Mirek Jirků a Duncan Hendy sa stretli v roku 2015, objavili spoločný záujem o zvuk analógových syntetizátorov a kvalitný synthpop. Po spolupráci na niekoľkých audiovizuálnych projektoch založili v septembri 2017 duo Eclectic Cinema, charakteristické chytľavými melódiami, prepracovanými elektronickými aranžmánmi a melancholickými vokálmi.

Duncan, spevák, textár a spoluautor väčšiny skladieb, je známy predovšetkým ako skladateľ klasickej hudby, ale aj ako frontman niekoľkých indie-rockových kapiel. Vyštudoval skladbu klasickej hudby v Anglicku a zložil rad diel. Pre brnenskú filharmóniu napríklad dielo Východ slnka a Mendel: The Legacy a pre Indigo Quartet Arrows of Time: A tribute to Doctor Who. Duncan prináša do synthpopovej tvorby dua klasické hudobné prístupy. Hudobník pochádza z Anglicka, ale obdivuje tvorbu hudobných skladateľov, ktorí žili v Brne ako sú Leoš Janáček, Bohuslav Martinů alebo Erich Wolfgang Korngold.

Mirek skladá elektronickú hudbu od roku 1994, od roku 2001 potom pod pseudonymom Propulsion. Má na konte jeden radový album, mnoho remixov a účasť na niekoľkých kompiláciách. Je spoluautorom väčšiny skladieb Eclectic Cinema. Na starosti má predovšetkým technickú stránku skladieb, programuje zvuky a efekty jednotlivých nástrojových liniek s cieľom dosiahnuť zaujímavý audio výstup.

Nový singel aj debutové živé vystúpenie

V marci tohto roku vydali Eclectic Cinema demo Simple Pleasures nahrané v štúdiách oboch hudobníkov. Jedná sa o demo nahrávku, finálny zvuk, mix aj mastering teda zostal v réžii kapely. Celý album bol pripravený za menej ako 6 mesiacov. V súčasnej dobe je k dispozícii na väčšine digitálnych distribučných služieb. Skladby na albume Simple Pleasures predstavujú prvé plody spojenia týchto fanúšikov synthpopu a sú v nich citeľné vplyvy Depeche Mode, Kraftwerk, Erasure, Radiohead, The Chemical Brothers, Nine Inch Nails a mnohých ďalších.

Prvý augustový deň vydali Eclectic Cinema singel Sister, ktorý je opäť k dispozícii na všetkých významných digitálnych distribučných službách. Titulná skladba Sister predstavuje tvrdšiu, industriálnu tvár kapely. Aj druhá skladba nazvaná When You Fall ukazuje skôr ťažšiu polohu tvorby Eclectic Cinema. Aj keď energiu obom skladbám dodávajú stále predovšetkým beaty, je single Sister v porovnaní s albumom Simple Pleasures podstatne pevnejší a menej popový. Je poznať, že s každým novým počinom kapela rozťahuje pole svojej žánrovej pôsobnosti, ale stále si
udržuje svoj hudobný rukopis zameraný predovšetkým na estetický a ľahko stráviteľný zážitok z počúvania.

8. augusta vystúpi formácia premiérovo naživo v brnenskej Starej Pekárni. Skladby sú pripravené viac priamočiaro, aj napriek tomu, že si kapela ponecháva priestor pre improvizáciu a zapojenie divákov.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol za duo Mirek Jirků.