Piatkové Legendy popu budú tentoraz venované najväčším hitom legendárneho českého hudobného skladateľa Karla Svobodu. Na niektoré skladby z jeho tvorby si prídu zaspomínať interpreti ako Karel Gott, Marta Jandová, Kuly, Katarína Hasprová či David Deyl. Pozrite si, ktoré pesničky zaznejú a kto sa ich ujme.

Legendách popu zaznie najbližší piatok len zlomok hitov, ktoré Svoboda napísal. Diváci sa 8. februára po 20:10 môžu tešiť na notoricky známe skladby ako Lady Karneval, Což takhle dát si špenát alebo Kde pak ty ptáčku hnízdo máš, ale aj na menej obohrané piesne.

Spievať budú tentokrát najmä skúsenejší interpreti - Marta Jandová, Kuly, Katarína Hasprová či David Deyl, ktorý sa počas kola venovaného Daliborovi Jandovi slovenským fanúšikom predstavil vo veľmi dobrom svetle. Z mladšej generácie sa na pódiu predvedú účastníci talentovej šou Hlas Česko Slovenska - Petr Kutheil, Lucia Molnárová a Markéta Poulíčková, ktorá zažiarila minulý týždeň so skladbou Marie Rottrovej.

A príde aj samotný Karel Gott, ktorý Svobodovi vďačí za veľa. Nebude preto chýbať ani na glosátorskej sedačke, kde bude o legendárnom skladateľovi rozprávať spoločne s Milanom Lasicom a Karlom Šípom.

Legendy popu - Karel Svoboda:
(zoznam interpretov a ich skladieb)

Karel Gott - Lady Karneval
Petr Kutheil - Do věží
Kuly - Což takhle dát si špenát
Katarína Hasprová - Jsi můj pán
Markéta Poulíčková - Říkej mi
David Deyl - Kde pak ty ptáčku hnízdo máš
Marta Jandová - Nechte zvony znít
Lucia Molnárová - Pá a Pí
Karel Gott - Krev toulavá

Skladateľ, ktorý je skutočnou legendou

Karel Svoboda patrí medzi najväčšie osobnosti českej populárnej hudby, skladateľa jeho formátu môžu Slováci západným susedom len ticho závidieť. Napísal toľko nezabudnuteľných melódií, že by mu pokojne mohli byť venované aj dve kolá Legiend popu. A vlastne jeho piesní už v programe odznelo viacero, keďže sú súčasťou diskografie interpretov ako Karel Gott, Helena Vondráčková, Jiří Schelinger, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Marta Kubišová, Hana Zagorová, Iveta Bartošová, Daniel Hůlka, Jiří Korn a mnohých ďalších.

Zložil aj hudbu k rozprávkam, seriálom a filmom ako Tři oříšky pro Popelku (1974), Včelka Mája (1975), Což takhle dát si špenát (1977), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), Sůl nad zlato (1982), Návštěvníci (1982) alebo Z pekla štěstí (1999). Známa je i jeho muzikálová hudba z diel Dracula (1995), Monte Cristo (2000) či Golem (2006).

Zomrel 28. januára 2007 vo veku 69 rokov. Jeho náhla smrť je zahalená tajomstvom, keďže spáchal samovraždu. V posledných rokoch trpel depresiami a mal problémy s dlhmi, no pre českú a slovenskú verejnosť bolo jeho rozhodnutie predčasne ukončiť svoj život veľkým šokom.

Text: Hudba.sk (zdroj: RTVS, Legendypopu.stv.sk, wikipedia)
Foto: Patrik Ratajský - Legendypopu.stv.sk

Súvisiaci interpreti: Karel Gott