Britská skupina z ostrova Isle of Wight, ktorá sa v júli predstaví aj na trenčianskej Pohode, získala v noci na dnes dve ceny Grammy. Zo štyroch nominácií premenili Wet Leg na výhru polovicu z nich.


Americká Národná akadémia hudobného umenia a vied ocenila ich rovnomenný debutový album Wet Leg, ktorý sa stal Najlepším alternatívnym hudobným albumom za rok 2022. V tejto kategórii skupina porazila také mená ako Arcade Fire (WE), Björk (Fossora), Big Thief (Dragon New Warm Mountain I Believe in You) a Yeah Yeah Yeahs (Cool It Down).

"V skutočnosti medzi dvanástimi skladbami albumu Wet Leg neexistujú žiadne výplne alebo skippery, ako sa im v digitálnom veku hovorí. Namiesto toho duo Rhian Teasdale a Hester Chambers vytvorilo jeden z najkrajších debutových albumov 21. storočia a po ich jedinom turné získalo (aspoň vo Veľkej Británii) status headlinerov," hodnotí ich album server Under the Radar. O tom, že to platí aj mimo Británie, svedčí práve booking Pohody, ktorá stavila na týchto nováčikov hudobnej scény a urobila dobre.


Druhú sošku zlatého gramofónu získali Wet Leg za ich debutový singel Chaise Longue, ktorý bol vyhlásený za Najlepší alternatívny výkon uplynulého roka. Okrem nich boli v tejto kategórii nominovaní Arctic Monkeys (There’d Better Be a Mirrorball), Florence and the Machine (King), Big Thief (Certainty) a Yeah Yeah Yeahs (Spitting Off the Edge of the World).

Okrem týchto dvoch kategórií, ktoré Wet Leg vyhrali, boli nominovaní aj na Objav a Nahrávku roka, ktorá sa udeľuje za celkové spracovanie a mastering albumu. Skupina môže svoj úspech ešte znásobiť, keďže je nominovaná aj na Brit Awards, a to v kategóriách Skupina roka, Nováčik roka, Album roka a Najlepší rockový alebo alternatívny počin roka. Ocenenia Brit Awards sa budú udeľovať už túto sobotu.

Prečítajte si tiež: Beyoncé je novou rekordérkou cien Grammy, najlepší album vydal Harry Styles

Informácie redakcii Hudba.sk poskytol Lukáš Grešš. Správu sme upravili.