Slovenská speváčka a herečka Barbora Švidraňová sa stane matkou, to už asi viete. Radostnú správu potvrdila v pondelok pre Topky.sk a následne o nej informovali v podstate všetky weby zamerané na šoubiznis. Nás zaujalo to, o čom sa v článkoch veľmi nepíše - že otcom dieťatka bude bubeník legendárnej britskej skupiny Incognito.

"Áno, je to pravda, s Francescom sa tešíme na príchod nášho bábätka," uviedla Barbora Švidraňová pre Topky a tým zároveň poprela správy o rozchode so svojím talianskym priateľom. "Keďže každý z nás žije inde, je to trošku náročnejšie, no pravidelne sa stretávame. Hoci sme to neplánovali, veľmi sa tešíme. Máme naozaj krásny vzťah a dôležité je to, aby to vytrvalo a najmä, aby bolo bábätko zdravé,“ dodala 29-ročná rodáčka zo Žiliny, ktorá je momentálne v 15. týždni tehotenstva. "Bábätko by malo na svet prísť v máji," prezradila. Medzitým ukázala zväčšujúce sa bruško nielen Topkám, ale aj fanúšikom na Facebooku a Instagrame.

Kto ale vlastne je jej zahraničný priateľ Francesco? Šoubizové médiá už začiatkom roka informovali, že je to taliansky bubeník Francesco Mendolia, o ktorom zistili, že žije v Londýne, bližšie však jeho hudobnú kariéru neskúmali. Zrejme preto, že názov kapely Incognito, jednej z najvýznamnejších britských kapiel v žánroch jazz funk a acid jazz, im veľa nehovorí. Hudobným fanúšikom s dobrým prehľadom ju však určite predstavovať netreba. Mimochodom, aj Barbora Švidraňová má so svojou kapelou Basie Frank Band blízko k jazzu a funku, takže je jasné, že si dvojica sadla aj hudobne.

Prečítajte si: Barbora Švidraňová s kapelou nadchýnajú kvalitou a bezprostredným prístupom


Skupina Incognito, v ktorej môžete vidieť na pódiu naraz viac než tucet špičkových muzikantov, v rámci svojich turné často vystupuje aj Slovensku. Mnohí fanúšikovia jazzu a funku na nej vyrastali už od 80-tych rokov, kedy vydala svoj prvý album Jazz Funk (1981). Mendolia legendárnu skupinu omladil v roku 2008 na pozvanie klávesáka Matta Coopera. Predtým hral napríklad v projekte The Ennio Morricone Orchestra a účinkoval tiež v muzikáli Thriller Live, kde hral spolu s ďalšími hudobníkmi hity Michaela Jacksona.

Tvorba kapely Incognito bola v prvých rokoch fungovania čisto inštrumentálna, no od 90-tych rokov pravidelne nahráva a vystupuje aj s vlastnými vokalistami a vokalistkami a početnými speváckymi hosťami. Mendolia si tak už zahral aj s talianskou jazzovou hviezdou Mariom Biondim, americkou R&B speváčkou Jocelyn Brown, Maysou Leak a ďalšími.

A túto poznáte? (autorom pôvodnej verzie z roku 1976 je Boz Scaggs)


V posledných rokoch sa frekvencia koncertov skupiny u nás zvýšila, napríklad v roku 2013 hrali Incognito na jarných džezákoch, pred dvoma rokmi na samostatnom koncerte v bratislavskom Majestic Music Clube, či vlani v Košiciach. V novembri mali opäť vystúpiť v Bratislave, koncert v Ateliéri Babylon bol však zrušený. Aktuálne sa kapela chystá na ázijské turné, od 8. do 18. decembra sa predstaví v čínskom Pekingu a troch japonských mestách.

Zaujímavosťou je, že práve v deň, kedy sa Barbora Švidraňová rozhodla podeliť so svetom o radostnú novinu, mal jej priateľ narodeniny. Obom teda prajeme všetko najlepšie, nech sú spolu čo najviac a nech je dieťatko zdravé!

Na záver niečo pre hudobných fajnšmekrov:


TIP: Prečítajte si náš rozhovor o hudbe s Barborou Švidraňovou

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, Topky.sk)
Foto: Facebook.com/francesco.mendolia.5

Súvisiaci interpreti: Incognito