K interpretom, ktorí do svojho repertoáru pridali vianočnú pesničku, sa v týchto dňoch zaradil aj spevák Lukáš Adamec. Predvianočný čas víta prostredníctvom piesne Domov. Myšlienku skladby umocňuje lyric video výletom do Vianoc minulých, ktoré Lukáš približuje prostredníctvom archívnych fotografií.


Prvá vianočná pieseň, ktorú Lukáš Adamec vydal, je autorským dielom členov jeho kapely. Hudbu zložil klávesák Rasťo Boroš, o text sa postarala Rasťova polovička Martina Timková, ktorá v Lukášovej kapele hrá na basgitaru. "Na naspievanie piesne sme oslovili Lukáša nielen preto, že spolupracujeme ako kapela, ale pre nás je jeden z najlepších spevákov a je nám cťou, že túto skladbu naspieval práve on," hovorí autor krásnej melódie Rasťo Boroš.

Skladba v sebe ukrýva jednoduchý odkaz ľuďom, aby si vážili svoju rodinu, blízkych, priateľov a aby im venovali svoj čas, pozornosť a lásku, hlavne v dnešnej uponáhľanej a častokrát neosobnej dobe. "Pesnička má niesť posolstvo o dôležitosti rodiny a priateľstva, či už počas Vianoc alebo iných sviatkov. Je tiež malou spomienkou na časy, kedy nám nebolo umožnené, či už kvôli práci, alebo iným veciam, prísť domov a neraz to všetci ľutujeme," vysvetľuje klavirista. "Taktiež chceme pripomenúť a vyzdvihnúť radosť z návratu a aj preto sme využili detský spev, ktorý má charakterizovať čistú a úprimnú detskú radosť," dopĺňa Boroš.


Nahrávanie novinky prebiehalo v štúdiách Musicology Studios a Parentals Studio v Košiciach, o mix sa postaral Miroslav Felber a mastering mal pod palcom Peter "Ecco" Halgaš.

Odkaz piesne podčiarkuje lyric video, ktorého výroba trvala približne dva týždne. Lukáš Adamec aj v tomto prípade stavil na overenú kartu. "Pri tejto piesni som preferoval otextované video, a to kvôli tomu, že obsahuje krásny text, ktorý sa určite ľahšie zapamätá, ak ho bude môcť poslucháč popri počúvaní piesne aj čítať. Na výrobu som oslovil Michala Nemtudu, ktorý nám robil aj posledný klip Veď vieš. Mám rád jeho robotu. Je to človek, ktorý mi sedí po mnohých stránkach, a preto verím, že aj tento klip ani zďaleka nie je našou poslednou spoluprácou," nešetrí spevák chválou.

"Vo videu vidieť mňa ako som kedysi trávil Vianoce ako syn a brat, aj ako ich trávim teraz ako manžel a otec. Nájdu sa tam fotky jednak z minulosti, ale je tam vidieť aj súčasnosť, kde už som so svojou ženou a našimi deťmi," hovorí spevák o videu plnom fotografií z jeho súkromného archívu. Momenty z Adamcových spomienok sú však popretkávané i zábermi vytvorenými špeciálne pre túto pieseň. "Tematicky zameraného materiálu z môjho archívu nebolo toľko, aby sme s tým zaplnili celé lyrics video, a tak som absolvoval fotenie s mojou obľúbenou fotografkou Stankou Topoľskou. Uvedomil som si, že v bratislavskom centre sa fotím prvýkrát a bol som za to rád. Videl som krásne miesta, na ktoré som predtým nemal šťastie ísť," priznáva Košičan.

Novinka Domov je venovaná Vianociam a času strávenému v kruhu milovaných. Ako prežije Lukáš Adamec tie tohtoročné? "Sviatky pre mňa znamenajú, že uvidím svoju rodinu šťastnú a budeme všetci spolu v krásnej atmosfére Vianoc. Sila tradícií a hodnôt pôsobí magicky a podtrhuje vďaku a radosť, ktorú cítim, že mám tak skvelé deti a manželku, s ktorými strávim tieto krásne sviatky," vysvetľuje spevák svoje plány a fanúšikom odkazuje: "Dúfam, že všetci budete s ľuďmi, ktorých máte najradšej. S ľuďmi, na ktorých vám najviac záleží. Všetkým vám želám pohodu, pokoj, zdravie, čarovné chvíle a, samozrejme, teplo Domova."

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Janka Marczellová. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Lukáš Adamec