Po "islandskom" debute Zjavenie, balkánskom videoklipe Southern Lights, domácej spolupráci s rapermi Dornkappel (Na plány treba čas) a podmanivej skladbe Satellite so severskou dvojicou Folx prichádza frontman skupiny Lavagance Marek Rakovický s ďalším sólovým singlom. Volá sa Lose Control a opäť má videoklip, ktorý vznikal za hranicami.

V prípade všestranného hudobníka, speváka, producenta a skladateľa Mareka Rakovického nakrúcanie videoklipov v zahraničí absolútne korešponduje s jeho hudbou. Keby ste ho totiž nepoznali, sotva by ste si tipli, že jeho piesne s anglickými textami napísal a naspieval Slovák. Platí to aj pre novinku, ktorá ho opäť ukazuje v trochu inej polohe, no zároveň nesie jasný rukopis jeho tvorby.

Jej charakteristickými prvkami sú zasnená atmosféra, osobné texty spojené so silným emotívnym nábojom a do detailu vyšperkovaný súčasný zvuk s ambient-elektronickými prvkami. V skladbe Lose Control pomalé a pokojné slohy dýchajúce tajuplnou atmosférou kontrastujú s dynamickým refrénom, v ktorom sa do popredia dostáva euforický tanečný beat. Elektroniku krásne vyvažuje gitara, ktorej patria posledné sekundy skladby. Pieseň svojou štruktúrou v podstate nijak nevybočuje od bežnej popovej tvorby, Rakovicky však i "obyčajnej" pesničke ako producent aj ako spevák dokáže dať niečo viac.

Inšpiratívne potulky Berlínom

Podobne ako v prípade éterickej, podľa počtu pozretí na Youtube žiaľ nie veľmi docenenej pesničke Satellite, aj na novom singli Marek spolupracoval so severanmi Folx. V rámci vizuálu charizmatický hudobník tentoraz viac zabrúsil do filmovej branže a stvárnil rolu západonemeckého špióna. V hlavnej úlohe sa predstavil spoločne s Ruskou Tatianou Makrinovou. Vysokú školu absolvovala v Londýne (University of the Arts - London College of Fashion), no momentálne je z nej Berlínčanka.

"Práve ona nám ukázala zákutia tohto čarovného mesta. Nechali sme sa ňou viesť pri výbere lokácií, ktoré dotvárajú jedinečnú atmosféru diela. Toto mesto má svojskú atmosféru a určitú magickosť súvisiacu s jeho históriou, ale aj ľuďmi samotnými," hovorí o nakrúcaní v Berlíne Marek Rakovický, ktorý svoj najnovší klip zveril do rúk mladého režiséra Mareka Moučku a kameramana Igora Smitku. "Páčil sa mi ich cit pre detail a celkovú atmosféru. Používali sme filmovú optiku, aká sa používa napríklad na hollywoodských produkciách," dodáva. Predpremiéra spojená s krstom videoklipu Lose Control sa konala 24. augusta na Magio pláži v Bratislave v rámci série koncertov Hudba bez hraníc.


Momentálne Rakovicky spolu s producentským duom Folx pracuje na ďalších skladbách pripravovaného sólového albumu, ktorým chce posunúť hranice slovenskej tvorby ďalej, ako sme u domácich interpretov zvyknutí. Hoci po anglicky spieva väčšinu svojej kariéry a veľa času trávi v zahraničí, stále na sebe v tomto smere pracuje. "Stále sa snažím zdokonalovať, filmy pozerávam hlavne v angličtine a rovnako aj čítam knihy. Momentálne je mojím obľúbencom a súkromným hrdinom nórsky spisovateľ Karl Ove Knausgaard, ktorý mi vo svojich knižkách hovorí z duše," prezrádza hudobník.

Marek Rakovický sa na hudobnej scéne pohybuje už od prvej polovice 90-tych rokov. Žánrovo prešiel dlhú a kľukatú cestu od úplného undergroundu až po rádiový pop. Od divokých začiatkov v kultovej kapele Testimony až po najnovšiu tvorbu však jeho umelecké snaženie vystihujú slová ako nadčasovosť, vkus a originalita. Ako líder skupiny Lavagance, s ktorou vydal päť úspešných albumov, získal niekoľko významných ocenení a hity ako Miles, Gabriel či Princess of the Light sa stali rádiovými hitmi. Sólový projekt Rakovicky prvýkrát predstavil verejnosti minulý rok na jar so singlom Zjavenie a jeho debut nepochybne patrí medzi najočakávanejšie nahrávky na slovenskej scéne. Jeho živé vystúpenia sú doplnené o talentovaného bubeníka Attilu Szeiffa a spomínanú mladú severskú dvojicu Folx.

Text: Patrik Marflák (zdroj: TS)
Foto: Youtube