Skupina Alltide prichádza po dvoch singloch s prvým väčším a celistvým projektom, ktorým sa plne predstavuje slovenskému publiku. Mladá kapela z Prešova prináša na EP nahrávke s názvom Fialová päť piesní, vrátane Intra a skladby Pamätaj si ma, ktorá vyšla ako singel už v marci.

Paleta skladieb je pestrá zvukovo aj žánrovo. Od akustickejšej gitarovej Chcem byť mnou, cez Si mi bližšie, ktorá spája akustický klavír a elektronické bicie, až po titulnú pieseň Fialová, založenú na elektrickej gitare a base.

"Každá pieseň mala iný proces vzniku, niekedy to boli najprv slová, inde melódia alebo len gitarový riff," popisuje proces vzniku hlavný producent Šimon Brehuv. Špecifickosť atmosféry každej skladby odráža obdobie, v ktorom jednotlivé piesne vznikali. "Fialová vystihuje náladu posledných mesiacov v našich životoch a opisuje naše prežívanie posledného roka od nášho singla Unikám," vysvetľuje hlavný spevák kapely Tobiáš Cingeľ.


EP Fialová má spolu 18 minút a vyšlo 30. júla. Produkované bolo samotnou kapelou v jej štúdiu v centre Prešova, ktoré si vďaka StartLab kampani z jari mohli vybaviť novou technikou. Vznikalo už od minulej jesene a proces komplikovali opatrenia spojené s pandémiou. "Najprv zákaz vychádzania a potom naša túžba po čo najlepšom výsledku posunuli release EP o pár mesiacov," hovorí o posunutom vydaní bubeník Jakub Cingeľ.

Bohato ale vyvážene naskladané zvuky, harmónia akustických a elektrických nástrojov, výrazné ale príjemné vokály a texty s hlbšou pointou vytvárajú špecifickú hudbu kapely Alltide. Túto jeseň a prevažne nasledujúcu jar plánujú koncertovať po Slovensku a v Česku. "Už odkedy sme začali robiť na EP, sme sa tešili na koncertovanie a hranie našej hudby pred ľuďmi," vystihol atmosféru v kapele Šimon. Prvý koncert odohrá Alltide v domácom Prešove, v klube Stromoradie, už 16. septembra.



Text: Timotej Jurčo (Hudba.sk edit)
Foto: Jakub Brehuv