Česká kapela Chinaski predstavila novú zostavu. So spevákom Michalom Malátným a gitaristom Františkom Táborským budú od tohto roka vystupovať aj gitarista Lukáš Pavlík, slovenský basgitarista Tomi Okres a na klávesoch s nimi bude hrať Jan Steinsdörfer, ktorý pôsobil ako kapelník speváčky Ewy Farnej.

Trojica sa k formácii pridala po tom, ako z nej koncom roka odišli Petr Kužvart, Ondřej Škoch, Štěpán Škoch a Otakar Petřina. Formácia odchod spomínaných štyroch členov oznámila vlani v novembri. Zvyšné koncerty však ešte odohrali v nezmenenej zostave, pričom naposledy sa spolu predstavili 18. decembra v Brne. Pavlík v minulosti koncertoval napríklad s kapelou Čechomor, Ewou Farnou či Kamilom Střihavkom. Okres hral po boku Lukáša Adamca, Richarda Müllera, IMT Smile alebo Katky Knechtovej. Steinsdörfer bol zase dlhoročným kapelníkom speváčky Ewy Farnej.

"Noví spoluhráči sú hudobníci, s ktorými sme si v priebehu uplynulých rokov padli do oka a do ucha. A pretože to berieme ako začiatok našej ďalšej etapy, začneme turné na jar v kluboch, rovnako ako v čase našich začiatkov," vyjadril sa na margo zmien Malátný. Kapela sa tento rok okrem iného objaví aj na viacerých českých hudobných festivaloch.

Fanúšikovia zažívajú veľké sklamanie 

Na zmenu zostavy reagujú fanúšikovia českej kapely aj na ich oficiálnom facebookovom profile. Z množstva komentárov je zrejmé, že aktuálne dianie okolo formácie rozdelilo priaznivcov českej formácie na dva tábory. Na jednej strane stoja tí, ktorí zmenu zostavy vnímajú ako bolestivú ranu. Najčastejšie sa objavuje sklamanie z toho, že Chinaski pokračujú bez dychovej sekcie, ktorá bola pre ich tvorbu príznačná a predovšetkým na koncertoch veľmi obľúbená. "Nič proti rozpadu, i to sa v živote stáva. Ale Chinaski už prosto nie sú. Zbaviť sa výborných a schopných muzikantov, ktorí boli neoddeliteľnou súčasťou a kapelu tvorili. Je mi smutno. Je iba Michal Malátný a kapela. Bez saxíku a trúbky nie sú Chinaski Chinaski," uviedla sklamaná fanúšička.

Na druhej strane sú tí, ktorí si z toho nerobia ťažkú hlavu, zostávajú svojim obľúbencom verní a dokonca sa tešia na novú tvorbu, v ktorej Chinaski prisľubujú pritvrdenie. Objavili sa aj názory hovoriace o tom, že je lepším riešením nová zostava ako rozpad kapely. "Mne je jedno, v akej zostave budete hrať, aj keď mi stará zostava bude chýbať. Len robte rovnakú hudbu ako doteraz," uviedla fanúšička, ktorá zostáva kapele verná. "Na novú zostavu sa teším, pretože každý z nich niečím prispeje," prispela názorom aj ďalšia fanúšička.

Zdroj: SITA, (Idnes.cz), Hudba.sk - druhá časť článku
Foto: Chinaski.cz

Súvisiaci interpreti: Chinaski