Už v nedeľu 10. decembra sa po štvrtýkrát uskutoční unikátne podujatie, ktoré prináša koncerty a umenie do priestorov nízkoprahovej nocľahárne sv. Vincenta de Paul. Tá poskytuje dočasné útočisko stovkám ľudí bez domova. Tohtoročný program bude podľa organizátorov "vážny, krásny, živelný i temperamentný".

Program odštartuje o 14:00 azda najznámejší a najoceňovajší slovenský komorný súbor s vyše 40-ročnou históriou - Moyzesovo kvarteto. Na jeho čele stál až do svojej smrti Stanislav Mucha, ktorého v roku 2015 nahradil Jozef Horváth, koncertný majster Slovenskej filharmónie. Ďalšími členmi súboru sú František Török (2. husle), Alexander Lakatoš (viola) a Ján Slávik (violončelo). Tešiť sa môžete na skladbu Musica slovaca od Ilju Zeljenku, ktorá je najčastejšie uvádzanou slovenskou skladbou orchestrami v zahraničí. Chýbať nebude ani tvorba Mariána Vargu, s ktorým kvarteto zvyklo vystupovať.

Ako druhí zahrajú Sendreiovci & Kokavakere Lavutara. Túto živelnú kapelu zdobí emotívny prejav plný typických rýchlych virtuóznych ozdôb a bohatých rómskych harmónií. Temperament výnimočných hudobníkov z Kokavy nad Rimavicou prekročil aj naše hranice - vďaka spolupráci s Hansom Zimmerom na soundtracku k filmu Sherlock Holmes, ktorý bol nominovaný na Oscara. S týmto svetoznámym skladateľom si v júni zahrali na jeho bratislavskom koncerte a bol to živelný vrchol veľkolepého koncertu.

Ich autentický rómsky folklór výborne funguje aj so skupinou Para, s ktorou sa opäť predstavia na jednom pódiu. Bratislavská stálica, ktorá v novembri oslávila 22 rokov od svojho prvého verejného vystúpenia, na jeseň potvrdila svojhu povesť top koncertnej kapely na spoločnom turné so Slobodnou Európou. Zohratá partia muzikantov dostala nový "drive" s príchodom mladého gitaristu Jozefa Rezníka (Walter Schnitzelsson). Ďalším elementom, ktorý dokonale zapadá do skladačky, je virtuózna hra na akordeóne v podaní Tibora Kokényho z kapely Kokavakere Lavutara.

Fero Guldan na mieste počas koncertov namaľuje obraz, ktorý si domov odnesie jeden z návštevníkov koncertu. Počas podujatia budú prebiehať aj besedy na témy súvisiace s bezdomovectvom a súčasťou programu bude aj uvedenie knihy rozprávok Starec a dieťa kazateľa a spisovateľa Daniela Pastirčáka s ilustráciami Daniely Olejníkovej. Vďaka občianskemu združeniu Proti Prúdu si ju môžete v týchto dňoch kúpiť aj od predajcov časopisu Nota Bene.

Vstup na podujatie Doma Dobre je, rovnako ako po minulé roky, bezplatný. Dobrovoľným príspevkom ale môžete pomôcť ľuďom bez domova, ktorým pracovníci Depaul Slovensko zabezpečujú nocľah a jedlo.

Pomôcť môžete aj:

- Poslaním prázdnej SMS na číslo 827. Podporíte tak prácu s ľuďmi bez domova sumou v hodnote 3 eur
- Príspevkom v ľubovoľnej výške cez stránky www.depaulslovensko.org a www.dobrakrajina.sk
- Príspevkom v Depaul stánku, kde si môžete kúpiť tričká, tašky, odznaky, náramky

Do nízkoprahovej nocľahárne sv. Vincenta de Paul sa dostanete autobusovými spojmi 61 a 96, pričom od zastávky Fatruny si môžete prejsť cestu, ktorú si každý večer a ráno prejdú klienti nocľahárne. Pre dopravu autom viď mapa. Organizátori vás budú navigovať na parkovisko, odkiaľ je to len pár desiatok metrov k nocľahárni.

V uliciach Bratislavy sa pohybuje okolo štyritisíc ľudí bez domova. Služby nízkoprahovej nocľahárne využíva každoročne viac ako tisíc ľudí. Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce. 

Program koncertu Doma dobre (10.12.2017):

14:00 - 14:45 - Moyzesovo Kvarteto
15:15 - 15:45 - Kokavake Lavutara (Sendreiovci)
15:45 - 17:00 - Para

- maľuje: Fero Guldan
- uvedenie knihy Daniela Pastirčáka Starec a dieťa (v spolupráci s Nota Bene)

Organizátorom podujatia je tím festivalu Pohoda spolu s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko.

Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Para