Priaznivcom elektronickej hudby prinášame balík mikulášskych prekvapení o deň skôr. Aj tak máte čo robiť, aby ste si to všetko stihli do zajtra vypočuť. Nové klipy a tracky zverejnili Flying Lotus, Scuba, Adam Beyer, Chroma či Lynx. Predstavíme vám aj úžasnú Holly Herndon a prostredníctvom dokumentu Resident Advisoru silnú parížsku scénu.

Losangeleský producent Steven Ellison alias Flying Lotus zverejnil videoklip k singlu Tiny Tortures z nedávno vydaného albumu Until the Quiet Comes. Halucinogénne nočné výjavy, spôsobené vo vyše trojminútovom videu očividne liekmi na tlmenie bolesti, má na svedomí režisér David Lewandowski a odohrávajú sa pred užasnutým zrakom Elijaha Wooda, ktorého poznáme ako Froda z kultovej trilógie Pán prsteňov. Lietajúce predmety a psychedelické tvary a výjavy, podfarbené jemnou inštrumentálnou hudbou, evokujú celkom príjemný sen, ktorý sa však končí krutým prebudením do reality - hlavnému predstaviteľovi chýba pravá ruka.

Flying Lotus aj v tejto skladbe zostáva verný svojmu tradičnému elektrojazzovému tempu, tu ho však obohatil o nekonvenčné zvuky, ako napríklad africké perkusie a orientálne znejúce melódie, prechádzajúce až do atypických súzvukov akoby z iného sveta. Celý album sa nesie v znamení skúmania zákutí podvedomia za zvukov hladivých syntetizátorov, melodických klávesov a éterickej harmonizácie. (mi)

Flying Lotus - Tiny Tortures

Paul Rose a.k.a. Scuba predstavil svoje nové video k tracku Hardbody, ktorý vyjde na jeho vlastnom labeli Hot Flush Recordings už 10. decembra. V jednoduchom videu sa tvorcovia zobrazujú sekvencie spájajúcich sa kociek v priestore, ktoré vytvárajú názov Scuba. Ešteže hudobne si dal producent viac záležať. V týchto dňoch plných predvianočného zhonu príde tento elektronický počin ako nenútená dávka beatov, ktorá rozhodne neurazí. (ml)

Scuba - Hardbody

Skvelú dávku pomalšej jedinečnej elektroniky a ambientu prinášajú nemecký majster Ulrich SchnaussASC. Títo dvaja výborní producenti spoločne nahrali epické EP s názvom 77. Štyri upokojujúce atmosférické hudobné kúsky 77, Pyramids, Theta a Moire Pattern vyšli na labeli Auxiliary. Všetky spomínané single nájdete na webe vydavateľstva. Príjemné počúvanie. (dt) 

Ulrich Schnauss & ASC - 77

Berlínsky producent Jack Dixon má za sebou množstvo vydaných releasov na uznávaných vydavateľstvách ako Brownswood, TAKE, alebo Silverback. Jeho produkcia vás zavedie niekde na pomedzie melodického housu, experimentov s minimal technom až k zvukom typického britského undergroundu. Pre fanúšikov spomínaných žánrov si pripravil milý predvianočný darček vo forme nahrávky 1 EP, ktorú vydáva pre všetkých úplne zadarmo. Nájdete na ňom 3 tracky, ktoré príjemne potešia. Celý súbor si stiahnete TU. (ml)

Jason Dixon - 1 EP

Rakúsky DJ a producent Florian Meindl už nie je žiadnym nováčikom na svetovej elektronickej scéne. Okrem vlastnej rozsiahlej produkcie má na konte i remixy pre Röyksopp alebo Hot Chip. Po spolupráci so slávnym Oliverom Koletzkim (majiteľom Stil vor Talent), vydal v tomto roku svoj debutový album Waves. Nedávno si Florian na konto pripísal ďalšie EP s názvom Desert Falcon. Novinka, ktorú nájdete na značke Herzblut Recordings, prináša kvalitnú tanečnú nádielku v podobe dvoch singlov The MillDesert Falcon. Oba tracky odporúčame najmä techno nadšencom. (dt) 

