Jednou z najvzrušujúcejších vecí pre náročných fanúšikov, ktorí v hudbe hľadajú niečo viac, sú konceptuálne filozofické albumy postavené okolo nevšedných tém. Ak patríte medzi nich, určite by ste mali poznať kapelu The Ocean, ktorej tvorbu možno označiť až za "geekovskú". Už túto nedeľu sa v Bratislave na jednom pódiu stretnú s nemenej zaujímavou partiou Rosetta.

The Ocean je nemecká progresívna kapela, ktorú v roku 2000 založil Robin Staps. O štyri roky vyšiel debutový album Fluxion a rok na to jeho pokračovanie Aeolian. Hudobní kritici im v tej dobe vyčítali nezaujímavé vokály, ktoré boli najväčšou slabinou inak skvelých skladieb. Zmena nastala príchodom speváka Loïca Rossettiho, s ktorým nahrali vysoko hodnotený dvojalbum Heliocentric a Anthropocentric (oba 2010). Hlavnou témou textov bol kritický pohľad na katolícku cirkev z rôznych filozofických a osobných perspektív.


Hudba inšpirovaná vývojom Zeme aj metal pre astronautov

Kapela až do nahrávania tejto dvojice albumov nemala stabilnú zostavu a vystriedali sa v nej desiatky hudobníkov (preto býva nazývaná aj The Ocean Collective). Aj po roku 2010 však v zostave dochádza k zmenám, okrem Stapsa je jediným stabilným členom za posledných deväť rokov (4 albumy) spevák Rossetti. Album Pelagial (2013), ktorého skladby reprezentujú rôzne hĺbkové vrstvy oceánu, bol posledným pre gitaristu Jonathana Nida a bubeníka Luca Hessa. Tí opustili kapelu v októbri 2013, pár mesiacov po turné. Netrvalo dlho a bubenícku stoličku obsadil Paul Seidel (War From A Harlots Mouth) a austrálsky gitarista Damian Murdoch.

Na ďalší album si museli fanúšikovia počkať päť rokov - zatiaľ najdlhšie v doterajšej histórii skupiny. Ôsmu štúdiovku s názvom Phanerozoic opäť rozdelili na dve časti, pričom prvá - Phanerozoic I: Palaeozoic - uzrela svetlo sveta minulý piatok (2.11.). Na druhú si fanúšikovia budú musieť počkať do roku 2020. Hudobne a koncepčne je Phanerozoic chýbajúcim článkom medzi tretím albumom Precambrian z roku 2007 (témou je prvé obdobie vo vývoji Zeme) a spomínanej dvojici nahrávok Heliocentric / Anthropocentric.


Samotný Robin Staps opisuje novinku ako Nietzscheho koncept. "Všetko sa stane znova a znova, nekonečné množstvo časov v nekonečnom čase a priestore. Keď sa pozriete na históriu našej planéty, nájdete o tom veľa dôkazov," vysvetľuje Staps. Zaujímavosťou je, že proces nahrávania skladieb začal na Islande, v štúdiu patriacemu členom kapely Sigur Rós - Sundlaugin Studios.

The Ocean si v rámci svojho európskeho turné prinesú do Bratislavy aj špeciálneho hosťa, Američanov Rosetta. Pätica z Philadelphie kombinuje post-rock s metalom a vesmírnou tematikou, sami svoju tvorbu s humorom označujú za "metal pre astronautov". Už prvé nahrávky skupiny boli kritikmi hodnotené ako nadpriemerné a veľmi originálne. Oceňovaní sú vďaka technickým kvalitám a spájaniu rôznych hudobných vplyvov od sludge metalu po space rock. Ich najsilnejšou stránkou sú však emócie, ktoré podčiarkuje animálny spevácky prejav frontmana MichaelArmina. Posledným albumom Rosetty je Utopioid z roku 2017.

V nedeľu 11. novembra vás v bratislavskom klube Randal čaká výnimočné spojenie dvoch kapiel, ktoré patria medzi to najzaujímavejšie v súčasnom metalovom podhubí. Viac info nájdete na Facebook evente, lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Pozrite si celú live session


Text: Hudba.sk (zdroj: Tvoja Matka Booking)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Rosetta