Hudobná a umelecká obec bola prvou skupinou ľudí, ktorej sa dotkli opatrenia vlády v súvislosti s pandémiou COVID-19. V úsilí čo najviac zmierniť tieto dopady umožnil Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) svojim členom, aby požiadali v rámci Sociálneho a kultúrneho fondu o príspevok v prípade náhlej finančnej núdze.

Na pomoc zastupovaným autorom vyčlenila SOZA pôvodne rozpočet vo výške 40-tisíc eur, no kvôli pretrvávajúcej mimoriadnej situácii zrušila galavečer udeľovania Cien SOZA za rok 2019 a aj finančné prostriedky určené na krytie nákladov tohto podujatia presunula na pomoc umelcom, ktorí sa ocitli vo finančnej núdzi. Na tento účel tak bola napokon rozdelená suma vo výške 50-tisíc eur. "Podpora od SOZA ma prekvapila a pomohla mi. Som rada, že sa o nás viaceré umelecké inštitúcie postarali a nezabudli. Beriem to ako veľké gesto," vyjadrila sa na margo získanej podpory skladateľka, speváčka a hudobníčka Katarína Máliková. 

Ceny SOZA sa napriek zrušenému galavečeru budú napokon odovzdávať aj tento rok. Konkrétne bude to šesť tzv. štatistických cien, ktorých výsledky sú dané matematicky z hlásení používateľov hudobných diel, ktoré SOZA spracováva v rámci svojej činnosti. Konkrétne ide o kategórie skladateľ, textár, skladba, mladý autor, zvukový album, rozhlasová stanica s najvyšším podielom domáceho repertoáru. Ich laureátom budú odovzdané či už na pripravovaných koncertoch alebo iným mediálne zaujímavým spôsobom.

V rámci podpory v náhlej núdzi mali umelci možnosť získať po schválení žiadosti jednorazovú paušálnu podporu vo výške 290 eur. Celkovo bolo podporených 181 členov. "Finančná čiastka SOZA mi pomohla v období, kedy boli moje príjmy v súvislosti s COVID-19 nulové," uviedla Katarzia. Príspevok od SOZA bol pre mnohých umelcov dokonca jedinou pomocou v čase najprísnejších protiepidemických opatrení. To je aj prípad speváka Roba Pappa. "Pomoc SOZA vo finančnej núdzi bola jediná finančná pomoc, ktorú moja rodina v čase korony dostala," povedal spevák.

Bez zbytočnej byrokracie

Vzhľadom na akútnosť situácie sa vedenie SOZA rozhodlo reagovať promptne na potreby umelcov, a preto ich nezaťažovala komplikovaným procesom žiadania. Na získanie príspevku bolo potrebné zaslať iba vyplnenú žiadosť spolu s čestným prehlásením. 

"Príjemne ma prekvapila promptnosť vyplácania podpory a jednoduchosť žiadania. Mám dlhodobo pocit, že SOZA sa zaujíma a stará o svojich členov najlepšie ako vie. Potešilo ma, že existuje organizácia, ktorá ma vie lepšie podržať ako samotný štát," uviedla speváčka kapely The Youniverse Tamara Nižňanská. "Pandémia odkryla mnohé miesta v našej branži, v ktorých sa nachádzajú nedostatky, ale rovnako tak odkryla aj správne fungujúce organizačné zložky," dodala.

Program vyplácania podpory v náhlej núdzi bol vyhlásený v marci a ukončený 30. júna. Príspevky pre členov SOZA boli vyplatené v rámci Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA (SKF). Fond bol vytvorený v roku 2009 a od svojho vzniku boli každoročne cez neho podporené stovky projektov a umelcov v rôznych hudobných oblastiach. Viac informácií o SKF nájdete na www.soza.sk.

Redakciu Hudba.sk informoval PR & media konzultant SOZA Juraj Čurný.

Foto: Oles Cheresko / archív Cien SOZA