Florian Meindl - Desert Falcon 

Ani veterán švédskej techno scény Adam Beyer nezabúda na vlastnú produkciu. Bývalý bubeník, ktorého prezentuje rytmický techno sound, prichádza s novým EP Eye Contact. To je k dispozícii na labeli Mad Eye a spolu obsahuje štyri tracky Raspberry Cave, Eye Contact, Salvage Dub a Cosa Mira. Je plné tanečných a rytmických zvukov, ktoré sú doplnené funky basovou linkou. Okrem toho majiteľ legendárneho vydavateľstva Drumcode vysiela každý týždeň rozhlasovú reláciu na Drumcode radio, kde predstavuje novinky z tanečnej elektronickej scény. My vám na vypočutie ponúkame silný track Salvage Dub. Ostatné nahrávky si môžete vypočuť TU. (dt) 

Adam Beyer - Salvage Dub 

Robots Don't Sleep je najnovší projekt berlínskeho producenta Robota Kocha a vokalistu Johna LaMonicu. Ich prvé spoločné rovnomenné EPčko so štyrmi trackmi vyjde v priebehu decembra na labeli Four Music. 30. novembra už zverejnili videoklip k prvému singlu Little White Lies v réžii Pola Ponsarnaua. Zábery postáv, vznášajúcich sa vo vesmíre, so Zemeguľou v podhľade, sú inšpirované sériou čiernobielych snímkov fotografa Juhu Arvid Helminena s názvom "Invisible Empire". Pozoruhodný a naliehavý vokál LaMonicu výborne ladí s Kochovým dubovým, pomerne temným zvukom. Ďalšie skladby z EP si môžete vypočuť na Soundcloude. (mi)

Robots Don't Sleep - Little White Lies 

Real Scenes je séria krátkych dokumentárnych filmov, v ktorých známa stránka Resident Advisor skúma hudobnú, kultúrnu a kreatívnu atmosféru v kľúčových destináciách elektronickej hudby. Ukazuje reálny svet DJov, producentov prípadne promotérov, ktorí v danej destinácii pôsobia, a hľadá odpoveď na otázku, čo im ponúka ich lokálna scéna na ceste ku globálnemu úspechu. V tejto epizóde sa pozrieme do Paríža, ktorý má povesť Mekky housu a techna cez pohľad domácich aktérov klubového undergroundu. (ml)

Real Scenes: Paris 

Drum&bassovú formáciu s názvom Chroma tvoria traja producenti Phobia, SatoTyrone. Na drum&bassovej hudobnej scéne fungujú od roku 2011. Títo traja hudobníci z Newcastlu plánujú na 17. decembra vydanie singla so skladbami AcetateSo Alone. O čerstvú novinku sa postará vydavateľstvo ProgRAM (dcérsky label legendárneho Ram Records). Nahrávka prináša kvalitný zvuk s prvkami jungle a klasického drum&bassu. V druhom tracku So Alone dotvára atmosféru aj skvelý reggae vokál. Mladé trio Chroma podporujú aj legendy ako Hype, Andy C a Friction. (dt)

Chroma - So Alone

Z iného súdka je novinka inovatívneho a vždy experimentujúceho drum&bassového producenta Lynxa, ktorý začínal s hudobnou tvorbou už v sedemnástich rokoch, kedy vydal svoj prvý release. Svoje tracky vydáva na renomovaných značkách ako Soul:r, Creative Source a Digital Soundboy. Tento týždeň (3.12.) vydal nový vinyl na labeli Warm Communications. Na nahrávke sa nachádzajú dva tracky. Na Dive Deep In spolupracoval Lynx so svojím dvorným vokalistom Kemom. S druhým singlom Shadowlands mu pomáhal Hellrazor. Oba nové tracky sa nesú v temnej atmosfére s hlbokou výraznou basovou linkou. Ukážky obidvoch singlov si môžete popočúvať na Soundcloude labelu. (dt)

Lynx & Kemo - Dive Deep In (ukážka)

V priebehu uplynulého desaťročia si nemecký producent Ben Mono vybudoval silné meno po celej Európe s kvalitnými releasmi vydanými poväčšine na mníchovskom labeli Compost. Momentálne útočí už aj v Amerike so svojím The Feel EP, vydanom na newyorskom labeli Plant Music. Obsahuje dva originálne mixy a štyri remixy, o ktoré sa postarali Bit Funk, CSY & Stripes, a Dale Howard. EP vyšlo 4. decembra. (ml)

