Od svojej premiéry na Pohode 2014 sa izraelská kapela Lola Marsh na Slovensko vracia každý rok a inak tomu nebude ani v roku 2020. Začiatkom roka vydá očakávaný druhý album, s ktorým sa postupne predstaví aj fanúšikom v košickej Tabačke, v Mestskom divadle Žilina, v trenčianskom Piano Clube a v bratislavskej Refinery Gallery.

Hudobná láska na prvé vypočutie - aj tak sa dá opísať vzťah festivalu Pohoda a jeho návštevníkov k izraelskej kapele Lola Marsh. Je to jeden z mnohých príkladov odvážnej dramaturgie organizátorov, keďže už pri svojej premiére na Slovensku v roku 2014 vystúpili sympatickí hudobníci ako vtedy ešte úplne neznáma kapela na hlavnom pódiu. Chémia však zafungovala okamžite, nasledovalo turné, viaceré klubové koncerty i ďalšie vystúpenia na Pohode. V roku 2015 si kapela na pódium pozvala vtedy len 13-ročnú trenčiansku speváčku Ninu Kohoutovú, ktorá si vystúpenie s Lola Marsh zopakovala aj tento rok a budúci rok bude mať na všetkých zastávkach turné samostatný sólový koncert ako predskokanka.

Na celom príbehu a popularite skupiny u nás je neuveriteľné, že až v júni 2017 - teda po troch hraniach na najväčšom festivalovom pódiu a niekoľkých ďalších koncertoch na Slovensku - kapela vydala svoj debutový album Remember Roses. Jeho úspech sa ihneď premietol do skvelých čísel počúvanosti na rôznych streamovacích službách a celkovo rastúceho záujmu o kapelu, ktorý len potvrdil to, čo sme vďaka Pohode na Slovensku už dávno vedeli. Po piesňach talentovanej skupiny začali siahať filmoví (Criminal) i seriáloví (Better Call Saul) producenti a objavili sa aj vo viacerých reklamách (eBay, Crédit Agricole). Úspech v ďalších krajinách však Slovensko pre Lola Marsh neodsunul na druhú koľa - kapela sa k nám vracia naďalej a nezdá sa, že by tento "románik" mal v blízkej dobe skončiť.


Ústrednými postavami kapely, ktorej tvorbu zvyknú hudobní kritici prirovnávať k Lane Del Rey, sú speváčka Yael Shoshana Cohen a gitarista Gil Landau, no dvojica má pri sebe nemenej šikovných skúsených muzikantov - Mati Gilad (basgitara), Rami Osservaser (gitara, klavír) a Dekel Dvir (bicie). Aj vďaka nim sa Lola Marsh postupne stali jednou z najžiadanejších blízkovýchodných kapiel v Európe a Spojených štátoch. Dôkazom sú nadšené články v médiách ako Le Monde, NPR, Paste Magazine, NYLON, New York Times či Observer.

"Lola Marsh býva označovaná ako indie folk či dream pop - podľa mňa to neplatí, v ich hudbe je toľko podôb a 'spodných vôd', že si ju viem predstaviť aj ako soundtrack k nejakému ponurému filmu Quentina Tarantina," hodnotí kapelu Michal Kaščák. "Hrajú tak, že si ich nepomýlite s nikým iným, v ich tvorbe je nielen úžasná kreativita, ale aj vášeň, nadšenie a hravosť. Som rád, že ich vďaka previazanosti so Slovenskom môžeme označiť za priam domácu skupinu." Sympatie sú vzájomné. Pri otázke, ktorý koncert si zamilovali najviac, Gil a Yael v rozhovore pre francúzsky Rocknfool jednohlasne odpovedali: "Ten na festivale Pohoda".

Začiatkom roka 2018 odohrali práve na Slovensku svoj najväčší sólo koncert v bratislavskej Refinery Gallery. Prvýkrát tam zaznela ich nezabudnuteľná coververzia piesne Čerešne (tvorbu Jara Filipa im predstavila práve Nina Kohoutová), ktorú spolu s Yael odspievalo 1500 ľudí. S rovnakou piesňou v lete dojali spoločne so Zuzanou Kronerovou aj návštevníkov tohtoročnej Pohody. Počas festivalu tiež vydali skvelý singel Echoes a pred dvoma týždňami pridali ďalší singel z pripravovaného albumu s názvom Only For A Moment. Chytľavé piesne podporujú kreatívne videoklipy, o ktoré sa postaral Indy Hait. Obe novinky sú prísľubom, že sa aj pri druhej štúdiovke Lola Marsh máme na čo tešiť. A o to viac teší, že si ich novinky budú môcť medzi prvými naživo vypočuť aj fanúšikovia na Slovensku.

Slovenské turné Lola Marsh:
(termíny sú aktualizované, všetky koncerty okrem košického boli v marci kvôli koronavírusu presunuté na september)

7. marec - Košice, Tabačka Kulturfabrik - FB event
10. marec 25. september - Trenčín, Piano Club - FB event
11. marec 27. september - Bratislava, Refinery Gallery - FB event
12. marec 28. september - Žilina, Mestské divadlo - FB event

Vstupné na koncerty je 19 eur v predpredaji a 25 eur na mieste. Všetky podrobnosti nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.


Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martina Mlčúchová