"Vždy som bola divná. Nikdy ma nezaujímalo, čo si o mne ľudia mysleli, na druhej strane som sa cítila naozaj osamelo," charakterizuje sa Sevdaliza. 30-ročná speváčka spája pulzujúcu elektroniku, temné trip-hopové bíty a témy od ženskej sexuality až po kritiku spoločnosti. Pripomína FKA Twigs, no pre zdanlivo nekonečnú umeleckú víziu ju stále viac prirovnávajú k Björk.

Keď mala Sevdaliza, vlastným menom Sevda Alizadeh, päť rokov, utiekla spoločne s rodičmi z rodného Teheránu na holandský vidiek. Na krátko obývali mestečko pre utečencov, kým sa nezačlenili do spoločnosti. V siedmich rokoch napísala svoju prvú skladbu, no nemala v žiadnom úmysle ju interpretovať. "Nespievala som približne až do svojich 23 rokov, ale texty boli niečo, čo som robila celý svoj život. Nijako som si to nespájala - napíšete text, takže to znamená, že s ním musíte vystupovať - nikdy som na to nemyslela. Len som písala," povedala pre magazín Papermag.com.

Svoje prvé hudobné idoly začala evidovať v siedmich rokoch vďaka vysielaniu holandského pirátskeho rádia. Neskôr ju vďaka textom oslovila tvorba rapera The Notorious B.I.G. a zásadnou v jej živote bola Janet Jackson s albumom The Velvet Rope (1997). "Bola to pre mňa veľká nahrávka. Vďaka nej som sa sexuálne spoznala," vysvetlila pre Fader. Vo všeobecnosti ju však neinšpirujú ľudia, ale prežívanie alebo pocity, napríklad melanchólia.


Samorast

Aj keď v tínedžerskom veku vnímala hudbu oveľa hlbšie ako jej rovesníci, vrhla sa do vôd tímového športu, konkrétne basketbalu. Odôvodnila to tým, že nechcela žiť život, ku ktorému ju predurčovala minulosť. Nechcela už trpieť. Práve vďaka športovému štipendiu sa osamostatnila od rodičov a snažila sa prežiť osve.

"Keď hráte šport na vysokej úrovni, naučí vás to obrovskej disciplíne a keďže som nebola pri svojich rodičoch, naučilo ma to prežiť," pochvaľovala si. Nedokázala sa však stotožniť s potrebou neustáleho prekonávania sa a naháňania sa za stále vyššími métami. Vtedy sa obrátila na vysokú školu, kde zoštátnicovala v odbore komunikácie a vrátila sa k hudbe.

Niekdajšia atlétka nedokázala čítať noty ani hrať na žiadnom hudobnom nástroji. Napriek tomu sa zaťala a zatvorila sa do štúdia, kde sa niekoľko hodín denne poctivo učila základy hudobnej tvorby a osvojila si prácu s hudobným programom Ableton Live. Sama tvrdí, že neskorý začiatok bol pre ňu výhodou: "Je veľmi dôležité naučiť sa vedieť na seba spoľahnúť, a to som v podstate spravila. Vďaka tomu, že som začala robiť hudbu v neskoršom štádiu svojho života, bola som schopná dať trochu viac sebadôvery do svojho osobného procesu. Keďže som však vždy bola tak trochu tvrdohlavá, nenasledovala som konkrétny typ tvorby alebo spôsob robenia vecí."


Odložené dieťa na začiatok

V 24 rokoch okrem svojej rodnej perzštiny a holandčiny plynule ovládala aj angličtinu, francúzštinu a portugalčinu. Dala sa dohromady s holandským producentom menom Mucky a jej prvé dve EP nahrávky boli do 18 mesiacov na svete. The Suspended Kid vyšlo v januári 2015, pričom názov vyjadroval to, ako bola Sevdaliza odstrkovaná spoločnosťou na vlastnú cestu.

