Spevácka súťaž Hlas Česko Slovenska sa po dvoch rokoch vrátila na televízne obrazovky. V stredu odštartovala prvá fáza nazvaná výbery naslepo. Každý z porotcov v nej počas šiestich večerov zostaví svoj vlastný tím, ktorému bude pomáhať priblížiť sa čo najbližšie k víťazstvu.

Vo výberoch naslepo postupne spoznáme 150 spevákov a speváčok zo Slovenska a Česka, ktorí sa pokúsia využiť jedinečnú šancu zaujať päticu koučov. Tú tvorí Dara Rolins spolu s Martou Jandovou, ktoré sa delia o jedno kreslo, ďalšie tri si rozdelili Michal David, Josef "Pepa" Vojtek (Kabát) a raper Majk Spirit.

Emočné vypätie už v prvej epizóde

Prvá hŕstka súťažiacich zabojovala o pozornosť koučov už vo včerajšej prvej odvysielanej epizóde, v ktorej nebola núdza ani o najrôznejšie emócie. Od nadšených reakcií publika či koučov až po nezáujem zo strany koučov, ktorý mnohých zabolel. 

To však nebol prípad hneď prvej súťažiacej Veroniky Strapkovej, ktorá sa po svojom výkone s pesničkou Arethy Franklin Natural Woman musela dlhšie rozhodovať. Otočili sa k nej kreslá všetkých porotcov, ktorí o ňu bojovali silnými zbraňami. Od Davida dostala ponuku hrať v pripravovanom filme Diskopríbeh 3, čo bolo pre študentku herectva silným lákadlom. Napokon ale vsadila na svoj hudobný vkus a za svojho kouča si vybrala Majka Spirita, ktorý ju vo svojom tíme privítal so slovami, že to spolu vyhrajú.


Dojatie sa v štúdiu šírilo počas vystúpenia nevidiaceho speváckeho dua Blanky Janečkovej a Martina Svátka, ktorí svojím výkonom očarili všetkých prítomných. Ženská časť poroty sa dokonca neubránila slzám. Martu dojalo najmä to, s akou radosťou a emóciou spievali. Dara ich dokonca poprosila, aby išli do ich tímu. Oči sa zaleskli i Michalovi Davidovi, ktorý označil tento výkon za doposiaľ najmuzikantskejší zážitok v porotcovskom kresle. Majk Spirit ich rovnako chcel do svojho tímu a dvojica spevákov to cítila rovnako. Ich mentorom sa tak stal práve on.

Dvojnásobné napätie vládlo vo vystúpeniach sestier Zuzany a Kataríny Kamencových, každá si totiž priala postup nielen pre seba, ale aj sebe navzájom. Ako prvá sa pred koučov postavila mladšia a živelnejšia Katarína, ktorá si svojím prejavom získala Michala Davida, a tak z pódia odchádzala spokojná, no s prianím, aby postúpila aj jej sestra. To sa jej splnilo. O Zuzanu prejavil záujem nielen David ale aj Pepa Vojtek. O speváčku sa medzi dvojicou porotcov strhol vášnivý boj. Zuzana by najradšej mala oboch, no rozhodla sa pre lídra rockovej formácie Kabát.


Novinky druhej série

Druhá séria obľúbenej speváckej televíznej súťaže ponúka v aktuálnom ročníku určité zmeny v porovnaní s premiérovou sériou vysielanou pred dvoma rokmi. Prvú novinku si televízni diváci mohli všimnúť už z televíznych upútaviek, v ktorých sa neobjavovala štvorica, ale hneď pätica porotcov. Novinkou je totiž spomínané dvojkreslo, o ktoré sa delia Dara Rolins a Marta Jandová, ktoré budú viesť svoj spoločný tím.

Zmena nastane aj v jednotlivých fázach súťaže. Vo fáze súbojov, ktorá bude nasledovať po aktuálnych súbojoch naslepo, budú televízni diváci svedkami nového prvku, ktorý tvorcovia programu nazvali krádež. Z každého súboja, v ktorom proti sebe zabojujú dvojice z jednotlivých tímov totiž bude môcť ďalej postúpiť iba jeden. Toho menej úspešného si však pre seba môže ukradnúť hociktorý iný kouč. Na úkor nových fáz súťaže ale budeme môcť vidieť iba štyri finálové kolá.

Medzi súbojmi a priamymi prenosmi čaká divákov ďalšia novinka. Fáza K.O., v rámci ktorej opäť zabojujú dvojice spevákov z rovnakého tímu ako v súbojoch, no s tým rozdielom, že skladbu nebudú spievať spolu, ale každý zvlášť, pričom jeden postupuje priamo do živých prenosov a druhý z dvojice dostane K.O. a v súťaži nadobro skončí.

Na víťaza čaká nižšia finančná odmena

Víťaz druhej série si odnesie nahrávaciu zmluvu na debutový album a už tradične aj finančnú výhra, tentokrát vo výške 80-tisíc eur. To znie veľmi lákavo, no v porovnaní s výhrou, ktorú si odniesla víťazka prvej série Ivanna Bagová, získa víťaz tohto ročníka predsa len o čosi menej. V prvej sérii totiž výhra pozostávala z finančnej odmeny vo výške stotisíc eur, ku ktorej víťazka dostala aj exkluzívny kontrakt s hudobným vydavateľstvom. Suma je síce o 20 000 eur nižšia, no stále je o čo bojovať. Najmä, pokiaľ sa v jednotlivých tímoch koučov stretnú tí, ktorí prišli do speváckej súťaže v prvom rade kvôli samotnému spevu.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Hlas.markiza.sk

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins, Majk Spirit