Česká speváčka Aneta Langerová zverejnila lyric video k piesni Svatá Kordula. V novinke je možné vidieť slová piesne na nádobe s vodou, v ktorej pláva loďka so sviečkou. Na videu spolupracovala aj Alžběta Rajčan Beránková.

Hudbu napísali Jakub Zitko a Aneta Langerová, ktorá sa postarala aj o text. Pieseň venovala patrónke moreplavcov a pútnikov. "Je to o láske a vášni, ktorá ju sprevádza. Skladbu som venovala Kordule, pretože je to naša ochrankyňa, aby sme v rozbúrených vodách našli cestu späť. Je dobré vedieť, že nad nami niekto drží ochrannú ruku," prezradila speváčka.

"Kordula je patrónkou všetkých moreplavcov, pútnikov a cestovateľov. Je mučeníčkou, ktorá zahynula spoločne s ostatnými družkami svätej Voršily niekedy okolo 4. storočia v Kolíne nad Rýnom. Práve tam búrka zahnala ich loď a ony padla do zajatia Húnov. Kordule sa podarilo ukryť sa v podpalubí lode, no Húnovia jej družky pozabíjali. Keď videla, s akou vierou podstúpili mučenícku smrť, odvážne vystúpila zo svojho úkrytu. Rozhodla sa prijať rovnaký osud a aj ona sa nechala Húnmi usmrtiť," spresnila speváčka na margo legendy.

Nová pieseň sa bude nachádzať na albume Na Radosti, ktorý interpretka plánuje vydať na prelome novembra a decembra. Na skladbách pracovala približne dva roky v šumavských lesoch. "Na Radosti je miesto, kde sa zastavil čas a s ním aj osudy ľudí, ktorí tam žili. To miesto sme si zamilovali, očarilo nás a vtiahlo do príbehov, ktoré chceme rozprávať," uviedla Langerová.


Album ponúkne dvanásť piesní "o dievčatách a ženách, ktoré spája čistota, krehkosť, ale tiež odvaha ísť svojou vlastnou cestou". Jednou skladbou prispela Dorota Barová. Symbolický krst štúdiovky a premiéra videoklipu k piesni Tráva sa budú konať 15. decembra v pražskom divadle Studio Dva. Hudobníčka plánuje album podporiť aj na koncertoch, ktoré by mala odštartovať na jar.

Aneta Langerová sa narodila 26. novembra 1986. Spevácku kariéru začala v detskom zbore. Neskôr pôsobila v kapele SPB (Spolek přátel bigbítu). Preslávila sa v súťaži Česko Hledá SuperStar, ktorú vyhrala v roku 2004. V rovnakom roku vydala aj úspešný album Spousta andělů. Nasledovali štúdiovky Dotyk (2007) a Jsem (2009).

Zdroj: SITA, Musicserver.cz
Foto: Martina Kaderková - Langerovaaneta.cz

Súvisiaci interpreti: Aneta Langerová