Po dvojročnej pauze prichádza opäť festival Atmosféra. Lúka neďaleko Hontianskych Nemiec tak bude patriť skvelej hudbe, obohacujúcemu sprievodnému programu a hlavne - bude plná Atmosféry.

Atmosféra v Hontianskych Nemciach je komunitným a multižánrovým festivalom. Jeho program je pravidelne prispôsobený tak, aby si tu prišli na svoje všetky vekové skupiny, ktoré naň pravidelne prichádzajú. "Preto tu nájdete bohatý program pre deti; takisto hodnotné diskusie, skvelé koncerty a workshopy pre dospelých. To ale samozrejme nie je všetko," hovorí Gretka Pavlovová, hlavná organizátorka festivalu Atmosféra.

Aj napriek zníženej kapacite festivalu si organizátori dali záležať na kvalite - programu a celkového priebehu. "Tento rok je pre nás všetkých veľmi výnimočný; festival pripravujeme po ročnej pauze, čiže aj to, čo pre nás bolo predtým automatické, je teraz veľmi vzácne. Mimoriadne sa tešíme z každého jedného umelca a diskutéra, ktorý tu prichádza, pretože spolu môžeme konečne po dvoch rokoch vytvoriť tú ozajstnú Atmosféru," dopĺňa Gretka Pavlovová.

Na hlavnom stagei sa predstavia kapely ako Para, Fallgrapp, Chiki Liki Tu-a či Le Payaco a Katarína Máliková. Deti potešia čítačky rozprávok v podaní Braňa Jobusa, Kristíny Tormovej či Henriety Mičkovicovej. Diskutovať sa bude aj o politických a spoločenských témach - jednou z hostiek bude napríklad ministerka spravodlivosti, Mária Kolíková. Iné diskusie sa budú venovať kryptomenám, biohackingu či ženskému zdraviu. Návštevníci budú tiež môcť sledovať hviezdnatú oblohu s komentárom.

Online registrácia návštevníkov

Atmosféra je jeden z festivalov na Slovensku, ktoré sa konajú aj v čase pandémie. Organizátori sa nezľakli ani zníženej kapacity a pandemických opatrení. "Zistili sme, že pripravovať festival pre 1000 a takmer 3000 ľudí je z hľadiska nákladov veľmi podobné. Tento rok nám však klesla kapacita a zvýšili sa náklady s testovaním návštevníkov," hovorí Pavlovová.

Kvôli tomu, aby mali organizátori prehľad o každej osobe v areáli, pripravili v spolupráci s Rýchlotest-Covid online registráciu pre návštevníkov. "Pripravili sme pre nich podstránku na našom webe, odkiaľ sa - podľa toho, či sú očkovaní alebo nie - zaregistrujú na festival. Neočkovaných účastníkov povinne testujeme v mobilných odberových miestach pri vstupe na festival. Testovanie je vďaka nášmu partnerovi Vacuumlabs pre návštevníkov zadarmo," hovorí Gretka Pavlovová.

"Veríme, že počasie nám bude priať, aby sme si po dvoch rokoch mohli opäť užiť Atmosféru - s primárnym ohľadom na bezpečnosť," uzatvára Gretka Pavlovová. Online registrácia je veľmi jednoduchá a návštevníkom ušetrí čas strávený na mieste. Festival Atmosféra z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Gretka Pavlovova.

Foto: Tina Minor