Kapela Zrní singlom Neposlušnost ohlasuje svoj šiesty radový album. Videoklip k pesničke o medzigeneračnom strete vznikal na bývalej vojenskej základni. O výslednú podobu skladby sa zaslúžil detský spevácky zbor BezNot. Album nazvaný Nebeský klid vyjde v marci a Zrní pri jeho prípravách stavili na už osvedčený tandem producentov Ježek - Pastirčák.

Nakrúcanie videoklipu prebiehalo na niekdajšej protilietadlovej raketovej základni Klondajk pri meste Dobříš pod vedením režisérky Johany Ožvold, za kamerou stál Šimon Dvořáček. Okrem štyroch Honzov a jedného Ondřeja zo Zrní vo videoklipe podala športový výkon aj pätica tínedžerov. Práve na mladých ľudí totiž kapela vo svojej novej skladbe vsádza.

"Text mi napadol v dodávke, keď som si čítal správy. O generačnom strete, ktorý sa odohráva, čo je ľudstvo na svete, ale v istých dobách je nejak výraznejší, je to veľký zlom, kedy dinosaury narazia do steny. Nastupujúca generácia žije v úplne iných reáliách ako ich rodičia, má úplne iné uvažovanie, iné tempo," hovorí frontman kapely Zrní Honza Unger. Niečo také sa podľa neho deje tiež teraz. "Vy sebejistý budete prohlášený za nepříčetný, už je to cítit ve vzduchu," spieva. "Projedeme tím vaším složitým světem přímou cestou, který nerozumíte, projedeme tím vaším nemocným světem... My, který jsme na něj ještě moc mladý," nadväzuje zbor v refréne.


Spoločenské problémy aj vnútorné témy a nádej

Singel Neposlušnost oproti prvotnému jamovaniu v skúšobni prešiel veľkými zmenami a bol skrátený približne na tretinu. "Po dlhej dobe som počul Sgt. Pepper. Púšťal som ho malým chalanom, aby vedeli, ako znie Beatles, a prekvapilo ma, aké sú tie pesničky krátke. Znejú ako veľké skladby, každá s úplne špeciálnou atmosférou, ale pritom majú často menej ako tri minúty. A to bolo moje hlavné predsavzatie pre túto platňu. Skracovať viac, než som zvyknutý," vysvetľuje Unger.

Na energii nového albumu sa odrazila silná atmosféra počas jeho príprav. Kapela ho chystala počas najintenzívnejšieho sústredenia od skladania nahrávky Soundtrack ke konci světa (2012). "Mnohokrát sa nám podarilo ísť zrazu úplne spolu, dýchať ako jedno telo. Zase sme pocítili, že nám ide sa úplne prepojiť, aj keď mimo hrania sme už často veľa oddelení," hovoria hudobníci, ktorí sa na novinke odhodlali k prekvapivým experimentom a súčasne na nej pôsobia zomknutejšie než kedykoľvek predtým.

Honza Unger v textoch ako dobrý pozorovateľ tentoraz opisuje rad aktuálnych spoločenských problémov, spracováva ale aj témy vnútorné, prináša nádej. "Na tejto doske som chcel písať priamočiaro. Neopisovať to a nepoetizovať. Vyjadriť jasný postoj. Nijako som to neplánoval, proste to prišlo a ja som len pozoroval, ako sú ďalšie a ďalšie texty o aktuálnom dianí, o ekológii, politike, spoločnosti. Sú tam ale aj texty osobné a lyrické, ale tých angažovaných je tu viac ako na predošlých platniach," uzatvára Unger.

Album Nebeský klid vydajú Zrní vo vlastnom náklade vydajú 6. marca. Nahrávanie skladieb v štúdiu Jámor prebiehalo pod dohľadom zvukového majstra a producenta Ondřeja Ježka a slovenského producenta Jonatána "Pjoniho" Pastirčáka, ktorý sa podieľa aj na predošlej nahrávke Jiskřící (2017). Mastering mal na starosti Tomáš Karásek. Na albume popri pražskom detskom speváckom zbore BezNot hosťuje aj Lenka Dusilová.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Zuzana Veselá

Súvisiaci interpreti: Zrní