EP obsahovalo ekologickú prvotinu Clear Air s energickým elektronickým podkladom. Nasledoval opis nezdravého vzťahu v Sirens of the Caspian s introm z kultového francúzskeho trileru 90. rokov La Haine a Backseat Love, v ktorej sa "Sade stáva členkou Depeche Mode". Posledná zo štyroch skladieb That Other Girl s psychedelicky tekutým videoklipom sa dostala na trh ešte v septembri toho istého roka.


Na Children of Silk z novembra 2015 nabrala viac trip-hopový smer a bizarné videoklipy prevažne s počítačovými efektmi sa stali akýmsi umeleckým podpisom. Ďalšiu štvorskladbovku uviedla kúskom Marilyn Monroe, kde sa sťažovala, že musí dávať dohromady muža, ktorý jej ublížil, pričom by sa mala starať hlavne sama o seba. Tracklist ďalej dotvárali sebatrýzniaca nedostatočnosť v The Inside, Amandine Insensible o tom, ako virtuálna realita kriví požiadavky mužov voči ženám, a spolupráca s raperom Rome Fortune na piesni Men of Glass.


"Je úžasný producent a naučil ma tak veľa o sebe a o hudbe, ktorú robím. Po toľkých hodinách kreatívnej práce a spojenia sme ako rodina. Nenútime jeden druhého, necháme toho druhého dýchať. Nič nesilím, ale ani sa nevzdávam. Pracujem, kým sa neuzavrie cyklus," povedala hudobná minimalistka na margo práce so svojim dvorným producentom Muckym pre magazín FACT. Podobne to cíti aj pri tvorcoch videoklipov, keďže ide najmä o kamarátov, ktorí jej prišli časom do života a nejakým spôsobom mladú Iránku ovplyvnili.

Pozri sa, Donald

Ešte pred vydaním svojho debutového albumu reagovala na jeden z nových zákonov amerického prezidenta Donalda Trumpa. Takzvanému Moslimskému zákazu, ktorý nepovoľuje vstup do Spojených štátov amerických občanom Jemenu, Sýrie, Sudánu, Somálska, Iraku, ale aj speváčkinho rodného Iránu, bol odpoveďou singel Bebin (z perzštiny vidieť).

Zverejnila ho na svojom Soundcloud účte s dovetkom: "Na protest voči nehumánnej politickej klíme, nedokážem zostávať vo výsade. Bebin som napísala v perzštine zo solidarity. Stojím za láskou. Mainstreamovým médiám som sa vyhla preto, aby zo mňa nerobili obeť. Neviem, dokedy nebudem môcť cestovať do USA, preto berte túto správu bez svetiel, kamery a akcie. Som len poslom. V láske neexistuje miesto pre rasizmus a náboženskú neznášanlivosť. S láskou, Sevdaliza."



Ktokoľvek by mohol namietať, že to umelkyňa spravila pre publicitu, no zjavne sa zaobišla aj bez nej. Svoju prvú štúdiovku ISON vydala pod hlavičkou vlastného vydavateľstva Twisted Elegance Label v apríli 2017. Recenzie nazývajú nahrávku zhudobnením ľudskej skúsenosti a prežívania života so svojimi vzostupmi a pádmi (SLUG), pričom Soulfeeder aj Pitchfork sa zhodliv v tom, že album by mohol byť aj vo vlaňajších koncoročných rebríčkoch nebyť menšej monotónnosti. Na debut je to však stále dostatočne sľubný materiál.

Album ISON si môžete vypočuť na Youtube pri sledovaní videa z dielne digitálneho umelca HiradSaba.


Ak sa vám Sevdaliza zapáčila, naživo ju môžete vidieť a počuť na jednej z najbližších zastávok aktuálneho turné The Wanderess World Tour. Najbližšie k Slovensku bude 17. februára v pražskom Futurum Music Bare. Viac informácií nájdete na facebookovej stránke koncertu.

Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/SEVDALIZAMUSIC