V lete sa na domácej hudobnej scéne uviedla prihlásila formácia Ja & On, dvojica mladých hudobníkov z Oravy, ktorí robia svojskú kombináciu pop rocku s prvkami rapu. So svojím ďalším singlom Dýchaj svet chcú osloviť mladšiu generáciu a odkazujú na jednu z najdiskutovanejších tém súčasnosti, ktorou je kyberšikana či závislosť na sociálnych sieťach.

Juraj Janček a Ondrej Ondrek chcú podľa vlastných slov skladbou a videoklipom Dýchaj svet vyjadriť kontrast medzi detstvom, ktoré zažili oni, a súčasným trendom, kedy mladí ľudia a deti trávia čoraz viac času so svojími mobilmi na úkor hier s kamarátmi na ihriskách či pohybu v prírode. Videoklip plný slnka pôsobí letným dojmom, nakrúcali ho však na jeseň počas krásnych dní tohtoročného babieho leta.

"V súčasnej dobe technologického pokroku si dnešné decká často nevedia ani len predstaviť deň bez telefónu, či hrania sa na Playstation. Ako psychológ robím prevenciu rizík internetu a sociálnych sietí u mladých ľudí a vidím, že je to fakt vážna téma," hovorí spevák Juraj Janček. "Počas nahrávania klipu Dýchaj svet skončili dokonca tri mobily na dne jazera. Chceme motivovať mladých ľudí, deti, žiakov, aby si našli aj niečo iné, čo ich baví, v čom sú dobrí. Obrazne povedané, zahodiť telefón a behať, lietať, športovať, štrikovať, spievať, hrať... Hlavne robiť niečo, čo naozaj pripomína detstvo," apeluje nielen na deti ale aj na rodičov.


Pôvodne mala byť skladba iba spievaná, ale nakoniec do nej Ja & On vsadili aj rap, ktorý do skladby zapasoval rovnako ako v prípade ich debutového singla Ak zostať tu mám. Text novinky napísal Juraj Janček, autorom hudby je Ondrej Ondrek v spolupráci s dvojicou Tomáš Lobb a Oliver Fillner z bratislavského štúdia LVGNC. Mastering bol pod dohľadom zakladateľa tohto vyhľadávaného štúdia a frontmana kapely Lavagance Mareka Rakovického.

Videoklip nakrútil Adrián Kutný, s ktorým chalani spolupracovali aj na prvom klipe. "S Aďom už máme kamarátsky vzťah a rozumieme si. Veríme, že to bolo cítiť pri nakrúcaní a dúfame, že sa to prenesie aj do pocitov tých, ktorí si klip pozrú. Myslíme si, že táto téma by mala byť prioritou, keďže nám vyrastá generácia, ktorá ma problém komunikovať tvárou v tvár a skôr všetko rieši cez sociálne siete alebo sa uzatvára pred vonkajškom pri počítačových hrách. A to nie je dobre, no treba si to nielen uvedomiť, ale aj o tom rozprávať a snažiť sa to zmeniť," uzatvára Juraj.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Jana Trellová. Text správy sme upravili.