Jedna z najrešpektovanejších slovenských speváčok a skladateliek, Adriena Bartošová, v týchto dňoch uvádza na trh svoj dvanásty štúdiový album. Ide o veľmi osobnú a zvukovo i dramaturgicky pestrú nahrávku, ktorá je výsledkom spolupráce viacerých zvučných mien slovenskej jazzovej scény.

Niektoré skladby na albume O smútku a radosti sú úplne čerstvé, Adriena Bartošová ich zložila počas prvých "koronových prázdnin". Texty, ktoré jej pomohol doladiť jej manžel Štefan Bučko, zachytávajú osobné impresie, korešpondujúce aj s názvom CD. Štýlovú pestrosť albumu dotvárajú špičkoví slovenskí jazzmani: gitarista Pavol Bereza, legendárny basgitarista Juraj Griglák, perkusionista Igor Sabo, basista Martin Gašpar, talentovaná flautistka Sisa Michalidesová a mnohí ďalší.

Zostavu štúdiových hráčov dopĺňajú aj klavirista Ľuboš Šrámek a saxofonista Nikolaj Nikitin, podieľajúci sa aj na časti aranžmánov. Známa dvojica sa zároveň chopila pozície spoluproducentov albumu. Kvalitný zvuk nahrávky ostal v réžii zvukového majstra Petra Preložníka (tiež klávesové nástroje) a špičkového Joea Tarantina, ktorý sa postaral aj o mastering.


Nový prístup k tvorbe

Pre Adrienu Bartošovú bol proces tvorby odlišný od jej predošlých hudobných počinov. "Vždy som spolupracovala so špičkovými hudobníkmi, teraz to bolo možno zložitejšie, lebo sme o výslednom tvare rozhodovali traja. V každom prípade išlo o zaujímavý tvorivý dialóg, resp. trialóg," hodnotí speváčka spoluprácu na albume, pričom dodáva, že s osvedčeným tímom muzikantov sa jej vždy pracuje výborne. Výsledkom ich spoločného snaženia je album, z ktorého je cítiť radosť z muzicírovania, hĺbavosť, celkovú pohodu, ale i spontánnosť v melódii a harmónii.

"Myslím, že vďaka kreatívnemu vstupu mojich dvoch spoluproducentov Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka sa časť mojich piesní posunula do novej kvality. CD je zvukovo i dramaturgicky pestrejšie a myslím, že aj osobnejšie. Kým predtým som sa pri vyjadrení svojich pocitov viac spoliehala na hudobnú výpoveď, tak dnes jednotlivé impresie dopĺňam aj vo svojich textoch," približuje Bartošová. 

Album Adriana Bartošová - O smútku a radosti vydalo vydavateľstvo Hudobný fond. Vydanie nahrávky podporili Fond na podporu umenia a SOZA.

Biografia

Adriena Bartošová (60) je slovenská speváčka a skladateľka. Začínala v rockovej skupine Demikát, no už čoskoro sa svojím talentom zviditeľnila vo viacerých domácich i zahraničných projektoch so svojou kapelou SCAT. Spolupracovala s jazzovým kvintetom Ladislava Gerhardta, s Bigbandom Gustáva Broma, ale aj s poprednými jazzovými hudobníkmi Janou Koubkovou, Wolfgangom Lackerschmidtom, či Hannesom Beckmanom.

V roku 1991 debutovala albumom Dážď/Harmony of Rain, ktorý bol nominovaný na album roka. O tri roky neskôr získala cenu Ladislava Martoníka, ktorú udeľuje Slovenský hudobný fond za tvorbu a interpretáciu v oblasti slovenského jazzu. Na výslnie slovenskej pop scény ju vyniesla samba Mas Que Nada (1996) z jej tretieho albumu s rovnomenným názvom. Je stálicou slovenskej hudobnej scény, pričom jej tvorbu a prínos do hudby odmenili aj prestížnym ocenením Identifikačný kód Slovenska. Na konte má už dvanásť albumov.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Hudobný fond poskytol Robert Pospiš. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ivona Orešková