Ben Mono - The Feel

A na záver prehľadu noviniek skutočná lahôdka pre milovníkov experimentálnej hudby. Sanfranciská skladateľka Holly Herndon svojou tvorbou vyvracia tvrdenie, že elektronická hudba je "produktom neosobných a neľudských androidov" a počítač považuje za "najosobnejší nástroj, aký existuje". 13. novembra jej na labeli Rvng Intl. vyšiel sólový album Movement. Sedem mimoriadne intenzívnych trackov na ňom kóduje experimentálnu a tanečnú hudbu do ľudskej senzuality. Herndon spája témy prítomnosti a fyzickosti, neustálej premeny a budúcnosti. Holly si robí doktorát z elektronickej hudby na Stanfordskej univerzite a v roku 2010 získala ocenenie "najlepší skladateľ" za dielo 195. Vo svojej tvorbe experimentuje s elektronickými médiami, používa počítačovo spracované hlasy, rozšírené hlasové techniky, sampling a FM syntézu. (mi)

Holly Herndon - Fade 

Kam na párty?

Už dnes večer (5.12.) sa v bratislavskom Ateliéri Babylon predstaví pražská multikultúrna formácia N.O.H.A., ktorá vo svojej tvorbe kombinuje prvky breakbeatu a drum&bassu s rôznymi príchuťami world music a rapom. Pôjde o jediný slovenský koncert v rámci turné k novému albumu Circus Underground, ktorý kapela spolu so slovenskými fanúšikmi aj pokrstí. Viac informácií + link na predpredaj (pm)

Vo štvrtok začína hudobný festival NEXT, ktorý už 13 rokov v Bratislave predstavuje výrazné novátorské osobnosti svetovej hudobnej scény bez žánrových obmedzení. Tentoraz sa v dňoch 6., 7. a 8. decembra predstavia hudobníci z Veľkej Británie, Francúzska, Holandska, Nórska, USA, Nemecka, Švajčiarska, Maďarska a zaznejú aj slovenské premiéry. Najzásadnejšou novinkou festivalu (okrem sviežeho programu) je miesto konania – dlhoročný priestor na Námestí SNP vystriedala nová sála A4-ky v budove YMCA na Karpatskej ulici. Viac informácií prinesieme dnes popoludní v samostatnom článku. (pm)

Aj napriek tomu, že sa nezávislé kultúrne centrum Tabačka v Košiciach od začiatku novembra rekonštruuje, naďalej prebiehajú akcie v priestoroch jeho kaviarne Fabricafé. Patrí k nim aj koncertná séria Exitab piatky v Tabačke, ktorá sa začala v novembri a postupne predstavuje interpretov vydavateľstva Exitab. V decembri, s výnimkou jedného piatku, ktorý sa presunul na sobotu, zahrajú štyri kľúčové mená elektronickej časti vydavateľstva: Herzog Herzog, Aches, Pjoni a Dead Janitor. Prvý menovaný sa predstaví už tento piatok 7. decembra a predstaví svoje tohtoročné EP Sitzfleisch!, na ktorom úspešne pokračuje vo svojom búraní melodických liniek dynamickými beatmi. (pm)

Priaznivci najtvrdších odnoží drum&bassu sa v piatok (7.12.) stretnú v bratislavskom Subclube, kde ako headlineri akcie Drumshock Deadly Algorythm vystúpia zástupcovia poľskej scény Moptron & Zenon. Sekundovať im budú Gorebug, Sicktek a Faktor spoločne s MC Markerom, Edwareom z Česka a Robx. (pm)

V sobotu 8. decembra sa v Nu Spirit Clube uskutoční posledná Drumatique Session v tomto roku. Posledný diel so sebou prinesie soulful drum&bass v podobe francúzskeho producenta Naibu. Ďalším hosťom bude talentovaný a čoraz viac medzinárodne uznávaný slovenský producent Minor Rain. Kvalitný line-up doplnia Green a Redface. Nebudú chýbať ani rezidenti Gabanna, Svetlux a Roland. (dt)

Mix na tento týždeň

O set plný veselého disco housu a príjemných melódii sa nám tento raz postaral Sebastian Doering a.k.a. Lovebirds, uznávaný DJ a producent, ktorý má svoje korene v nemeckom Hamburgu. Nedávno si zahral v Dubaji a svoj vyše trojhodinový set aj zaznamenal,  takže sa spolu sním môžeme oddávať príjemným rytmom, ktoré nenápadne zlepšia náladu. Priamy link na download

Lovebirds @ 360 dubai 09-11-2012

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: Facebook stránka dvojice Lynx & Kemo

Súvisiaci interpreti: Flying Lotus