (Soňa Šimorová, rod. Kurucová) sa narodila v roku 1987 v Bratislave. Vyštudovala Konzervatórium a Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Bola členkou dievčenského husľového tria Golden Storm, ktoré s pesničkou Daj mi len deň súťažilo v roku 2009 v slovenskom národnom kole piesňovej súťaže Eurovision Song Contest. O rok neskôr súťažila v národnom kole Eurosongu 2010 s piesňou Emotions a vo finále obsadila druhé miesto za víťaznou Kristínou a jej skladbou Horehronie.

Krátko na to sa presťahovala do Česka a z klasickej hudby presedlala na tanečný pop. Hneď s prvým singlom Rock It (United) sa jej podarilo zaujať aj v zahraničí. V novembri 2012 vydala prvý sólový album Show Me, s ktorým absolvovala trojmesačné turné po Ázii a Európe. V roku 2013 a 2014 vydala ďalšie single Feel the Breze a Go Wild, ku ktorým mala turné po kluboch s americkou speváčkou Keshou.

Zdroj: TASR (text bol upravený redakciou Hudba.sk)
Foto: Michal Hudec

Súvisiaci interpreti: Mista