Legendárna britská skupina The Beatles vydala pred 50 rokmi svoj prvý singel. Piateho októbra 1962 jej na sedempalcovej vinylovej platni vyšla v labeli Parlophone skladba Love Me Do, pričom na druhej strane singla bola pieseň P.S. I Love You.

Skladba Love Me Do putovala britským rebríčkom 12 týždňov, kým pred Vianocami dosiahla svoje vtedajšie maximum - 17. miesto. V USA sa v roku 1964 dostala na čelo tamojšieho rebríčka Billboard Hot 100. Pod prvým hitom kapely z Liverpoolu sú podpísaní John Lennon a Paul McCartney, no väčšinu zložil druhý menovaný.

Prvú verziu skladby nahrávali začiatkom júna 1962, keď mal McCartney iba 19 rokov. Zaujímavosťou je fakt, že ju nahrávali trikrát a vždy s iným bubeníkom. K trojici McCartney, Lennon a Harrison sa najprv pridal Pete Best, neskôr Ringo Starr a následne Andy White. Napokon pre singel použili verziu zo 4. septembra 1962, ktorú nahrávali s Ringom Starrom. Ten sa po Peteovi Bestovi stal v auguste 1962 štvrtým členom skupiny.

Na debutový album Please Please Me (1963) ale muzikanti zaradili verziu s Andym Whiteom, ktorá je aj na ďalších nahrávkach The Beatles' Hits (1963) a 1 (2000). Aj v nej však figuruje Ringo Starr a to ako hráč na tamburínu. Singel Love Me Do/P.S. I Love You bol prvou predzvesťou beatlemánie, ktorá naplno prepukla na jar 1963 po vydaní spomenutého albumu Please Please Me. 

The Beatles - Love Me Do / P.S. I Love You

Informácie pochádzajú z webovej stránky guardian.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Dan Grossi

Súvisiaci interpreti: The Beatles